Julstaden kaller Gøteborg seg, men holder byen hva den lover? Jepp, absolutt! Her er det julemarkeder og julestemning i fleng!

Jeg synes ofte det er vanskelig å få julestemning før julaften, til tross for at jeg er en person som er glad i jul. I år derimot, fikk jeg anledning til å tilbringe den første adventshelga i Sverige – nærmere bestemt Gøteborg. Det ga meg en skikkelig dose deilig julestemning! Jeg tror jammen jeg skal gjøre det til en tradisjon å dra på julemarked-tur første adventshelga!

Og Gøteborg er et veldig godt valg! Byen er kort vei fra Norge, har kule julemarkeder, og det finnes masse god fika og julemat som kan holde oss varme og fornøyde i vinterkulda! Og ikke minst, Sverige er billigere!!

Her har jeg derfor samlet fem julemarkeder jeg var innom i Vest-Sverige i helga, samt tips til hva som kan gi deg julestemning i Gøteborg og omegn (kart finnes nederst). 

 

Julemarkeder i Gøteborg og omegn

 

HAGA NYGATA – Koselig juleshopping i gammelt strøk

Haga er en gammel bydel i Gøteborg som alltid har vært kjent for et rikt utvalg av butikker. Da bydelen ble renovert på 80-tallet ble den gamle stilen bevart, og det har etablert seg over 70 butikker og koselige kafeer her. Langs gågata kan du finne både lokalproduserte varer, vintage, delikatesseforretninger og mye annet her. Og sørg for å ha nok tid til en lunsj eller litt fika i en av de mange små kafeene i Nygata!

Når: Hver helg fra 24-22. desember, lørdag 10-16 og søndager 11-16

 

KRONHUSBODARNA – Tradisjonelt julemarked

I en av Gøteborgs eldste bygninger ligger også byens eldste julemarked. Kronhuset kalles bygget som nå er over 350 år gammel. Både innenfor og på plassen utenfor er det satt opp boder med lokalt håndverk. Alt fra broderier, nissefigurer, marsipan, sild, hatter, smykker og keramikk kan du finner her. Jeg anbefaler også en tur innom Göteborg Choklad og Karamellfabrik som ligger like ved og har et stort utvalg av fristende sjokolader og sukkertøy.

Når: 1-22. desember, hver dag fra 11-18

 

LISEBERG – Julemarked og karuseller

I midten av november forvandles Liseberg til en jule-eventyrverden med snødekte grantrær, snømenn og millioner av julelys. I tillegg til en god dose julestemning finner du også et designmarked, et gammeldags julemarked og tradisjonelle boder med brente mandler, lakris, julepølse og polkagriser. Har du med barn er det også mulig å besøke nissen, se isballett ved Svanesjøen og ta noen runder på en av de mange karusellene i parken.

Og du… hvis du er i Gøteborg på en lørdag, sørg for å få skyss med den gamle Liseberg-sporvognen som er satt opp spesielt for adventstiden.

Når: 16-30. desember (stengt på noen ukedager), sjekk åpningstider HER.
Pris: 110 kr for inngang (inkluderer ikke karuseller)

 

RÖDA STEN – Julemarked med design- og kunsthåndverk

Er du ute etter de mer unike og spesielle julegavene bør du ta turen til Röda Sten den første adventshelgen. Da fylles hele andre etasje av kunstsenteret med kreative sjeler. Stemningen og utvalget her er helt annerledes enn på julemarkedene jeg har nevnt over. Her kan du få alt fra fargerike kjoler, øredobber og postere, til putetrekk, lamper eller en dekorativ hodeskalle.

Röda Sten ligger et par kilometer vest for Gøteborg, og har også en veldig koselig café med deilige lunsjretter og kaker. Jeg kan varmt anbefale pepperkake-ostekaka!

Når: 30. nov, 1-2 desember, fredag 17-20, lørdag og søndag 12-17
Pris: 20 kr for dem over 26 år

 

NÄÄS FABRIKER – Fancy juleshopping i gamle fabrikklokaler

Et annet sted som også fokuserer på særegne produkter er Nääs Fabriker. En gammel bomullsfabrikk fra 1833 er blitt gjort om til både shoppingområde, hotell og restauranter, og tiltrekker seg mengder av besøkende, spesielt første adventshelgen. Til tross for den litt usentrale lokasjonen 30 minutters biltur fra Gøteborg, kan det være verdt å komme hit hvis du er ute etter design- og luksusvarer litt utenom det vanlige.

Når: Julemarkedet er 1-2. des, kl 11-16, men ellers er de faste butikkene åpne til vanlige tider hver uke.

 

Film fra tre av julemarkedene:

 

Andre julemarkeder i Gøteborg-området jeg ikke fikk vært innom denne gangen:

Jul på Nordstan: Kjøpesenter med håndverk- og kunstboder (åpent fra 16. nov til 30. des)

Gunnebo Slott og Trädgårdar: Økologisk håndverksmarked (åpent 24-25. nov og 1-2 des, 11-16)

 

 

Få julestemning i Gøteborg

Bak lussekatter med en lokal

Et fint avbrekk fra shoppingsentre og kaldt vær kan være et besøk hos en svenske for å bake lussekatter sammen. Vi besøkte Anna i Norsesund som startet initiativet, Meet the Locals. Det gir besøkende mulighet til å gjøre aktiviteter sammen med lokale i Gøteborg og området rundt. Vi bakte deilige lussekatter, og snakket om forskjellen mellom juletradisjonene i Norge og Sverige.

Pris: 50 kr pr pers

 

Den Sjungande Julgranen

På Kungsportsplatsen kan du få med deg et ganske unikt skue når et av Gøteborgs mange kor kler seg opp i juletre-kostymer og danner et syngende juletre. Her får du alt fra tradisjonelle svenske julesanger til Jingle Bells.

Når: 29. nov til 22. des, se tider HER.

 

Fika på konditori

Gøteborg har mange koselige konditorier hvor du kan ta en velfortjent pause i julegaveshoppingen med noen deilige julekaker, en luftig kanelbolle eller en saftig sjokoladebolle. Jeg kan varmt anbefale Konditori Brogyllen, som jeg var innom når jeg trengte noe varmt i kroppen og litt ekstra energi. De juledekorerte punsjstengene var veldig gode, og for bare 33 kroner kan du få en stor kanne med te.

 

Millioner av julelys i Liseberg

Enten du er i shoppingmodus eller ikke, vil Liseberg lyse opp de mørke adventskveldene med millioner av julelys og fake snø som faktisk ser veldig ekte ut! Sjekk filmen jeg har satt sammen om julestemningen i Liseberg her:

 

Prøv et tradisjonelt svensk julbord

Til tross for samme navn har de norske og svenske julebord-tradisjonene lite til felles. I Sverige får du hverken pinnekjøtt eller ribbe, men du finner en buffet full av andre delikatesser; et stort antall silderetter, laks, juleskinke, rødbetsalater, oster og diverse andre retter. I Sverige har de altså en buffet-juletradisjon der det blir servert både varme og kalde retter. For min del er dessertbuffeten høydepunktet – et bugnende lass av konfekt, sukkertøy, julekaker og ulike typer desserter.

Julbord finner du mange steder i Gøteborg og omegn, men vær tidlig ute med å bestille hvis du vil spise et spesielt sted. Er du glad i sild, er julebordet på Salt & Sill et godt valg. Mens hvis du heller vil ha en mer stilfull julebord-opplevelse kan Bjertorp Slott anbefales.

 

Bosted i Gøteborg

Hotel Flora: Et moderne og sentralt beliggende hotell med koselig resepsjon og gode senger.

 

Kart over stedene jeg har nevnt over:

Andre innlegg fra Sverige:

 

Har du vært på førjulstur til Gøteborg?

4 Kommentarer

 1. Reiselykke

  Hei, Ingeborg
  Jeg synes også Gøteborg er en koselig by å besøke før jul. Har gjort det flere år på rad, men det er gått en stund siden sist, nå. Haga er jo veldig sjarmerende, da 🙂

  Julemarkedene på Röda Sten og Nääs Fabriker hørtes spennende ut!

  Hilsen Mette

  Svar
 2. Desirée travels

  Utrolig koselig i Gøteborg, og jeg fikk faktisk litt julestemning der selv. 🙂 God idé med å besøke julemarkeder første helgen i desember. Til nå har jeg pleid å få med meg julegranstenning, men det er jo enda koseligere om en kan kombinere det med marked. Koselige de kortfilmene du hadde laget og, vekket julestemningen litt igjen. 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hyggelig du likte filmene, Desirée! Julegrantenning fikk jeg ikke vært med på i år, så det får jeg prøve å få til neste år isteden =)

   Svar

Legg igjen en kommentar