spons-reisMellom de lysegrønne radene av vinranker som slynger seg bortover åskammene, stopper en håndfull mennesker med vandrestaver og ryggsekker. De har fått øye på dem. Blanke, faste og knallrøde henger de i klaser oppover trærne. Som på refleks fyker armene opp for å nå de største og saftigste av dem alle – de man alltid ser i toppen av treet. For hvem kan vel motstå den herlige smaken av solmodne kirsebær?!

Ikke vi hvert fall – og derfor ble vi med Brina fra Slovenias turistkontor og flere hundre andre kirsebærelskere på årets krisebærvandring i vinregionen, Brda, i Slovenia.

 

Brda-Slovenia-cherry-walk2

 

Kirsebærvandringen blir avholdt under den årlige Cherry Festival. Folk fra fjern og nær møter opp i den lille bygda, Dubrovo, for å være med på vandring fra kirsebærtre til kirsebærtre, sykle Cherry Cycling Marathon fra Ljubljana til Dubrovo, og å smake på vin fra åpne vinkjellere.

Brina informerer oss om at vi kan velge blant to kirsebærruter; hovedruta de fleste velger er 16 km, men for at vi skal rekke noen av de andre aktivitetene også, nøyer vi oss med den kortere ruta på 11 km. Vi vil jo ikke gå glipp av de åpne vinkjellerne med gratis vinsmaking!

Det tok ikke lang tid før vi fant oss selv vandrende på små traktorveier mellom vinrankene. Vindruer var imidlertid vanskelige å få øye på, siden modningen ikke skjer før på høsten. I spredte puljer travet vi oppover og nedover de små åsene, til noen plutselig fikk øye på KIRSEBÆR!

 

Brda-Slovenia-cherry-walk

 

Deilige, søte og saftige, og så røde at de nesten ser kunstige ut! Kirsebærene er den første vårfrukten i året som gir penger til husholdet. Siden kirsebær er ferskvare planter bonden ofte forskjellige kirsebærtresorter slik at bæra modnes til forskjellige tider av året. Gåstiene i området har blitt oppkalt etter de forskjellige kirsebærsortene. I år går kirsebærvandringen på Crnica-ruta.

 

Brda-Slovenia-walking-paths

2014-06-17_0011

 

I tillegg til å spise seg proppfull av krisebær langs veien, er kirsebærvandringen også en god måte å nyte det vakre landskapet i Brda på. Vinproduksjon er «big business» i regionen. Åslandskapet domineres derfor av organiserte rekker av vinranker, noen av dem så lange at de strekker seg helt over grensa til Italia!

Brina fortalte oss at det på enden av vinrankene plantes rosebusker til pynt, noe som tydeligvis er en tradisjon i området. Vakkert!

 

Brda-Slovenia-landscape

Brda-Slovenia-cherry-price

 

Langs ruta kom vi igjennom en landsby der lokalbefolkningen stilte opp med gratis juice, vin og kirsebærpai. I tillegg kunne man kjøpe flettede kirsebærkurver, samt kirsebær til så lite som 24 kr kiloen!

 

Brda-Slovenia-cherry-pie

2014-06-17_0010

 

I tillegg til kirsebærtrærne finnes det også spredte oliventrær, ferskentrær, jordbærplanter, fikentrær og diverse andre vekster i Brda. På bildet over ser du et sjarmerende gammelt ferskentre vi fant på veien.

 

2014-06-17_0012

 

Det er rart hvordan gamle minner popper opp når man befinner seg et helt annet sted enn hjemme! Å spise kirsebær rett fra treet ga meg «deja vu» fra sommerene på Tromøya da jeg var yngre. I hagen til mormor stod et svært kirsebærtre, og vi barnebarna klatret alltid så høyt vi klarte for å hente ned de søteste bærene.

 

Brda-Slovenia-cherry-picking

 

På slutten av turen er både magesekken og ryggsekken fylt opp med smakfulle, røde bær. For en flott naturopplevelse! Jeg liker alltid gåturene med litt innhold bedre enn de som kun er en konkurranse for å komme først til mål!

Langs veien tenkte jeg flere ganger på om vi har en lignende vandring i Norge, men jeg kan ikke si jeg har kommet på noe.. Engasjementet er kanskje ikke stort nok?

I Brda så jeg imidlertid et engasjement for varene som ble produsert, og det imponerte meg. De aller fleste bøndene her sender ikke vekk hele avlingen sin, og nøyer seg med inntenkten de får fra den. De produserer også egne varer. Enten det er olivenolje, vin, syltetøy, tørket frukt eller friske grønnsaker. Brina fortalte oss hvor vanlig det er at folk i området drar rett hjem til bonden for å kjøpe varer og slå av en prat, eller gjøre byttehandler med hverandre. Mange har i tillegg fokus på økologisk jordbruk. Jeg håper virkelig vi kan se mer at dette i Norge i fremtiden også!

 

Brda-Slovenia-river-roads

2014-06-17_0013

 

Etter 11 kilometer med kirsebær og flott natur, venter en liten overraskelse. Samtlige som har fullført kirsebærvandringen får en flaske lokalprodusert hvitvin i premie!

 

Brda-Slovenia-wine-cherry

Bilturen gjennom Slovenia med kjæresten planla vi selv ut fra egen research og etter tips fra STB (det slovenske turistkontoret). Under deler av turen bidro STB med gratis middager og aktiviteter, samt rabatterte overnattinger, men innleggene herfra er likevel mine egne ord og refleksjoner

Andre innlegg fra Slovenia:

Relaterte artikler

8 Kommentarer

 1. Randomjenta

  Dette hørtes helt herlig ut. Gøy at de har et slikt arrangement! Kirsebær er jo såååå godt 😀

  Svar
 2. Astridhjerte

  Så utrolig gøy å være med på noe slik!:) i Lofthus er det morellfestival med kunkurranse i morellstein spytting 😉

  Svar
 3. Lise-Marie Lia

  Så utrolig koselig det så ut! Det var veldig frodig og vakkert der, og så spesielt med Kirsebærvandring 🙂 Sånt bør vi ha mer av!

  Svar

Legg igjen en kommentar