spons-reisHelt øst i Makedonia ligger en knøttliten landsby omgitt av et stort, bølgende hav av grønn skog. Landsbyen heter Jance og har med sine drøye 100 innbyggere funnet ly under den nakne fjelltoppen, Bistra (760 moh). Det er her vi skal tilbringe en natt for å oppleve den tradisjonelle siden av Makedonia.

Rett etter solnedgang ankommer vi Jance. Fra terassen min på Tutto Hotel kan jeg skimte konturer av små murhus bortover åsen før de siste strålene av lys slukes av natten. Sightseeingen får vente til i morgen. I kveld skal vi få vite mer om det spesielle hotellet og bli servert tradisjonell makedonsk mat.

 

2015-10-29_0001

Selv om vi kun har kjørt et par timer fra hovedstaden, Skopje, virker byen med sine splitter nye bygninger og lysende fontener plutselig veldig fjern. Men jeg liker den hjemmekoselige og litt gammeldagse stilen på Tutto Hotel. Bidéen på badet og telefonkatalogen på skrivebordet får meg også til å bli ørlite nostalgisk. Hvor lenge siden var det vel ikke jeg bladde i en telefonkatalog sist?!

 

room-Tutto-hotel-Jance-Macedonia

Jance-village-Macedonia5

Nede i restauranten blir vi møtt av hotelleier, Tefik, som etter flere år utenlands kom tilbake til hjemlandet for å bygge hotell. Tefik sverger til tradisjonelle byggemetoder og arkitektur fra lokalområdet, og hele hotellet hans er derfor bygget av naturlige materialer. Veggene er av stein eller jord og har trebjelker mellom. For å demonstrere at veggene virkelig er av jord fjerner han et kunstverk og kaster et glass vann rett på veggen. Han gnir så hånden på veggen og viser oss at hånda har blitt skitten. Etter 10-15 minutter er flekken borte igjen.

Tefik mener det både er mer miljøvennlig og tryggere å bruke denne byggestilen. De nye, mer moderne murhusene i landsbyen er gjerne dårligere konstruert og ville ikke klart seg like bra i et jordskjelv, sier han.

Tutto Hotel har ikke flere enn syv rom, og er det eneste hotellet i landsbyen. Men tross hotellets størrelse og avsidesliggende beliggenhet, har det fått stor oppmerksomhet både fra arkitekter i andre europeiske land og fra myndighetene i Makedonia som ser verdien av å bevare de gammeldagse byggemetodene.

– Jeg hadde statsministeren på besøk for noen dager siden, sier Tefik stolt.

 

2015-10-29_0024

hotell-med-jordvegger-makedonia

Restauranten/resepsjonen på hotellet er fylt opp av gamle møbler, tørkede blomster og rare antikviteter. Det har også blitt laget et urtehjørne i lokalet med kortreiste varer til salgs. Her kan man både få kjøpt forskjellige typer syltetøy, krydder, honning, raki og diverse andre produkter fra området.

 

tutto-hotel-herbal-corner-macedonia

Når omvisningen er ferdig samles vi rundt et oppdekket bord i restauranten. Snart kommer en servitør med et glass raki Tefik selv har produsert, og en rykende fersk makedonsk pai. Paien minnet meg om de fluffy paiene jeg fikk i Hellas i sommer – herlig!

Som i makedonske middager flest, mangler det aldri på mat. Og maten er laget med kjærlighet på den gammeldagse møysommelige måten av lokale koner i landsbyen. Ut kommer fat med ajvar, stekte poteter, lokal steinsopp, geitost og en frisk tomatsalat. Det blir et realt makedonsk festmåltid!

 

restaurant-Tutto-hotel-Jance-Macedonia2

restaurant-Tutto-hotel-Jance-Macedonia3

restaurant-Tutto-hotel-Jance-Macedonia

Lyset fra en ny dag vekker meg neste morgen. Jance ligger ennå i skyggen, men sola er på god vei over åsen for å varme opp den grønne dalen på andre siden.

I resepsjonen møter jeg Tefik, guide Maya og de tre norske herremennene i mitt reisefølge. Avtalen var og møtes før frokost klokken åtte for en morgenvandring i landsbyen.

 

view-Jance-village-Macedonia

Vi følger en smal sti bortover åssiden og stopper under et høyt steinhus. Tefik vil vise oss de flere hundre år gamle tradisjonelle husene i landsbyen bygget av kalk, stein og tre. Husdyrene ble vanligvis holdt i første etasje i huset, forteller Tefik. På den måten trengte ikke familien å gå så langt for å stelle dyrene når det var masse snø om vinteren. Familiens stue lå i andre etasje, og soverommet i tredje etasje. Varmen fra husdyrene kunne da sive opp i oppholdsrommene og gjøre det litt mer behagelig å bo der.

 

Jance-village-Macedonia56

mountainJance-village-Macedonia

Videre bortover stien mellom gamle og nye landsbyhus får vi snart et nytt medlem i følget vårt; en skjønn svart og hvit gjeterhund. Vi møter også et par landsbybeboere som synes det er stas å se turister i landsbyen, og stopper opp arbeidet for å ta en ekstra kikk på oss. Jeg stusser et øyeblikk over hvor få mennesker vi ser på vår vei rundt i landsbyen. Snart får jeg svar på hvorfor. Tefik forteller at mange beboere i området reiser utenlands for å jobbe, fordi lønningene er så lave i Makedonia. Han mener at så mange som 7000 av 10000 mennesker i området jobber utenlands!

Til tross for sitt lave innbyggertall (100), har Jance både en liten moské og en liten kirke.

 

church-Jance-village-Macedonia4

2015-10-29_0014

old-village-Jance-village-Macedonia

Opp noen bratte steintrapper kommer vi til et nokså falleferdig hus der store flak av grønnmalingen på veggen mangler. Huset viser seg å være så mye som 250 år gammelt og står på listen over Tefiks restaureringsprosjekter. Ved å pusse opp gamle hus i den tradisjonelle stilen og leie dem ut, ønsker Tefik å ta vare på gamle møbler og byggeteknikker og vise dem til nålevende makedonere og turister.

Vi blir invitert inn i det nå ubebodde huset. Døråpningen er så lav at til og med lille jeg må bøye meg for å komme inn. I rommene innenfor står antikvitetene hultertibulter og samler støv, men engasjementet til Tefik får oss til å føle at huset har potensiale. Noe vi snart også skal få bevis for et annet sted i landsbyen.

 

old-house-Jance-village-Macedonia

Jance-village-Macedonia7

Vi følger Tefik videre oppover. Endelig får vi kjenne varme solstråler i ansiktet. Utsikten bak oss er storslagen. I de grønne åsene i det fjerne kan vi nå se noen andre små landsbyer med moskéspir, samt noen treløse fjelltopper.

Vi ankommer et annet restaureringsprosjekt, men dette er et fullført et. Her ligger et strøkent steinhus med to skorsteiner og flott panoramautsikt rett fra stuevinduet. Også innsiden er gjennomført og tro til den tradisjonelle stilen. Følelsen jeg får når jeg går over dørstokken er en hjemmekoselig hyttefølelse. Lik hotellet er hele hytta bygget i naturlige materialer; jordvegger og mørkbeisede trebjelker i taket. Innredningen er også koselig med tremøbler og jordfarger.

 

Jance-village-Macedonia55

apartments-Jance-village-Macedonia3

apartments-Jance-village-Macedonia

apartments-Jance-village-Macedonia2

Til tross for den gamle stilen er hytta godt utstyrt med ny teknologi som wifi, kjøleskap, microbølgeovn og vaskemaskin. Med unntak av mat har man derfor alt man trenger tilgjengelig i hytta. Tefik har til nå restaurert seks lignende hytter som kan leies ut til besøkende. Hyttene kan leies hele året, og koster 56 euro natten. Radika View, som vi var innom, har en egen hjemmeside med kontaktinfo hvis du skulle være interessert.

 

Jance-village-peppers-Macedonia

Tilbake på hotellet står frokosten klar på terassen med nydelig utsikt til landsbyen vi akkurat har utforsket. Jeg kjenner jeg begynner å like dette lille stedet, og synes det er synd at vi skal videre til neste destinasjon allerede etter frokost. Men oppholdet i Jance får nytes så lenge det varer!

På frokostbordet står en presskanne med fjellte og trekker, og den serveres med lokal honning. Fersk aprikosjuice helles i glassene våre. Et brett med eggerøre og et annet med tre glass lokalplukket syltetøy er plassert midt på bordet. For en herlig frokost! Jeg prøver det ene syltetøyet på skiva mi, og til min store overraskelse smaker det markjordbær – mitt favorittbær! Mmm!

 

tutto-hotel-jance

Tutto-hotel-Jance-Macedonia3

Tutto-hotel-Jance-Macedonia2

Tutto-hotel-Jance-Macedonia4

Nå i ettertid synes jeg det er underlig at hverken guiden vår eller Tefik nevner et ord om økoturisme, noe som har blitt et svært populært trekkplaster i andre deler av verden. For er det en type turisme man kan definere dette besøket som må det være nettopp økoturisme!

Den norske definisjonen for økoturisme lyder som følger:

«Økoturisme er berikende natur- og kulturopplevelser, tilrettelagt av ansvarlige reiselivsbedrifter med omsorg for sine gjester, miljøet og det lokalsamfunnet de er en del av.»
Hentet fra Wikipedia.

Ut ifra det jeg har forstått er Tutto Hotel bygget på en svært ansvarlig og bærekraftig måte. Tefik har vist oss en utrolig gjestfrihet med den hyggelige velkomsten og vandreturen rundt i landsbyen. Hotellet har såpass få rom at antallet gjester ikke ser ut til å påvirke livet i landsbylivet stort. Isteden skaper hotellet lokale arbeidsplasser og bidrar til at landsbyen kan holde på de gamle tradisjonene.

Oppholdet i Jance har virkelig gjort inntrykk på meg. Tefiks restaureringsprosjekter er en utrolig fin måte for oss reisende å både lære mer om historien og kulturen i området, synes jeg! Jeg håper det går bra for han fremover!

 

Praktisk informasjon

 • Jance ligger i nasjonalparken, Mavrovo, som kan besøkes året rundt. Om vinteren er det fint å stå på ski i området, og om sommeren finnes det vandrestier i åsene rundt.
 • Tutto Hotel har åpent hele året. Singelrom koster 30 EUR og dobbeltrom 50 EUR.
 • I nærheten finnes også flere interessante aktiviteter og severdigheter. Blant annet klosteret Sveti Jovan Bigorski, den sunkne kirken og en skigard laget av ordentlige ski.

 

6 Kommentarer

 1. Marianne - Glimt av verden

  Et sånn bitteliten landsby oppe i fjellene vil jeg gjerne besøke hvis jeg kommer meg tilbake til Makedonia en gang! På dagstur fra Albania ble det ikke tid til mer enn noen timer med utforsking av enkelte steder ved Lake Ohrid. Fint det også, men det er jo definitivt mer å se i Makedonia 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, Makedonia har mange bortgjemte perler, kan det virke som! Lake Ohrid var vakker! Håper å kunne tilbringe lengre tid i landet på mitt neste besøk jeg og!

   Svar
 2. Renates Reiser

  For et fryktelig sjarmerende sted! Det er alltid så godt å lese om mennesker som brenner for landet (og nærområdet) sitt, og ønsker å gjøre det de kan for å restaurere og stelle i stand gamle bygninger og lignende slik at de ikke går tapt for ettertiden. Kunne veldig gjerne tenkt meg å bo et par netter i den restaurerte hytten!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, helt enig! Veldig godt å finne engasjerte og bevisste folk hvor enn man er! De hjelper meg med å se at det fortsatt er håp i verden, selv om det skjer mye dritt. 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar