annonLondon er en by der det kan lønne seg å bestille billetter til visse aktiviteter før besøket. Hvis ikke kan man risikere å gå glipp av det beste byen har å by på av attraksjoner!

Her er fem aktiviteter som bør forhåndsbestilles før turen til London:

 

1. Harry Potter Studio Tour

Å besøke Harry Potter filmsettene hos Warner Bros var som å ta en tur tilbake i barndommen både for Kenneth og meg. Til tross for at studioet er en populær attraksjon med store besøkstall, er studioturen både velorganisert og gir mye interessant bakgrunnsinformasjon. Og ja, du kan både få kjøpt sjokoladefrosker, Bertie Bott’s Every Flavor Beans og Butterbeer der også!

Billetter til Warner Bros Studio Tour må forhåndsbestilles på hjemmesiden deres til en spesifikk tid på dagen. En billett koster 35 GDP (ca 430 kr) og kan hentes på maskiner på området når du har fått mail med bestillingsbekreftelse. Selve studioet ligger i Watford, en 45-minutters togtur fra sentrum av London. Beregn minst 3,5 time på studioturen, pluss litt venting på å komme inn. Dette er en populær attraksjon!

harry-potter-warner-bros-studio-tour-london

harry-potter-filmsett-london

Noen fun facts vi lærte underveis:

 • Det ble bygget over 588 filmsett for alle de åtte filmene
 • Alle barna som spilte elevene på Galtvort (inkludert Harry, Hermine og Ron) hadde sin egen skole på filmsettet hos Warner Bros slik at de ikke skulle gå glipp av undervisning. En gruppe hadde første undervisning 3-4 timer og deretter filming i 3-4 timer
 • Mange av de 250 maleriene man ser på veggene på Galtvort er portretter av crewet bak Harry Potter-filmene
 • Gygrids hode er bygget større enn et vanlig hode og kan styres helt mekanisk
 • Selv om mange av scenene i Harry Potter var spesialeffekter laget ved hjelp av en data er slange-døra til Mysteriekammeret faktisk helt ekte med motorer gjemt bak døra.
 • Mange av bøkene i Humlesnurrs kontor er gamle telefonkataloger som har blitt kledd om
 • Det tok seks måneder å lære uglene hvordan de skulle holde et brev mens de fløy

 

harry-potter-galtvort-ekspress-london

diagon-alley-harry-potter-studio-tour-london

harry-potter-filmsett-props-london

hogwarts-harry-potter-studio-tour-london

 

2. Bordbestilling på en av byens beste restauranter

London har over 60 restauranter med en eller flere Michellinstjerner. Er du glad i god og spennende mat anbefaler jeg deg å prioritere minst ett besøk til en finere restaurant i byen. Ja, det er i overkant dyrt, men det er gjerne vel verdt det! Middagen blir en opplevelse i seg selv siden man får servert mat man aldri ville finne på å lage hjemme, eller kanskje ikke finner i matbutikken en gang.

Som vegetarianere hadde vi dessverre ikke like mange valg som kjøttspisere, men vi fant en Michellin-anbefalt vegetarrestaurant kalt Vanilla Black med mange herlige og interessante retter.

Veldig mange av Londons restauranter har mulighet for bordbestilling rett på hjemmesiden deres.

vanilla-black-michellin-restaurant-london

 

3. Fotballkamp med topplag

London huser flere av Englands største fotballklubber, blant annet storlag som Arsenal, Chelsea, Tottenham. Hvis du er fotballfan bør en fotballkamp derfor være en aktivitet å sette på reiseplanen før London-besøket.

Billetter til fotballkampene bør imidlertid kjøpes en stund i forveien, både fordi de kan bli utsolgt og fordi de gjerne blir dyrere og dyrere jo nærmere man kommer kampdatoen. På fotballbillett.com kan du for eksempel sjekke hvilke kamper som går og kjøpe pakker med tribuneplass og hotell eller kun inngangsbillett.

Det ble ikke noe fotballkamp på oss denne gangen. Men selv om jeg ikke er den mest fotballinteresserte personen i verden kunne jeg godt tenke meg å oppleve hvordan det er å sitte sammen med nesten hundre tusen ville fotballfans i en svær stadion! Det må være litt av et spetakkel!

Foto av: joshjdss (CC)

Foto: joshjdss (CC)

 

4. En annerledes guidet tur

Jeg er ikke en superfan av guidede turer fordi jeg har utallige erfaringer med uengasjerte og kjedelige guider. Men da jeg fant de spesielle guidede byvandringene til Unseen Tours ønsket jeg å gi det en ny sjanse. Unseen Tours er en bedrift som gjør det mulig for hjemløse og eks-hjemløse å bli guider i sine kjente bydeler i London. De skriver selv på nettsiden at turene tar «…you along on a great tour to parts of the city you might never otherwise see with people you might never otherwise know existed.»

Valget stod mellom guidede gåturer i bydelene Brick Lane, Brixton, Camden, Covent Garden, London Bridge og Shoreditch. Vi valgte den sistnevnte fordi Shoreditch har forandret seg enormt de siste tiårene og har mye vakker gatekunst. Turene går ikke hver dag, men datoene og skjema for påmelding ligger nettsiden til Unseen Tours. Den guidede turen varte i omtrent to timer og kostet 10 GDP pr pers (130 kr).

På vår tur var det den pratsomme skulptøren, Henri som skulle ta oss med rundt i området han har bodd i lang tid. Bortsett fra ei stille, kinesisk jente var det bare Kenneth og meg på turen, og vi fikk derfor god anledning til å stille alle de spørsmålene vi måtte ha.

shoreditch-unseen-tours-gatekunst-london

Henri fortalte oss blant annet at:

 • Shoreditch var tidligere et område av byen hvor ingen bodde, men med mange møbelfabrikker. Etter de ble nedlagt oppdaget kunstnere og designere at de tomme lokalene var passende som gallerier med store vinduer og høyt under taket. Men det er ikke mer enn de siste 20 årene at Shoreditch har blitt et hipt nabolag som tiltrekkes av nettbaserte bedrifter og de råeste nattklubbene.
 • Før ble Shoreditch strengt bevoktet av politiet på grunn av mye kriminalitet. Grensa mellom Shoreditch og neste bydel var da veldig merkbar. Å drikke alkohol på gata eller tigge i Shoreditch gjorde at man ble arrestert, mens ingen brydde seg på andre siden av gata.
 • Henri kjenner ofte på fordommene fra mennesker han møter som tror han både er alkoholiker og stoffmisbruker, noe han ikke er. Han har nå et internship hos et designbyrå, men får bare transportkostnadene dekket.
 • Rett før OL i London planla myndighetene å flytte de hjemløse til et sted utenfor byen for å «pynte på fasaden», men oppstyr i media gjorde at de hjemløse fikk bli i gatene under OL.
 • Shoreditch har blitt et senter for gatekunstnere fra hele verden. Graffiti og gatekunst kan sees overalt i bydelen! En av gatekunst-legendene i Shoreditch kaller seg Pure Evil. Han har nå sitt eget galleri i bydelen der han tjener gode penger på graffitikunsten som tidligere bare ble sett på som hærverk.

 

shoreditch-gatekunst-london

shoreditch-gatekunst-london2

5. Musikal/show

En klassisk og nesten obligatorisk del av London-besøket er en tur på musikal eller teater. Om showet bør bestilles på forhånd varierer. Hvis det er nyoppsatt bør billettene bestilles en stund i forveien, men hvis du skal på et show som har gått i mange år kan du få billige billetter samme uken eller til og med dagen du ønsker å dra dit.

Vi ville å se en tradisjonell musikal, og bestilte derfor ikke før morgenen før showt. På TKTS-billettboder (den offisielle boden for teaterbilletter i London) rundt i byen og på hjemmesidene deres legges det f.eks ut billige billetter til mange show og musikaler. Vi betalte 39 GDP (490 kr) for seteplasser ganske langt fremme i salen på Wicked. De kostet vanligvis 69 GDP (870 kr) pr stykk. Hvis du leter etter billigere billetter kan du også velge formiddagsshow (matinee), show på kvelder i ukedagene og prøveforestillinger av nye show. Pass bare på at du kjøper gode seteplasser uten «restricted view» – man betaler jo for å se et show, ikke bare høre det!

Wicked var en veldig underholdende, morsom og vakker musikal laget som en nytolkning av The Wizard of Oz. Vi hadde hørt et par av sangene før, men ellers var historien helt ny for oss. Den kan anbefales på det varmeste!

se-musikal-i-london

Linken fra Fotballbillett er sponset, men opplevelsene og skildringene i innlegget er mine egne.

Relaterte artikler

10 Kommentarer

 1. Marianne - Glimt av verden

  Haha, tenk at noen har brukt seks måneder på å lære ugler å fly med brev 😀 Harry Potter Studio Tour er definitivt på lista over ting jeg må få med meg neste gang jeg drar til London!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, ja. Det er helt sykt! De hadde en god del forskjellige dyr på sett, men uglene var visst de tregeste til å lære. Et besøk anbefales, Marianne! =)

   Svar
 2. Linny13

  Den guidede turen hørtes virkelig spennende ut- ikke typisk turist felle som jeg selv har vært med på. Takk for tips til min neste London tur!
  Sjekk gjerne ut bloggen min !

  Svar
 3. Renates Reiser

  Informativt innlegg! Harry Potter studioet har jeg EKSTREMT lyst å besøke. Haha, kjenner at barnet i meg bare skriker etter å dra til England igjen så snart som mulig så det kan besøkes 😉 Men spørs om det blir i år. Takk for info, det frister enda mer å dra dit etter å ha lest dette (og sett de flotte bildene!)!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hvis du har lest bøkene og sett filmene, kommer du til å digge det, Renate! Man får virkelig et innblikk i hvor mye jobb som er lagt i disse filmene, og alle de smarte triksene de har brukt for å få ting til å se ekte ut! 😉

   Svar
 4. Reiselykke

  Hei, Ingeborg.

  Enig med deg: det kan være lurt å booke ting i forkant i London.

  Etter å ha reist en god del til både London og andre storbyer, har jeg lært én ting: et vellykket opphold i storbyen handler i stor grad om planlegging – selv om jeg som deg som regel liker å reise andre steder uten alt for mye avtaler og opplegg i bunn.

  Jeg liker godt å gå rundt i Shoreditch selv, mye pga av atmosfæren og gatekunsten. Mulig jeg må dra på en guidet tur der jeg også, som dere gjorde.

  / Mette

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Det virker som planlegging er nøkkelen til et godt storbyopphold ja. 😉 Hvert fall i de mest populære byene i verden. Shoreditch var en veldig spennende bydel, ja! Skulle gjerne hatt enda mer tid til å gå rundt der selv. Den guidede turen med Unseen Tours anbefales, Mette =)

   Svar
 5. Dinstorbyferie

  Flotte tips! Unseen Tours skal jeg definitivt prøve neste gang jeg er i London. Spennende å se og høre ting utenom det vanlige turisttråkket. Fint å støtte de som har hatt det vanskelig også.

  Svar

Legg igjen en kommentar