Madrid; byen hvor et godt glass vin ikke koster mer enn en flaske vann, hvor tusenvis av kjente kunstverk er samlet innenfor en og samme gate, og hvor folk dypper churros i sjokolade til langt utpå morgenkvisten.

Madrid er en by som ser ut til å bli litt oversett til fordel for sin kulere lillebror i nord, Barcelona. Men hvis ikke en bystrand og horder av turister er det viktigste for deg kan du vel så gjerne vurdere et besøk til Spanias hovedstad.

Mitt første møte med Madrid ble både en smakfull, lærerik og overraskende opplevelse. Og selv om storbyer fort kan føles slitsomme for min del, kjente jeg i flysetet på veien hjem at dette er en by jeg gjerne vil treffe igjen. I dette innlegget deler jeg mine reisetips til steder som er verdt å sjekke ut i Madrid, og som vanlig en del bilder.

(dette innlegget ble oppdatert med nye Madrid-tips i mai 2019)

 

5 kjappe fakta om Madrid

Madrid er Europas tredje største by med 3,1 millioner innbyggere innenfor bygrensene.

– Byen er grunnlagt av Al-Andalus muslimene som på 800-tallet bygde en festning på området ved Manzanares-elven og kalte stedet Madrid etter det arabiske ordet majira, som betyr vannkanal.

– Madrid ble Spanias hovedstad i 1561 fordi daværende konge, Filipe II, trodde byen lå akkurat i midten av landområdet som utgjorde Spania, men det gjorde det faktisk ikke.

Madrid ligger 667 moh, og er med det den høyestliggende hovedstaden i Europa.

– Det sies at Madrid har flere barer enn noen annen by i Europa.

 

 

Navigering i Madrid

Madrid er ikke den enkleste storbyen å finne frem i siden det hverken finnes høye fjell, kyst eller andre veldig kjente landemerker i sentrum. Som førstegangsreisende til Madrid vil jeg derfor anbefale å merke tre steder på kartet hvor de aller fleste andre attraksjoner ligger i gåavstand rundt.

 

Gran Via

Dette er hovedhandlegaten i Madrid med luksusbutikker, vakker arkitektur og fine hoteller. Gran Via er også den livligste gaten i Madrid, og er kjent for et natteliv uten ende. Kjente bygninger er blant annet Telefónica-bygningen som var Europas første skyskraper. Fra telefonbygget åpnet i 1930 var dett også landets viktigste kommunikasjonssenter, noe du kan oppleve nærmere i den nye Netflix-serien, The Cable Girls. Du har også den vakre Metropolis-bygningen fra 1910 som lett kan gjenkjennes med sitt svarte- og gulldekorerte tak med en statue av ei dame med vinger på toppen.

 

Puerta del Sol

Også kalt Kilometre Zero, er Puerta del Sol det offisielle punktet der Spanias seks nasjonalveier starter. På denne plassen yrer det av liv og tegneseriefigurer du kan ta en selfie med. I tillegg kan du finne symbolet på Madrid; statuen av en bjørn som står og spiser frukten av et tre.

 

Plaza Mayor

Hvis du vil vekk fra trafikkaoset ved Gran Via og Puerta del Sol bør du ta turen til Plaza Mayor, en rektangulær plass med uteserveringer, fontener og vakker arkitektur fra 14-1700-tallet. Dette er Madrids hovedtorg, og er populært både blant turister og lokale. Det betyr dessverre at prisene også er nokså høye. Hvis du reiser til Madrid på budsjett anbefaler jeg derfor heller å ta middagen og vinen en annen plass i byen.

Fra disse tre stedene er det ikke langt til andre attraksjoner i byen. Mot elva i vest finner du det kongelige palass og hagene. I nabolagene i nord kan du vandre rundt blant spesialbutikker, hippe cafeer og gatekunst. Øst for sentrum ligger Kunstavenyen med noen av de mest kjente kunstmueene i verden. Og mot sør finner du et område fullt av tradisjonelle tabernas og restauranter.

 

ATTRAKSJONER

Madrid har ikke noen verdenskjente landemerker ala Colosseum og Eiffeltårnet, men likevel er det mye annet fint å utforske.

Det kongelige palass / Palacio Real

Det gigantiske kongepalasset i Madrid ligger vakkert til ved Manzanares-elven omringet av grønne hager med fontener og skulpturer.Det nåværende slottet er bygget på 1700-tallet og mye av interiøret er fortsatt intakt. Her kan man virkelig få et inntrykk av det overdådige livet de kongelige levde. Med sine over 3000 rom synes imidlertid den nålevende spanske kongefamilien palasset var i overkant stort å bo i, og valgte heller et mindre slott i utkanten av Madrid som sin bopel.

 

Det tidligere postkontoret / CentroCentro

CentroCentro kan også forveksles med utseende til et kongelig palass, men bygget har faktisk fungert som Madrids hovedpostkontor inntil nylig. I dag har det blitt omgjort til et senter for skiftende utstillinger av forskjellige slag. På toppen finnes det også et utkikkspunkt åpent for publikum der du kan nyte en panoramautsikt over Madrid.

 

Kunstavenyen / Paseo del Arte

Madrid er også en stor kunstby, og er du kunstinteressert bør du minst få med deg en av disse tre museene:

Thyssen-Bornemisza museet: Hvis du som meg ikke er en stor kunstkjenner ville jeg startet med dette museet, hvor du gjennom tre etasjer faktisk kan studere hele kunsthistorien fra 1200-tallet til i dag. Det vil gi deg et verdifullt overblikk over hvordan stilene har forandret seg opp igjennom årene. Jeg vil også sterkt anbefale å dra dit med en guide siden dette vil gjøre hele opplevelsen mye mer lærerik. Opprinnelig var dette en privat samling i Thyssen-Bornemisza-familien, men i dag er den eid av den spanske staten.

Reina Sofia: Dette bygget, som tidligere var Madrids hovedsykehus, ble i 1988 åpnet som nasjonalt kunstmuseum og har siden vært et tempel for samtidskunst. Ikke mindre enn 21.000 malerier, tegninger, fotografier og installasjoner er samlet her, deriblant et av Picassos mest kjente verker, Guernica. Er du en stor kunstentusiast ville jeg satt av en hel dag her.

Prado museet: Jeg hadde ikke tid til en tur innom her denne gangen, men dette museet som åpnet for omtrent 200 år siden skal også være verdt et besøk. Det er betegnet som et av de beste kunstmuseene i verden og inneholder kunstverk fra kjente kunstnere som Goya, Rubens, Velázquez og Titian.

Hvis du ønsker å besøke alle tre finnes det en samlebillett du kan kjøpe som vil spare deg en del penger.

kunstmuseum i madrid spania

 

Malasaña

Følger du gatene nordover fra sentrum finner du et fargerikt og trendy nabolag med mange sære butikker og cafeer. Liker du atmosfæren på Grünerløkka i Oslo bør du helt klart sette av noen timer til å gå gatelangs blant gatekunst, koselige barer og morsomme småbutikker.

 

Retiroparken

Ønsker du å komme deg vekk fra trafikkaoset i sentrum av Madrid er Retiroparken et behagelig sted å oppholde seg i noen timer. Det er også mye å se og gjøre her. Enten du vil ro båt i den lille innsjøen, kikke på statuer, spille tennis eller besøke det vakre Krystallpalasset. Husk også å ta en tur innom det koselige bokmarkedet på vei inn i parken.

 

Templo de Debod

Visste du at Madrid har et ekte egyptisk tempel i byen? Det er fordi de på 60-tallet hjalp Egypt med å bevare andre gamle templer, og derfor fikk dette i gave. Tempelet er plassert i en park der det også er populært å se solnedgangen – men ikke forvent at du blir alene der.

Templo-de-debod-egyptisk-tempel-madrid-spania

 

Andre steder verdt å sjekke ut

I en storby som Madrid gjelder det å sette av litt tid til de mindre opplevelsene også. Å vandre gatelangs i Madrid og finne seg en koselig café eller marked med noen lokale spesialiteter er et fint avbrekk fra sightseeing og kunst.

 

Vertikal hage

Like ved CaixaForum finnes en husvegg fylt med 15.000 planter fra 250 ulike arter satt sammen av Patrick Blanc. Hver dag har fem personer ansvar for å ta seg av den 24 meter høye vertikale hagen, men vanningen skjer automatisk fra toppen.

 

La Melguiza

På vår vei gjennom Madrid kom vi tilfeldigvis innom denne lekre safranbutikken og ble tilbydd safran-marshmallows. Dette skal være den første safranbutikken i Spania, og her tilbys både velvære- og spiselige produkter med det eksklusive krydderet.

 

Salvador Bachiller

Fra gata ser Salvador Bachiller ut som en hvilken som helst annen butikk, men følger du rulletrappene oppover i etasjene med vakre interørvarer finner du en «jardin secreto» (hemmelig hage) på toppen av bygget. Den herlige grønne oasen er et deilig avbrekk i den ellers så travle byen. Du finner butikken i Montera-gaten mellom Gran Via og Puerta del Sol.

 

Mercado de Motores

Dette er et utrolig kult marked som kun finner sted den andre helgen i måneden – i det gamle jernbanemuseet i byen. Langs den ene veggen kan du kjøpe med deg lokalproduserte oster, oljer, marmelader og fersk brød. Og mellom radene av tog står andre boder med smykker, fine klær, vesker og kunsteriske pyntegjenstander. Et av de gamle togene er til og med innredet som en restaurant! Utenfor er det ølservering og food trucks.

Mercado-de-motores-reisetips-til-Madrid

 

El Rastro markedet

Spanias mest populære utendørs loppemarked finner du hver søndag rett sør for La Latina metrostasjon. Nedover en lang gate dekket av et tak av løv står det boder med både nye og gamle ting. Og gjennom små buegater til høyre og venstre ligger morsomme antikkbutikker med både kunst og bruksgjenstander.

Rastro-marked-Madrid-hver-helg

 

MATTIPS

Frokost på Mamua Café

En koselig liten kafé rett ved Rastro-markedet. For 11 euro får du en herlig frokost bestående av spesialkaffe/te, fersk appelsinjuice, yoghurt med frukt, croissant og avokadotoast.

 

Lunsj på Mercado de San Miguel

Det finnes flere matmarkeder i Madrid, men ingen som har like stilig arkitektur som San Miguel. Opprinnelig stod bodene åpent, men for å skjerme markedet fra elementene har det blitt pusset opp og omringet av store glassvinduer. Markedet er veldig populært blant turister, og er derfor litt overpriset, men du finner mye god mat her! En litt tidlig eller sen lunsj er å anbefale for å slippe unna de største turistgruppene.

 

Vegansk middag på La Encomienda

Den beste maten jeg spiste siste gang jeg var i Madrid var på La Encomienda, en liten restaurant i La Latina med smakfulle og fargerike retter til en billig penge. Jeg anbefaler for eksempel det veganske ostefatet og naturvinen!

La-Encomienda-vegansk-restaurant-Madrid

 

Gå fra tapasbar til tapasbar

En populær aktivitet på kveldstid i Madrid er å gå fra tapasbar til tapasbar. For de lokale er middagen gjerne et mindre måltid, og derfor passer det perfekt å gå ut på bar med venner å drikke vin og bestille noen småretter. Hver bar har gjerne litt ulikt utvalg av tapasretter, som f.eks croquettes, ost, skinke, bakt paprika og tortilla.

tapas i madrid

 

Natt-churros på Chocolateria San Gines

San Gines er ikke en «vanlig» sjokoladeria med fancy konfekt, men et sted du går får å nyte spanjolenes favoritt, chocolate con churros. Det vil si frityrstekte deigpinner dyppet i tjukk, mørk sjokolade. En av de mest populære tidene å besøke cafeen er overraskende nok etter midnatt og frem til morgenen. Istedenfor den vanlige kebaben etter en fuktig kveld på byen velger mange spanjoler heller en søt avslutning på kvelden. San Gines har servert churros og sjokolade siden 1894 og har døgnåpent.

 

Hvordan komme seg til og rundt i Madrid?

Norwegian flyr direkte fra Oslo til Madrid, og bestiller du utenfor høysesong koster ikke billettene mer enn et par hundre kroner hver vei.

Bor du i sentrumsområdet ved Gran Via, Puerto del Sol eller Plaza Mayor er det ikke noe problem å ferdes rundt i Madrid til fots. Men det finnes også et metro-system i byen som fint kan brukes.

 

Her er et kart over alle steder og attraksjoner nevnt ovenfor:

 

Flere bilder fra Madrid:

Jeg har besøkt Madrid to ganger – første gang var reisen sponset av Spanias turistkontor, andre gangen besøkte jeg byen på egenhånd. Tipsene du finner her er fra begge turene. 

Har du vært i Madrid? Hva synes du om byen?

 

Relaterte artikler

8 Kommentarer

 1. Lise-Marie

  Jeg har aldri vært i Madrid men etter å ha fulgt turen din på snapchat og lest innlegget er det en by som frister veldig 🙂

  Svar
 2. Renates Reiser

  Flott innlegg om Madrid! Dette skulle jeg hatt før jeg dro dit i forrige uke. 😉 Ser ut som jeg fikk sett og gjort en del av de tingene du har på lista her da. Det slo meg dessuten hvilken levende kafé/bar-kultur de har i Madrid. Man går aldri ti meter uten å treffe på et sted å spise/drikke. Ganske herlig! Synd jeg ikke rakk å dra innom Reina Sofia, skulle gjerne sett maleriet Guernica i levende live.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Jeg fikk bare sett en liten del av byen jeg og, føler jeg. Den er jo enorm! Men jeg har på følelsen at jeg kommer til å dra tilbake dit i fremtiden. Jeg likte veldig godt atmosfæren der! Det ser ut som du har hatt en utrolig spennende pilegrimsvandring da! Det må ha vært en opplevelse! 😀

   Svar
 3. Reiselykke

  Hei, Ingeborg

  Madrid er en herlig by å besøke! Massevis av gode tapasbarer og restauranter, flotte museum og ikke minst den fine Buen Retiro parken.

  Ser ut til at du hadde en fin reise!

  /Mette

  Svar
 4. Pauline

  Så koselig tur! Flytter til Madrid i Oktober! Det her var et perfekt innlegg som gjøt at jeg gleder meg enda mer til en ny hverdag! Det blir spennende! Det blir nok mye Tapas spising 🙂

  Svar
 5. Desirée travels

  Har til gode å besøke Madrid (og resten av fastlands-Spania), men det ser ut som en utrolig flott by – reiser gjerne dit. 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar