Ingen strøm. Ingen wi-fi. Ingen varm dusj eller komfyr. Det høres kanskje rart ut å oppsøke et slikt sted. Men i Naturbyn er det absolutt verdt det!

I stekende sommervarme setter Hanne Marit (Sekk og Sandaler), Elisabeth (GlobetrotterElisa) jeg oss i en leiebil i Oslo med kurs østover. Vi skal vekk fra bylivets eksos og asfalt for å søke roen i Sveriges dype skoger.

Etter to timers kjøring på E18 i retning Stockholm er vi plutselig der. En liten grusvei tar oss inn til en luftig furuskog, hvor en liten parkeringslomme lar oss sette kjerra vår. Et smilende ansikt kommer gående mot oss. Thomas Pettersson presenterer karen seg som. På andre siden av veien ser jeg et banner. Naturbyn, sinnesrika upplevelser, står det.

Vi har kommet riktig sted, og har truffet riktig fyr!

Thomas hjelper oss med bagasjen, og fører oss ned en sti av treflis gjennom den åpne furuskogen. Snart dukker det opp noen enkle trebygninger og vi skimter vann lengre nede. Vårt første møte med Naturbyen er langhuset, en fellesbygning med sitteplasser til flere titalls mennesker. Nå er det bare oss her.

 – Kaffe? spør Thomas, og løfter kjelen av bålet. Snart sitter vi på hver vår vedkubber med hver vår kaffekopp.

Første møtet med Naturbyn og Thomas.

Dette er Naturbyn

– Er dette et nytt sted, lurer vi? Til tross for den korte veien fra Norge, har ingen av oss hørt om plassen før Visit Sweden satt stedet på programmet for presseturen vi er på.

– Å, nei. Jeg startet å bygge disse hyttene for over 20 år siden allerede, svarer Thomas. Nordmenn er det lite av, kan han fortelle, men folk fra ulike deler av Europa finner veien hit. Hvordan de gjør det kan han imidlertid ikke svare på.

Etter å ha reist rundt i verden og bodd på naturcamper andre steder, ville Thomas bygge sin egen camp her i de värmlandske skoger. På egenhånd har han reist både langhuset vi nå sitter i, flere små tømmerhytter til utleie, et utekjøkken, to badestamper, en badstu og utedoen.

– Flere av stokkene dere ser her i langhuset er trær som fortsatt har røtter i bakken, sier Thomas, og peker på noen av de største stokkene.

Thomas sin filosofi er at gjestene skal leve i og med naturen med kun det mest grunnleggende naturen har å tilby – de fire elementene. Ild, vann, jord og vind. Men med en liten touch av luksus – badstu og badestamp.

Vi er alle spente når Thomas vil ta med oss på en omvisning.

Lyset er utrolig vakkert når vi ankommer Naturbyn!

Thomas serverer oss kaffe kokt på bålet og forteller om Naturbyn.

Slik ser langhuset ut.

Og dette er første glimtet av innsjøen.

Enkel hyttelykke

Vi følger etter Thomas bortover den myke skogbunnen og treffer snart på en liten trehytte med grass på taket. Et lite stykke videre bortover ligger enda en. Det er her vi skal bo.

Hyttene ligger i akkurat passe avstand fra hverandre – langt nok unna til å føle at du er der alene hvis du kikker ut av vinduet, men ikke så langt at du sliter med å finne frem til fellesområdene.

Innredningen er enkel. Hverken strøm eller innlagt vann er å finne. Bare noen parafinlamper og en vedovn for å holde oss varme hvis det skulle bli kjølig om natten. Det hyttene ikke har av hverdagslig luksus tar de likevel igjen i sjarm. Alt interiør er laget av tre. Sengene har Thomas bygget av røffe stokker, veggene av ubehandlede treplanker eller tømmerstokker, og ved bordet står noen gode gamle pinnestoler. Hvis en fyr fra 1800-tallet hadde forvillet seg hit ville han nok ikke hevet et øyebryn.

Kanskje bare av sengetøyet. Det er laget av papir, blir vi fortalt, og er både lokalprodusert og økologisk. Thomas er opptatt av at Naturbyn skal være miljøvennlig, og bruker derfor lokalproduserte materialer så langt det lar seg gjøre.

Men Naturbyn består av mer enn bare vanlige hytter. Lengre borte ligger også to tretopphytter som ser ut til å passe naturlig inne opp i trekronene. Den mest eksklusive hytta finner vi imidlertid nede på innsjøen.

De vanlige hyttene ligger bortover på toppen av en skrent med gløtt til innsjøen.

Hyttene har sengeplass til fire, og er ellers innredet med et lite spisebord og en vedovn.

En av tretopphyttene i Naturbyn.

Til tross for enkelheten føles de utrolig lune og sjarmerende.

Kremplassen i Naturbyen er denne flytende hytta!

Innsjøen

Den flytende hytta ligger et stykke ut fra en liten badeplass med badstuhytte og to badestamper. Sakte flyter den rundt seg selv, og gjør at utsikten fra dobbeltsenga inni aldri kan være den samme. Rett over 2000 kroner natta er prislappen for en natt her, får vi høre. Det er slettes ikke verst med tanke på de stive tretopphytte-prisene i Norge.

Så er omvisningen ferdig, og vi står igjen der alene. Utrolig nok har vi hele plassen for oss selv! Det er ingen andre gjester her denne natten!

Badestampen er dessverre ikke rengjort for sesongen, men badstua er det bare å tenne opp i. Heldigvis tar badstu-glade Elisabeth seg av opptenningen. Om et par timer blir det perfekt å sette seg der!

Brygga, badstuhuset og de to badestampene hører til Naturbyn, og kan fritt brukes.

Kano er en fin måte å utforske innsjøen på.

Vannet holder rundt 15 grader, får vi høre. Men etter en halvtimes tid i badstua kjennes det godt med et bad!

Økoturisme-Värmland-Sverige

Den blanke vannflaten blir stadig brutt av hoppende fisk.

Middagslaging på utekjøkken

På presseturer som denne blir jeg ofte bortskjemt med flereretters middager. Her i Naturbyn må vi imidlertid klare oss selv. Med et par handleposer fra grensebyen, Töcksfors, finner vi veien til utekjøkkenet.

Kjøkkenet består av tre åpne trebygninger med mosegrodd tak; en for oppvask, en for oppbevaring og tilberedelse av mat, mens den siste er der ildstedet befinner seg.

Det føles med en gang uvant å lage mat på et slikt kjøkken. Vi har hverken stekeplate eller gassbluss. Maten må grilles over åpen ild, og det tar tid før de gode grillglørene dukker opp. Det er ingen tappekran, kun en liten kilde med bekkevann som renner ut litt bortenfor kjøkkenet. Men vannet er iskaldt og klart, og kan fint drikkes.

Fra handleposen fisker vi opp paprikaer som vi fyller med trøffelost, og sopp som fylles med krydderost. Aspargesen og cherrytomatene blir slengt på grillen akkurat slik de er.

Alt går litt tregere enn ellers, men vi har ikke dårlig tid. Og vi kan nyte roen i skogen samtidig.

Oppvaskhuset: «Women trap», du liksom!!

Vi funderer på hvordan kjøleskapet kan holde seg så kaldt – uten hverken gass eller strøm.

Herlig kjøkken, ikkesant?

Grilling er perfekt på jernristen over bålet og kan heises opp og ned!

Maten nyter vi inne i langhuset.

Kveldstemning i langhuset

Etter badstu, bading og mer badstu begynner mørket å falle på. Vi trekker inn i langhuset igjen. Stearinlysene blir tent, både langs veggen, på bordene og i de to lysekronene. Og vi fyrer opp ildstedet og slenger på noen skiver ananas.

Stemningen kunne ikke vært bedre. Vi mangler ingenting, til tross for at vi har tilgang til veldig lite av det vi bruker i hverdagen.

Det er noe med den enkle luksusen som finnes på slike steder. Jeg blir bare mer og mer glad i den! Og jeg tror veldig mange kunne kost seg her, bare de ikke hadde brydd seg så mye om å lukte bål, jobbe litt ekstra for middagen og få et par myggstikk.

– Vi skulle hatt en natt til her, minst, sier en av oss. Alle er enige.

Praktisk info

Hvordan komme seg til Naturbyn? Fra Oslo kjører du E18 mot Stockholm, og etter omtrent to timer havner du i Säffle. Her tar du av fra E18 ned en skogsvei der det er skiltet mot Naturbyn.

Sesong: 1. mai til 1. oktober

Nettside: Naturbyn.se

Se flere unike bosteder i Sverige på Opplev Sverige – en ny nettside for oss som elsker Sverige!

Andre innlegg fra Sverige

3 Kommentarer

 1. Desirée travels

  Åh, det ser så INNMARI koselig ut der, altså. 🙂 Helt fantastisk! Der tror jeg at jeg skulle kunne klart å kose meg. Skjønner godt at dere ønsket dere mer enn én natt der, ja. 🙂 Herlige bilder!

  Svar
 2. Jørn - Bilivoka

  Det ser ut som et flott sted! Det er jo litt trist at vi har blitt så avhengige av teknologi at det må lages egne steder for å unngå det, men når det først er tilfellet så virker dette som et perfekt sted å koble av. Så spesielt fint ut å padle ut til den flytende hytten. Også «Women trap» da, hehe. Han som laget den er modigere enn meg…

  Utrolig flotte bilder! 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar