spons-reisDet er allerede to år siden forrige gang jeg tuslet fornøyd rundt i Ungarns flotte hovedstad. Forrige helg fikk jeg igjen sjansen til å besøke Budapest med en gjeng nordiske bloggere. Men til tross for at mange attraksjoner allerede var utforsket gjorde jeg likevel flere nye interessante oppdagelser!

Fra alle de nordiske hovedstedene ble vi fløyet inn, rundt 20 reisebloggere i ulike aldre og kjønn, men med en felles hovedinteresse; reise. Det er alltid gøy å møte andre reisebloggere, synes jeg. Som regel sitter vi på hver vår kant av verden og skriver om forskjellige reiseopplevelser, men når vi fra tid til annen endelig kommer sammen har vi mye å prate om!

Reisebloggere er jo generelt et imøtekommende, nysgjerrig og delende folkeferd. Derfor er det sjelden noe problem å reise på en bloggtur uten å kjenne så mange. Heldigvis var det ikke noe unntak denne gangen heller.

 

2016-06-10_0007

Det første døgnet var det lagt opp til sightseeing i Budapest for hele gruppa. Deretter ble vi delt opp i mindre grupper og sendt rundt til forskjellige deler av landet (mer om opplevelsen av Heviz i vest-Ungarn kommer senere!)

Jeg var heldig å bli plassert på det flotte hotellet, Boscolo, i min egen junior suite. Jeg følte meg som lilleputt i en kjempeverden da jeg steg inn den svære inngangsdøren og gjennom første del av rommet som var en lang gang. For et rom, og for et bad! Hvis du følger meg på Snapchat (@hamacareise) husker du kanskje størrelsen på det allerede. Det var gigantisk! En stor dusj med plass til minst 10 pers, et boblebad, en do, en bidé, to vasker og en laaaang benk hvor jeg kunne spre ut alle toalettsakene mine med en meters mellomrom.

Det som var litt artig var at jeg under mitt forrige opphold i byen besøkte en del av Boscolo uten å vite det. Jeg spiste nemlig lunsj i «verdens vakreste café», New York Café, som også blir brukt til frokostsal på Boscolo Hotel. Jeg var veldig glad for et gjensyn, for denne caféen er virkelig vakker!

 

boscolo hotel godt hotell i budapest

 

Programmet Hungarian Tourism LTD hadde lagt opp for oss i Budapest var først en middag og gjennomgang av alle hotellene og turselskapene som ble brukt. Deretter ventet en tur gjennom noen av Budapests kuleste barer, og smaking av flere Ungarns alkoholholdige drikker. Morgenen etter ble det bussightseeing til en del av attraksjonene i byen jeg allerede hadde sett. Det kjekke ved å ha vært i byen før var at jeg ikke måtte stresse rundt for å få de klassiske turistbildene, men heller kunne fange andre interessante motiver jeg fant underveis.

Jeg fikk også tid til å notere meg noen andre morsomme, hendige og interessante facts om ungarsk kultur jeg ikke visste fra før. Åtte av dem vil jeg presentere nå med et knippe av bildene jeg tok underveis på sightseeingen:

 

2016-06-09_0005

 

1. Ungarsk er et krunglete språk!

Til tross for at ungarsk skrives med latinske bokstaver, er det nesten klin umulig å skjønne noe som helst av språkets ord og uttale. Det er nok både fordi ungarsk har 15 ekstra bokstaver i alfabetet og at språket befinner seg i en helt annen språkfamilie enn vårt. Vi ble fortalt at ungarsk og finsk skulle ligne hverandre, men selv ikke de finske bloggerne jeg reiste med forsto et kvekk. Kamera er f.eks Fényképezõgép. Syke greier! Et annet ungarsk ord vi strevde fælt med å lære oss var skål. «Egészségére» – prøv å uttale det etter et par glass vin du!

2016-06-09_0009

 

2. Vin + mineralvann = Fröccs

Ungarn har i mange århundrer vært et vinland. I kommunisttiden gikk imidlertid kvaliteten på vinen såpass mye ned at den nesten ikke var drikkbar uten å bli blandet ut med mineralvann. Selv om kvaliteten på vinen nå er bedre igjen, har tradisjonen med å blande ut vin med vann fortsatt og blitt en populær sommerdrikk kalt Fröccs. Det vanligste er å blande 50/50 vin og mineralvann, men det kommer også an på hvor mye alkohol man ønsker å få i seg, tid på dagen og i hvilken sammenheng det serveres.

froccs vin og mineralvann i budapest

 

3. Taxi-scams

Budapest er ikke kjent for å ha de ærligste taxisjåførene i Europa. Allerede første dagen fikk to i følget vårt oppleve nettopp dette. Sjåføren hadde jukset med taksameteret, og bedt dem betale en mye høyere sum enn vanlig. Dette er bare en av flere typer taxiscams man kan oppleve, fikk jeg høre. Det sikreste og mest normale blant ungarere er faktisk å bestille taxi fra en av de store drosjeselskapene med telefonen, selv når man befinner seg inne i sentrum. Sannsynligheten for å bli lurt skal da være mye mindre.

taxi i budapest

 

4. Varme kilder overalt

Visste du at det finnes mer enn 1000 varme kilder i Ungarn med termisk vann som holder en temperaturer på mellom 30-70 grader? Det betyr at du kan finne naturlig oppvarmede spa omtrent i hele Ungarn. De første badene ble bygget allerede for over 2000 år siden da Ungarn var en del av Romerriket. I dag er spaturisme populært både blant gamle og unge. Det finnes termiske innsjøer som skal helbrede sykdom og forsinke aldringsprosessen, samt spa-partys der de offentlige badene blir gjort om til ville fester med lasershow og DJ’er.

heviz termiske innsjø

 

5. Dessert til forrett?

En mattradisjon i Ungarn jeg ble virkelig overrasket over var å få servert søt fruktsuppe til forrett. Det føles veldig merkelig å spise en dessertlignende kald aprikossuppe med vaniljekrem før hovedretten. Disse suppene er visstnok kalt gyümölcsleves (uten at jeg vet hvordan det uttales), og serveres gjerne om sommeren. Kald suppe laget av sure kirsebær er også populært.

2016-06-09_0006

 

6. Navnedag feires med kake, gaver og fest

Da jeg spurte guiden vår, Orsolya i Heviz om hun kunne fortelle om noen spesielle ting ved Ungarn, fikk vi høre at ungarere tar navnedagen sin veldig seriøst. Å ha navnedag er like stort som å ha bursdag, og blir gjerne feiret med både fest, kake og gaver. Damer får gjerne blomster, mens menn får en flaske med alkohol i gave.

2016-06-09_0004

 

7. Ruinpuber

Tidlig på 2000-tallet startet en ny pubtrend i Budapest der gamle bygninger og fabrikker ble innredet med loppemarked-møbler og andre retrogjenstander. I dag er ruinbarene veldig populære blant både turister og lokale, og tilbyr en annerledes atmosfære enn de mer moderne utestedene. Etter hvert har det også blitt startet billige hosteller med samme tema.

Vi var innom Szimpla Kert på vår Bar Around Budapest Tour med BudapestUnderguide som var en av de første ruinbarene i Budapest. Lokalet bestod av en lang gang med små rom til hver side innredet med forskjellige artige detaljer, diskokuler, neonlys og små bardisker. Det er absolutt verdt å ta en tur innom en ruinpub hvis du er i Budapest!

ruinpuben szimpla i budapest

 

8. Etternavnet først

Visste du at ungarere skriver og introduserer seg med etternavnet først? Ungarn er et av veldig få land i Europa som har denne omvendte navneskikken. Grunnen til det er at etternavn opprinnelig var et beskrivende uttrykk som ble brukt til å identifisere familien, for eksempel snekker János eller fisker András. Blant kjente kaller man imidlertid hverandre med fornavnet.

2016-06-09_0002

2016-06-09_0003

Andre innlegg fra Ungarn:

 

Relaterte artikler

4 Kommentarer

  1. Maria's Adventure

    Så mye gøy! Visste ikke mye av dette – bortsett fra taxi-scams, som jeg var så uheldig å møte på et par ganger da jeg besøkte Budapest for et par år tilbake 😛

    Svar
  2. FREEDOMtravel

    Vilket kul och bra inlägg! Ja, visst lärde man sig en del nytt och intressant! Jag trodde att finnarna skulle förstå några ord… men icke. Det där med fruktsoppa före maten var också helt nytt för mig. Däremot lärde vi oss redan förra gången att det är lätt att bli lurad på taxi…

    Svar

Legg igjen en kommentar