Klokken viser 10.47 og oppmøtetidspunktet nærmer seg, men saktere enn vi hadde håpet. Vi står midlertid parkert to hundre meter unna det vi satser på er Farm Drnovscek, gården som produserer olivenolje.

Det er ikke noe ved hovedhuset som minner spesielt om gårdsdrift, slik vi er vant med i Norge. Huset er gammelt, i nydelig stand, og har en flott forhage full av blomster og noen få skulpturer.

 

Teksten er skrevet av min samboer og reisepartner, Kenneth Eliassen

2014-07-07_0003

 

Gården vi nå besøker ligger i vindistriktet Brda i området Nova Goriska, Slovenia. Brina i STB tipset oss om den prisbelønnede olivenoljeprodusenten Matej. Oljen og olivenen han produserer har vunnet mange gullmedaljer i europeiske konkurranser, og mange lokale priser. Selv bruker vi vanligvis billigsortene på olivenoljefronten, og tanken på at vi nå skulle på hjemmebesøk til en genierklært olivenoljeprodusent, skremmer oss derfor en smule.

Klokken 10.57 står vi foran inngangsdøren og banker på. Etter noen sekunder åpner en ung mann og hilser med vennlige øyne og et inkluderende kroppsspråk: «Dober dan!». Vi forklarer hvem vi er og mannen nikker bekreftende. Han skal bare ordne noe greier, og viser oss videre ned i hagen. Vi går ned i hagen, mens tredveåringen forsvinner inn i huset. 

Vi titter på hverandre. Han virket da ikke så skummel. Omkring oss vokser frukt- og oliventrær. Et tomt badebasseng pryder en liten del av den nedre hageflekken. Vi setter oss i en sofahuske og venter. På bordet ved siden av oss står fire glass og fire mørke glassflakser med olivenolje, merket Drnovscek. 

 

2014-07-07_0004

 

Noen minutter senere dukker mannen opp igjen, og denne gangen har han med seg en yngre kvinne. Kvinnen bryter ut i et levende smil og ønsker oss velkommen. Vi kan begynne. Etter at hilsingen er overstått, tar Matej styringen. Han spør om vi har vært med på «olive oil degustation» før. Vi rister begge på hodet. Det er antageligvis et dårlig tegn, tenker jeg. Jeg misliker sterkt situasjoner hvor jeg møter uforberedt, og den samme dårlige følelsen kommer krypende nå. Matej veiver desarmerende med hånden og sier enkelt:

– Det gjør ikke noe. Da viser vi dere hvordan det skal gjøres.

Jeg priser meg lykkelig over å ha Ingeborg i slike situasjoner. Siden jeg holder helt tett og noterer, tar Ingeborg seg av pratingen. Etter en liten stund kommer det magiske øyeblikket – Ingeborg får vertene våre til å le! Hvilken lykke! Det er en sikker isbryter, som funker denne gangen også. Det viser seg at Matej og kona er riktig så trivelige mennesker. 

Matej forteller at for å smake oljens virkelige aroma, må den varmes opp til 25 grader og drikkes bar. Helt uten brød og uten ost. Oljen varmes opp ved at plastglasset gnis noen runder i håndflaten. Før vi svelger oljen, må vi la den rulle på tungen i noen sekunder. Matej smaker først, og mens vi svelger vår sier han: 

– Dere vil nok kjenne at ettersmaken er ganske pikant. 

Og det fikk vi virkelig kjenne. Oljen brant nedover halsen, omtrent som sterk alkohol. Ut fra ansiktsutrykkene våre må det ha vært synlig, for Matej og kona småflirer gjennom de brede smilene. 

– Vi kjente det! sier vi i kor. Denne måten å smake olje på hadde vi ikke vært med på før. 

– De to siste oljene dere får prøve, er enda sterkere enn den dere smakte nå, sier Matejs kone. 

 

2014-07-07_0005

 

Matej forteller videre at vi skal smake oljen til brød og ost senere, slik at vi selv kan oppleve hvordan oljen reagerer med mat. Han forklarer kort at maten «kills the taste of the oil».

Mens vi løfter glasset en gang til, dukker det opp en eldre mann i den nedre delen av hagen. Han bærer på en stor bøtte fylt til randen av røde, glinsende kirsebær. Med stødige skritt kommer han mot oss. Han hilser oss på slovensk, idet han tørker seg i pannen. «Dober dan», sier vi. Matej forteller at mannen ikke kan et eneste ord engelsk. Mannen vinker og haster avsted. 

– Det var bestefaren min, sier Matej. Ingeborg og jeg titter på hverandre. 

– Han var sprek, sier Ingeborg. 

Ja, han er 91 år og hjelper fortsatt veldig mye til på gården. 

– Wow, hva er hemmeligheten; hvordan har han klart å holde seg så sprek? spør Ingeborg forundret. 

– Det er fordi han drikker så lite vin. Han drikker bare ett og et halvt glass vin om dagen, også er han veldig mye ute, forteller Matej.

Kona til Matej tar over og forteller at slovenere flest drikker veldig mye alkohol, som skader helsen veldig mye. Ifølge henne, er slovenerne på verdenstoppen når det gjelder daglig alkoholkonsum.

 

2014-07-07_0006

 

Vi smaker på tre oljer til. Den første er visstnok en mild type. De to siste er sterkere. Mellom hver smak drikker vi litt vann og spiser en eplebåt, for å «clear the throat» som de sier. Utrolig nok, likte vi best den sterkeste av variantene.

Matej forklarer videre om fremstillingsprosessen, lokale utfordringer og om de andre tingene de drev på med på gården. Farm Drnovscek har i tillegg en ganske stor fruktproduksjon: fersken, kirsebær, epler og jordbær som er nye av året. Vi legger i vei med entusiasme om vår kjærlighet for jordbær, og nordmenns fascinasjon for frukten. På en måte var det rart å snakke om sitt eget lands jordbær. Vi er jo så stolte av dem, selv om Ingeborg og jeg ikke er noen jordbærprodusent.

 

2014-07-07_0007

 

Med brød og ost, fikk vi kjenne hvordan oljen tilpasset seg maten. Den pikante smaken avtok noe, uten at vi synes smaken forsvant. Konstrasten som brødet og osten representerer, komplementerte oljens fyldige aroma. Dette er skikkelig godt! Vi endte med å ta med flere flasker olivenolje og et glass med oliven hjem til Norge. 

Tilbake i bilen snakker vi opprømt om opplevelsen vi nettopp hadde. 

– Tenk å kunne produsere noe så godt på egenhånd! bryter Ingeborg ut. 

Vi ble deretter enige om å produsere noe mat på egenhånd i fremtiden. 

OLIVENOLJETIPS:

 • Olivenolje bør generelt oppbevares i en mørk flaske, og aldri i sterk sol eller temperaturer over 25 grader. Da vil oljen miste smak og kvalitet.
 • Når du kjøper olivenolje se etter etiketter der det står «extra virgin olive oil», siden dette er kaldpresset olje med aller høyest kvalitet.
 • Olivenolje bør brukes som et krydder til for eksempel salater og topping på supper. Ved steking og baking mister oljen smaken på grunn av den høye temperaturen.

 

Relaterte artikler

4 Kommentarer

 1. Eleanor

  Høres helt fantastisk ut! Du minnet meg om mitt beste møte med olivenolje i Sevilla! Her bodde vi på et lite hotell og til frokost fikk vi spise en klassisk spansk rett som bestod av ferskt, hvitt brød som var lett ristet med en slags pålegg av ferske moste tomater og en herlig søt olivenolje. Og selvfølgelig.. nydelig presset appelsinjuice fra appelsiner i Sevilla. Noe av det beste jeg noen gang har smakt.. Hadde det hver dag under hele oppholdet! Anbefales å prøve hvis ikke du allerede kjenner til dette!

  Svar
 2. Lise-Marie Lia

  Så spennende med smaking av olje! Jeg er egentlig ikke noe fan av olivenolje i salaten eller på maten, men det er kanskje fordi jeg ikke har gjort det skikkelig. Dette hørtes ut som en interessant opplevelse. Spennende innlegg!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Åja, synd det da, Lise-Marie.. Du får ta deg en olivenoljesmaking om du drar til et av landa rundt Middelhavet, så kanskje du får et nytt syn på det =)

   Svar

Legg igjen en kommentar