Praha er vakker med sine gamle katedraler, rare statuer og praktfulle slott, men byen har også så mye mer! Bli med meg vekk fra hordene av turister og opplev Praha som en lokal isteden!

I fjor sommer ble jeg bedt med til Praha av Czech Tourism. Det blir vel de klassiske landemerkene, tenkte jeg. Men på reiseplanen stod hverken borgen, Karlsbroen eller St. Vitus-katedralen. Sammen med et par andre bloggere skulle jeg heller få utforske de mindre opptråkkede områdene i Praha, og oppleve byen som en lokal. Herlig!

Nå er det på høy tid at jeg deler mine Praha-erfaringer med deg her. Enten du har opplevd de klassiske attraksjonene i Praha før, ønsker å reise på budsjett eller vil ha en annen type storbyferie kommer jeg her med 6 steder og 3 restauranter du bør stikke innom på din neste tur til Praha. Du kan f.eks legge opp dagen din slik (kart over stedene finner du som vanlig nederst):

 

1. Rosa sykkelsightseeing i Prahas største park

Praha er ikke en typisk sykkelby, slik som København eller Amsterdam, men det ønsker lokale Rekola å forandre på. De har reparert gamle sykler, malt dem rosa og laget en app (Rekola) som har gjort det veldig enkelt for både lokale og besøkende å komme seg rundt i byen av egen motor. Betalingen skjer gjennom appen, og syklene kan låses fast de aller fleste steder i byen, så det er bare å se etter en rosa sykkel med en kodelås.

En fin sykkelløype er over Troja-brua og gjennom Prahas største park, Stromovka.

 

 

2. En kaffe i en bortgjemt fabrikkbygning

Bakenfor noen nedslitte bygninger i det som ser ut som et forlatt industriområde ligger et av Prahas hippeste kultursentre med designbutikk, galleri, dansestudio og café. Navnet, Vnitroblock, er kanskje ikke det enkleste å huske, men drar du innom her vil du definitivt bli overrasket over den spesielle atmosfæren og de artige detaljene i denne røffe fabrikkbygningen. Og de har også veldig god kaffe, kan jeg røpe!

Åpningstid: 11.00-22.00

 

 

3. Et zeppelin-besøk pluss interessant samtidskunst

Rett nord for Vnitroblock ligger DOX, et fresht, hvitt bygg med en gigantisk zeppelin på taket. Dette senteret for samtidskunst åpnet i 2008 og huser 13-14 kunstprosjekter i året med ulike samfunnsaktuelle temaer. Temaene blir også tatt opp videre gjennom film, konferanser og paneldebatter. Mens jeg var der var det både en utstilling om mengden av digital data i verden og diverse andre litt særere utstillinger.

Uansett om du ikke er kunstinteressert er det verdt å ta en tur innom her – det får deg definitivt til å tenke!

 

Inngangspris: 180 CZK (ca 90 kr) for voksen.

 

 

4. En øl og en tur på rulleskøyter med utsikt over byen

Letna Park er det perfekte stedet å nyte en kald øl med flott utsikt over sentrum av Praha. Og ølen er ikke bare kald, den er også billig. For bare 13 kroner kan du kjøpe deg en halvliter og ta den med hvor du vil i parken.

Parken er populær både for skatere, sykkelister og folk på rulleskøyter. Øverst i parken finner du også en snor der det henger en lang rekke sko.

 

 

5. En kinoopplevelse fra strandstolen

Bio Oko er en nokså utradisjonell kino både når det gjelder filmer som vises og setene man sitter i. Kinoen viser både lokale og en del skandinaviske filmer med engelsk tekst. Og enten du foretrekker å nyte filmen fra et flysete, en tannlegestol, en sackosekk eller en strandsol har du muligheten til det, pluss en del andre morsomme alternativer.

 

 

6. Hvor alkoholen bokstavelig talt flyter!

Besøker du Praha på den varmere delen av året er Naplavka et av de hippere og mest spesielle stedene å ta seg en drink. Ved elven Vltava, mellom Palacký-broa og Vytoň-trikkestoppet, ligger en slags promenade der du både kan spise og drikke deg mett og trett. De fleste barene er imidlertid ikke plassert på land, men på små båter. Da jeg var der var det til og med lagt til en flytende volleyballbane!

I motsetning til de strenge norske alkohollovene er det ingen gjerder og stengsler å forholde seg til her. Det betyr at du kan kjøpe deg en lokal øl og sette seg akkurat hvor du måtte ønske langs elvebredden.

 

3 restaurantanbefalinger i Praha:

MiladaTil tross for den usentrale lokasjonen og det minimalistiske interiøret er Milada en restaurant det er verdt å legge turen innom i Praha. Menyen består av tre forretter, tre hovedretter og tre desserter, og de forandres jevnlig. Smakene er rene og rettene er vakkert lagt opp.

Eska – I et stilig toetasjes bygg med åpent kjøkken i bunnen brukes tradisjonelle metoder som tørking, fermentering og steking på åpen ild til å tilberede kreative retter. De kaller det selv å «gjennoppdage gamle lokale retter». Her kan du få servert både frokost, lunsj og middag.

Puro – Ikke langt fra hovedtogstasjonen i Praha finner du denne lille, knæsj grønne bistroen med fokus på vegan og rawfood. Her kan du nyte ferske og sunne wraper, burgere, supper og desserter til en billig penge, eller kjøpe med deg veganske ingredienser til egen matlaging.

 

Kart over stedene i Praha nevnt ovenfor:

Innlegg om andre interessante storbyer i Europa:

Relaterte artikler

Èn kommentar

Legg igjen en kommentar