Er du fortsatt usikker på hvilket land du bør utforske i sommerferien? Da vil jeg slå et slag for Slovenia! I denne månedens reisetips anbefaler jeg Bohinj og svarer på HVOR, HVORFOR, HVORDAN og NÅR du bør reise dit.

 

HVOR?

Slovenia er et land som ofte blir oversett av nordmenn til fordel for nabolandene, Italia, Kroatia og Østerrike. Men Slovenia har masse interessant å by på innenfor korte avstander. Både vinområder, gigantiske grotter, koselige småbyer, dype juv, snøkledde fjell, vakre innsjøer og en knøttliten kyststripe.

Denne gangen vil jeg løfte frem Bohinj, en dal nordvest i landet der du finner Slovenias største innsjø og 24 koselige landsbyer. Hele dalen er en del av Triglav nasjonalpark som deler navn med Slovenias høyeste fjell, Mount Triglav. Det 2864 meter høye fjellet ligger på nordsiden av innsjøen og kan nås på en dagstur. Bohinj er altså et flott område for folk som er glade i vandreturer, sykling og klatring i et grønt og vakkert landskap.

 

2016-06-15_0001

2016-06-15_0003

HVORFOR?

Innsjøen – Det flotteste ved Bohinj er den store innsjøen som speiler fjellene og det vakre skogkledde landskapet. Fra parkeringen i den østlige delen av innsjøen får man flott utsikt over en steinbro og en kirke. I vannet nedenfor kan man ofte se store stimer fisk og ender som svømte rundt i det klare vannet. Herfra går en elektrisk trebåt gjennom hele den over 4 km lange innsjøen. Underveis forteller en guide på båten om Bohinj og detaljer man ser langs ruten.

Villblomstfestivalen – I månedsskiftet mai-juni arrangeres Bohinj Wild Flower Festival hvert år. Her er det workshops hvor du kan lære mer om blomstene i Bohinj, hvordan brodere blomster, hvordan bruke blomster i mat og hvordan fotografere blomster. Det arrangeres også botanisk guiding, folkedans, et lokalt marked, konsert i skogen og mye annet spennende. Da jeg besøkte festivalen var jeg med på blomstertegnekurs og spist en femretters blomsterlunsj der.

Vandretur til fossen – Fossen som forsyner innsjøen i Bohinj med mest vann er Slap Savica som ligger i motsatt ende av der båten går fra. Fra parkeringsplassen er det en fin rusletur slakt oppover gjennom lauskogen på en bred sti før man kommer opp til den vakre fossen.

Kamelkirken – Følger du veien på sørsiden av innsjøen kommer du forbi den nesten 500 år gamle Succursal Church of the Holy Spirit. Grunnen til at den kalles kamelkirken er at den har et tak som ligner ryggen til en kamel.

 

2016-06-15_0006

2016-06-15_0002

HVORDAN?

Fra hovedstaden, Ljubljana, er det 75 km til Bohinj. Den beste måten å reise rundt i Slovenia er etter min mening med egen bil. Slovenia har mange vakre småsteder som kan være fine å stoppe i langs veien, og bil er derfor veldig praktisk. Men det går også buss fra Ljubljana en gang i timen som tar deg til Bohinj på halvannen times tid. Tog er en mulighet, men det kjører en omvei og tar derfor en god del lengre tid.

I Bohinj finnes mange koselige fjellhytter og leiligheter i tradisjonelle hus. Et ålreit rom/leilighet for to personer koster gjerne mellom 40-60 EUR pr natt. Her er en fin oversikt over hva som finnes av overnatting.

 

2016-06-15_0004

NÅR?

Været er varmest og nedbøren er minst fra mai til september i Bohinj, og det er derfor et fint reisemål i sommerferien eller rett før eller etter. I løpet av disse månedene kan du forvente deg fine dager med 20-30 varmegrader. Hvis du vil unngå tiden på året med mest turister og med høyest priser bør du imidlertid ikke planlegge Slovenia-reisen i juli og august.

 

2016-06-15_0005

Under deler av turen til Slovenia bidro STB (det slovenske turistkontoret) med gratis middager og aktiviteter, samt rabatterte overnattinger, men jeg stod selv for bil, drivstoff og reiserute. 

Andre innlegg fra Slovenia:

 

Relaterte artikler

7 Kommentarer

 1. Renates Reiser

  Flott innlegg om et fantastisk sted! Jeg synes fortsatt det er rart at Slovenia har blitt såpass oversett som det har (fram til nå i det minste). Her snakker vi jo virkelig om et land som har alt!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, helt enig! Alle jeg har snakket med som har vært der synes det er helt supert. Men fortsatt er det såpass få besøkende. Det er jo fint at vi foreløpig kan ha landet som vår lille hemmelige perle da 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar