Yes! Chartertur til Skiathos, to uker uspesifisert hotell, ordentlig sommervarme, lange sandstrender og fulle engelskmenn – her kommer vi! Dette er en beretning fra vårt første møte med Skiathos.

Jeg hadde helt glemt hvordan det er å være på chartertur. Den unødvendig tidlige flyavgangen som gjør at vi må sette vekkerklokka på kl 04.00. De stappfulle flyene med solhungrige, øltørste nordmenn. Masing om kjøp av flakslodd,»superbillig» sprit og trepakk mascara. De uformelle og joviale flyvertinnene som minner om gamle tanter. Og ikke minst de strenge bagasjereglene. Fint å bli påminnet dem igjen – the hard way

Det geniale med charter er imidlertid de superraske direkte flyrutene. Ingen lange mellomlandinger eller halvdags bussturer for å komme frem til destinasjonen. Det er noe jeg virkelig setter pris på etter vårens harde 30 timers flytur til Indonesia!

Etter bare tre timer og femten minutter annonserer kapteinen at vi nærmer oss destinasjonen. Kenneth og jeg kjenner oss superklare for en real ferie. Og denne gangen har vi store ambisjoner om å ta HELT FRI! Vi søker pur avslapping. Vi er altfor dårlige til dette i hverdagen! På tide å jage vekk min indre opplevelseshungrige backpacker og ønske mister Late Charterturist velkommen.

Et øyeblikk kan jeg ikke tro at jeg har lagt igjen Macen hjemme! Jeg kan ikke huske forrige gang jeg var uten den i to uker! Kommer jeg til å overleve?!

 

Skiathos-landing-plane

 

Idét vi får øye på ferieparadiset utenfor flyvinduet kjenner vi tanker om eksamenslesning, jobbing, Oslo-regn og vår kjære pusekatt forsvinne. Nå er det den lille greske øyperlen, Skiathos, som gjelder!

– Gjør dere klar for landing med en brå nedbremsing, får vi høre.

At det er plassert en flyplass på Skiathos er imponerende. Øya er bare 12 kilometer lang og nokså kupert. Men grekerne har klart å skvise inn en rullebane på den flateste enden av øya mellom to strender. Lengden på rullebanen er derfor i det aller korteste laget. Så kort at det kreves spesialtrening for kapteiner som lander her!

For å kunne ta av fra øya i tide må de store flyene også bare fylle halvfulle tanker for å ha mulighet til å lette før de treffer det krystallklare turkise havet. Med lite drivstoff på tanken må flyene mellomlande et sted på fastlandet får å fylle mer.

På grunn av den spesielle rullebanen har flytrafikken blitt en egen turistattraksjon på Skiathos – ikke ulikt den karibiske øya St. Marteen. Folk stiller seg på enden av rullebanen for å kjenne luftsuget som oppstår når flyene lander og tar av. Søker du på Skiathos på YouTube vil flere av de mest populære videoene vise galskapen.

Takk og pris går landingen vår smertefritt denne gangen også – og heldigvis helt uten den kleine klappingen man ofte opplever på slike flyturer.

 

Skiathos-town

 

Mens hele gjengen av norske sydenturister trøkker seg inn i den lille bagasjehallen, får vi plutselig en bekreftelse på hvor lite vårt kjære fedreland er. Kenneth får øye på ei barneskolevenninne han ikke har sett på 10 år. Samtidig ser jeg at NRK-komiker, Erik Solbakken, har fulgt etter meg hit. En av de siste dagene på jobb før ferien var han og kona nemlig innom Scandinavian Photo for å handle litt fotoutstyr, og nå står vi jammen her på samme flyplass!

Om ikke det skulle være nok hadde vi også hørt rykter om at bestevenninnen til min kusine jobber som norsk Vingguide på Skiathos, og jammen er det ikke henne vi møter utenfor. Norge er lite. Utrolig lite.

Det er hun som skal tildele oss et hotell for de neste 14 dagene. Vi er begge veldig spent på hvor vi kommer til å ende opp.

På forhånd har vi fått beskjed om at uspesifiserte reisende faktisk kan ende opp på naboøyene hvis det ikke er plass på Skiathos. Kanskje får vi til og med et bosted som ikke er oppført på Vings liste. Det eneste vi vet er at vi har betalt en hundrelapp ekstra for balkong.

Ving-Karoline gir oss en papirlapp med navnet, Christakis Studios, og forsikrer oss om at det er et ålreit sted. Etter en kort busstur blir vi sluppet av sammen med en norsk storfamilie og et middelaldrende par. Et skilt med «Sportsbar» og et vaiende engelsk flagg er det første som drar oppmerksomheten vår. Var det ikke Hellas vi skulle til?

 

Skiathos-charter

 

Vi tusler inn i baren/resepsjonen. Her henger store flatskjerm-TVer som alle viser forskjellige sporter. Taket er dekorert med fotball t-skjorter fra hele verden, men flest fra Storbritannia. Klokken har så vidt passert 12, og en gjeng briter sitter allerede med hvert sitt ølglass i hånden. På store skilt annonseres det at tirsdag er quizkveld, mens det på torsdag er bingo.

Det var ikke akkurat slik jeg hadde sett for meg Hellasferien. Men vi kan ikke annet enn å se komisk på hele situasjonen. Og prise oss lykkelige for at vi ikke har bestilt all inclusive her.

Mens vi sitter og venter på romfordelingen scanner vi restaurantmenyen. For oss vegetarianere viser den seg å være et meget sørgelig syn. Nesten samtlige retter serveres med chips eller pommes frites uten et fnugg av andre grønnsaker. Overraskende nok finner vi en «vegetarian pizza» på menykartet, men en regntung dag senere i ferien får vi smertelig erfare at dette ikke er stedet for å spise vegetar!

Vi får heldigvis rom et stykke ovenfor baren i et treetasjes leilighetskompleks. Rommet er helt kurant med et lite kjøkken og varmtvann i dusjen. Og ikke minst en balkong med sjøutsikt (laaaangt i det fjerne)! Vi skal greie å overleve her i 14 dager!

 

Skiathos-frokost

 

Jepp, dette var starten på ferien vår som etter forholdene ble veldig bra!

Hvordan gikk det med de fem skyhøye forventningene jeg satt opp før jeg dro?

 1. 30 varmegrader – Fail! Vi fikk ikke «mer enn» 25 grader på dagtid… men det holdt i massevis!
 2. Skyfri himmel – Check (som oftest hvert fall. Vi hadde faktisk litt regn også)
 3. Turkist hav – C H E C K !
 4. Øyutforsking med scooter – Check! Vi leide scooter under nesten hele oppholdet.
 5. Deilig gresk mat – CHECK! CHECK! CHECK!

Fire av fem – det er ikke så verst!

Mer om vakre strender, deilig gresk mat og scooterkjøring kommer i de neste innleggene!

 

Relaterte artikler

7 Kommentarer

 1. Lise-Marie Lia

  Gleder meg til å få lese mer detaljert om opplevelsen!

  Svar
 2. Caroline

  Liker disse typene innlegg veldig godt. Og kudus til dere som reiste uspesifisert, hadde ikke jeg turt haha (luksusdyr).

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hyggelig å høre, Caroline! Uspesifisert kan være et sjansespill, spesielt i sommerferien, men heldigvis var vi ganske heldige denne gangen også. Standarden på rommene var helt greie selv om vi havnet på en sportsbar 😉

   Svar
 3. Renates Reiser

  Fire av fem, ja! Høres jo svært lovende ut 😀 Tror gjerne dere fikk jackpot når det gjaldt turkist hav i alle fall, vannfargen ser helt nydelig ut på Skiathos.

  Landingen hørtes litt scary ut, og minner meg litt om når vi skulle landet i Funchal på Madeira. Vi flyr langs fjellsiden på øya og ser byen Funchal komme nærmere og nærmere. Plutselig svinger flyet inn rett mot selve øya, og vi tror vi skal dø… Men så svinger flyet hardt enda lenger slik at vi plutselig har forflyttet oss 180 grader, og så lander vi hardt og brått på flyplassen og bremser fort. Kjente det godt i magen ja :p

  Gleder meg til å lese mer om opplevelsene deres på Skiathos! Hellas er jo magisk, charterferie eller ei 😀

  Svar

Legg igjen en kommentar