spons-reisDagen etter mange av Norges sprekeste sykelister gjennomførte Trondheim-Oslo var tiden inne for meg til å ta fatt på min egen styrkeprøve – å sykle store deler av den 370 kilometer lange sykkelstien mellom Gøteborg til Helsingborg, kalt Kattegattleden.

For meg som vanligvis ikke er stort mer enn en bysyklist, hørtes 370 kilometer nokså skremmende ut, selv på fem dager. Det er jo lengre enn strekningen fra Oslo til Kristiansand! Planen var at tre av mine medbloggere i Nordic Nomads, en journalist og jeg på to hjul skulle få oppleve landskapet, attraksjonene og de unike stedene som finnes langs kysten av vest-Sverige.

Etter bare noen kilometer på sykkelsetet fra Gøteborg begynte jeg å lure på hva jeg hadde begitt meg ut på. Vinden kjempet mot oss i en styrke på opp til 15 meter i sekundet. Det var som om den ikke ville ha oss der og prøvde å dytte oss tilbake til Oslo. Snart begynte det å regne også. Kombinasjonen av sterk vind og regn ga oss en sidelengs pisking som gjorde alle krinkler og kroker av klær og bagasje gjennomvåte.

 

2016-06-26_0011

Før jeg satt meg på bussen til Sverige hadde jeg sett for meg sommeridyll med skyfri himmel, piknik på svaberget og glade badegjester. Etter den vellykkede turen til Lysekil i fjor med VisitSweden hadde jeg satset på samme gode sommerværet igjen (muligens ganske naivt tenkt, innser jeg nå). Isteden var den lille stranda og de skjønne sommerhusene vi syklet forbi svøpt inn i et grått skydekke. Ikke en sjel var å se. Var det virkelig sommer nå?

karta2Heldigvis viste dette seg å bli den kjipeste sykkeletappen på hele turen. Sommeren i Skandinavia er og blir uforutsigbar! Takk og pris sjenket værgudene oss også noen kjærkomne soltimer, og kun en rolig regnbyge til i løpet av de neste fem dagene.

Kattegattleden viste seg å by på både vakkert kystlandskap med lange strender, svaberg og sjønære overnattingssteder, samt innlandsmiljø med blomstrende åkre, koselige gårder og skogholt.

Hvis du ikke har hørt om Kattegattleden tidligere er ikke det så rart. Kattegattleden er faktisk Sveriges første nasjonale sykkelsti. Den ble offisielt åpnet for kun et år siden som en satsning på mer sykkelturisme i Sverige.

Det jeg likte ved Kattegattleden var at ruta kan tilpasses eget aktivitetsnivå og interesser. Vil man bare sykle 3 mil om dagen er det fullt mulig å legge opp dagene på den måten. Og man trenger ikke å sykle hele heller. Det er også mulig å ta sykkelen på tog eller buss et par mil.

Selv er jeg en godværssykler som liker å kosesykle for å kunne nyte landskapet og stoppe der nysgjerrigheten måtte ønske det. Å sykle for å sykle blir litt i kjedeligste laget for min del. Jeg liker å kunne oppleve og lære nye ting langs veien. Og det var det heldigvis gode muligheter til under hele løypa.

 

2016-06-26_0010

Vi var blant annet innom vakre slott, lange sandstrender, koselige fikasteder, en skånsk vingård, svære hageanlegg, et mikrobryggeri, hjemmekoselige overnattingssteder, en aspargesfarm, et ysteri og flere bra spisesteder. I andre innlegg vil jeg skrive mer om de spesifikke stedene jeg anbefaler å besøke langs veien. Men nå til litt praktisk info om Kattegattleden:

 

Kort om Kattegattleden

 • Hvor: Sykkelsti som går langs kysten mellom Gøteborg og Helsingborg
 • Lengde: 370 km
 • Underlag: 96% av veien er asfaltert, resten er grus
 • Høydemeter: Ruta går maks 160 moh, men holder seg stort sett på 0-40 moh
 • Trafikk: Ruten går i en blanding av bilfrie sykkelveier, gangveier og langs bilvei

 

2016-06-26_0009

Hvor starter og slutter Kattegattleden? 

 • Gøteborg Bussterminal (Nils Ericsson terminal) – Enkleste transport til eller fra er Nettbuss som flere ganger daglig kjører direkte mellom Oslo og Gøteborg på 3,5 time.
 • Helsingborg stasjon (utenfor Knutepunkten) – Raskeste transport er å ta tog mellom Helsingborg og Kastrup (København lufthavn), og fly mellom Kastrup og Oslo Gardermoen. Toget tar litt over en time og flyturen tar 1 time og 10 min.

Du kan selv velge hvilken vei du vil sykle. Ifølge meteorologer skal det være litt mindre motvind hvis man sykler fra sør til nord. Jeg synes imidlertid det var en fordel å sykle fra nord til sør, siden jeg synes landskapet da blir flottere og frodigere jo lengre sør vi kom.

 

2016-06-26_0002

Hvordan finne frem?

 • Få tak i Kattegattledens eget kart og brosjyre på turistkontoret i nærmeste by, eller bestill på nettet før du drar. Her er en oversikt over hvilke turistkontor som finnes langs ruta.
 • Last ned en kartapp som f.eks Google Maps eller Maps.me (gratis offline) for å se hvor du befinner deg til enhver tid.
 • Langs ruta er det satt opp mørkerøde skilt og piler. De aller fleste stemmer, men det var en eller to steder der de pekte i feil retning. Jeg vil derfor anbefale å sjekke kartappen med jevne mellomrom for å passe på at man er på riktig vei.

 

2016-06-26_0001

Hvordan få tak i sykkel?

Det finnes flere sykkelutleiefirmaer langs Kattegattleden. Hos dem kan du både velge type sykkel, bagasjetransport og henting av sykkelen der du slutter turen. Et tips er å velge en sykkel med minst syv gir. Tre kan bli veldig slitsomt i lengden siden det er litt opp og ned. Jeg brukte en 24 girssykkel, og synes det var helt topp, men den kom da uten kurv foran.

kattegattleden.se har de laget en artikkel om ulike utleiefirmaer, og på hver av sidene deres står priser og utstyr de tilbyr.

 

2016-06-26_0008

Hvilken sesong?

Varmest, lysest og finest vær har du størst sannsynlighet for å få på sommeren. Men i sommermånedene er det også høysesong. Mange av de populære bostedene er da ofte fullbookede. Reiser du om sommeren lønner det seg derfor gjerne å bestille bosted på forhånd. En mulighet er å ta med telt og soveposer og finne egne teltplasser eller campingplasser langs veien.

Sen vår og tidlig høst kan også være en fin og mer rolig tid å se vestkysten av Sverige.

 

Biking on Kattegattleden in Arild #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

Hva bør du ta med deg på sykkeltur i Sverige?

 • Regnjakke og regnbukse – det varierende sommerværet i Skandinavia gjør at det alltid kan være lurt å ha regntøy i sekken.
 • Solkrem – smør deg før du setter deg på sykkelen, slik at du ikke glemmer det på veien.
 • Solbriller – det er viktig å beskytte øynene.
 • Drikkeflaske – ha med en drikkeflaske du kan fylle etter frokost og lunsj.
 • Skjerf – i tilfelle sterk vind kan det være behagelig med noe å ha i halsen.
 • Badetøy – det er mange fine badeplasser langs ruta!
 • En ryggsekk eller en veske – hvis du ikke vil ha noe på ryggen mens du sykler finnes det gjerne kurver på syklene der litt bagasje kan plasseres.
 • Sykkelveske – Elisabeth fra GlobetrotterElisa hadde med en genial sykkelveske som både kan brukes som skulderveske og sykkelveske. Hun tipset meg om at sykkelpikene.no har mange praktiske og fine sykkelvekser, og det ser ut til å stemme!
 • Vannfast mascara – til deg som bruker mascara, bruk en vannfast en slik at du ikke plutselig ender opp med svarte ringer under øynene når det regner.

 

2016-06-26_0005

Flere innlegg om opplevelsene langs sykkelstien kommer som sagt snart =)

Andre innlegg fra Sverige:

 

Relaterte artikler

3 Kommentarer

 1. FREEDOMtravel

  Det har varit kul att följa er resa, men det känns som att ni fick dras med lite dåligt väder… I Tylösand har min mamma sommarstuga och där var jag varje sommar när jag växte upp 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, vi var litt uheldige der, men fortsatt mye flott å se langs veien heldigvis! Tylösand var jo kjempekoselig! Ikke et dumt sted å ha sommarstuga 😉

   Svar
 2. Renates Reiser

  Synd med været i begynnelsen, men det virker likevel som en flott sykkeltur i et vakkert landskap! Imponerende lang tur også! Et stort pluss er jo at det ikke er så store høydeforskjeller på sykkelruten, for det tror jeg at jeg og (de manglende) lårmusklene mine ville hatt problemer med. :p

  Det blir interessant å lese mer om denne turen!

  Svar

Legg igjen en kommentar