spons-reisNoe av det som fascinerte meg mest da jeg gjorde research til Sloveniaturen var den klare, turkise elva, Soca. Kunne den virkelig ha en så intens blåfarge, og hva var det som i tilfelle lagde denne blåfargen? 

For å se nærmere på den blå kilden tok vi turen til Tolmin Gorges, et dypt juv der Soca-elva i årenes løp har trengt seg dypere og dypere mellom fjellveggene.

 

tolmin-gorges-bridge2

 

Og joda, jammen ble vi ikke møtt av vakkert, turkist alpevann rett innenfor parken! Bildene løy ikke! For en nydelig klar, blåfarge!

 

tolmin-gorges-bridge

 

Videre fulgte vi en sti over noen bruer og inn i grottelignende tunneler. Plutselig stod vi midt inni kløften, omringet av 60 meter høye fjellvegger.

 

tolmin-gorges-blue-water

 

Her var punktet der en varm kilde (thermal spring) på 20 grader møtte det isklade fjellvannet. Over lå en liten sky av vanndamp.

 

tolmin-gorges-forest

 

Den omringende skogen var frodig og grønn med mosegrodde trær og kjempe-blåklokker.

 

tolmin-gorges-selfie

 

I en annen del av parken kunne vi se Slovenias svar på Kjerag (bilder over) – en stein som har blitt stuck mellom to fjellsider.

 

tolmin-gorges-view

 

Deretter bar det oppover et stort antall trappetrinn for å kunne se elva ovenfra.

 

tolmin-gorges-slovenia

 

Et stykk lykkelig kjærestepar i vakre omgivelser!

 

tolmin-gorges-kiss

Info om Tolmin Gorges:

 • Tolmin Gorges ligger i vest-Slovenia ved byen, Tolmin i Soca Valley. Juvet er en del av Triglav Nasjonalpark, som dekker det meste av de slovenske alpene.
 • Soca-elva sies å være en av veldig få elver i verden som holder på den vakre blåfargen i hele sin lengde. Den blå fargen skal visstnok komme fra all kalksteinen i Slovenia.
 • Fra inngangen av parken kan du velge hvilken vei du vil følge; asfaltveien til venstre, som går 50-60 meter over juvet og deretter en bratt nedstigning til juvet, eller omvendt; starte på stien til høyre som først fører deg gjennom juvet, og ender med en lang trapp opp til asfaltveien.
 • Inngang: 4 EUR pr pers. Bergn minst 1,5 time i juvet.

Bilturen gjennom Slovenia med kjæresten planla vi selv ut fra egen research og etter tips fra STB (det slovenske turistkontoret). Under deler av turen bidro STB med gratis middager og aktiviteter, samt rabatterte overnattinger, men innleggene herfra er likevel mine egne ord og refleksjoner. I dette innlegget sponset STB inngang for oss begge.

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Maria Meland

  Ser fantastisk ut! Jeg har selv fått øynene opp for Slovenia i det siste. Et land jeg aldri før har ofret en tanke, helt til jeg begynte å gjøre research og fant utrolig mye spennende. Håper på å få til en tur dit om ikke så alt for lenge!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Slovenia anbefales virkelig, Maria! Ble selv veldig positivt overrasket over landet, både når det gjelder den gode maten, den vakre naturen og de hyggelige menneskene =)

   Svar
 2. Randomjenta

  Dette stedet fikk jeg også opp når jeg undersøkte Slovenia. Så gøy at det er like vakkert som bildene viser! 😀 Helt nydelig.

  Svar
 3. Anne Miklavic

  Så flotte bilder! Dette er mitt lille paradis 🙂 . Min far kommer fra Kobarid, og ett av mine søskenbarn bor like ved dette som vi kaller Tolminska korita. Var der for et par år siden. Slovenia er en liten uoppdaget perle hvor du kan få med deg mange fantastiske naturopplevelser på bare noen få dager! Anbefales!

  Svar
 4. Henning Vestskogen

  Flotte bilder og godt innlegg nok en gang Ingeborg. Hilsen meg fra Hjembygda Hof.

  Svar

Legg igjen en kommentar