Åh, skulle ønske jeg hadde mer tid i vakre Visby! Slik at jeg kunne utforske de gamle middelalderruinene enda mer, ligge i hengekøya ved promenaden et par timer, spise meg gjennom alle byens restauranter, shoppe i flere nisjebutikker og fotografere flere sjarmerende dører…

Men det får bli neste gang!

Det var på en pressetur til Gotland i regi av VisitSwedeno (nå Opplev Sverige) tidligere i august at jeg fikk øynene opp for Visby. En by jeg ikke hadde ofret en tanke tidligere, men som etter under et døgn føltes som en gammel venn. Jeg rakk å besøke den største middelalderfestivalen i Norden, vandre i de koselige gatene et par timer og spise to smaksrike måltider.

I dette innlegget har jeg samlet førsteinntrykkene mine fra Visby. Men først litt fakta.

4 fakta om Visby

1. Lokasjon: Visby er den største byen på Sveriges største øy, Gotland, som ligger i Østersjøen. SAS flyr direkte fra Oslo to ganger i uka om sommeren. Turen tar omtrent 50 minutter.

2. Storhetstid: Visby var en av de viktigste handelsbyene i Hansaforbundet på 1100 og 1200-tallet, siden den lå strategisk til mellom øst og vest. I 1361 invaderes byen av Valdemar Atterdag og blir dansk.

3. Middelalderkirker: Det finnes 13 gamle ruinkirker fra middelalderen i Visby. Kun en er inntakt.

4. Ringmuren: Visbys ringmur er den best bevarte bymuren i hele nord-Europa. Den er 3,4 km lang og ble bygget på midten av 1200-tallet. Dette er mye av grunnen til at byen ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1995.

Første kvelden spaserte vi gjennom de koselige gatene i det sola ga skyene en dyp rosafarge og gatelysene ble tent. 

Dagen etter våknet jeg tidlig og brukte formiddagen på å utforske så mye som mulig av Visby. Nedenfor ser du Almedalen, en vakker park mellom ringmuren og sjøen.

Stokkroser og fargerike dører fant jeg i nesten alle Visbys gater. Herlig!

Kruttornet er det eldste tårnet langs ringmuren. Det har stått her siden midten av 1100-tallet og ble senere brukt til å lagre krutt. 

Det var noe veldig sjarmerende med alle de ulike husene i Visby. Det var som om alle hadde sin egne personlighet. Jeg likte også fraværet av trafikk innenfor murene.

Langs promenaden er det lange gå- og sykkelstier, pluss hengekøyer for dem som vil ta seg en liten hvil på veien. 

Skulle likt å være på teater her!

Den østre porten i ringmuren er en av hovedinngangene fra Gotland sentrum. Den er voktet av en av mange betongsauer som er plassert rundt i byen.

Lurer på om denne brannstasjonen fortsatt er i bruk…

Rett utenfor ringmuren var byen ganske alminnelig med kjøpesenter og gatekunst.

Vi bodde på Clarion Hotel Wisby, som også hadde en middelaldersk stil over seg. 

Visby domkirke fra 1225 overrasket meg med utrolig flotte glassmalerier!

Sankt Nicolai-kirken er fra 1230-tallet, men står fortsatt støtt. På 2000-tallet ble det bygget tak over ruinen slik at den kan brukes som teater- og konsertsal.

Medeltidsveckan

Hver sommer i uke 32 skjer det noe helt spesielt i Visby. Over åtte dager dukker det opp mer enn 40.000 besøkende som alle ønsker å få en smak av hvordan livet i middelalderen utartet seg. Det er 35. året på rad folk kler seg opp i gammeldagse kjoler og kapper, skyter med pil og bue og bor i telt innenfor og utenfor den gamle ringmuren.

Visby, med alle de historiske ruinene spredt rundt i byen, danner et perfekt bakteppe for en slik festival! Da jeg vandret gjennom området fikk jeg fort en følelse av å befinne meg i en annen tid, og jeg kjente en liten trang etter å kjøpe mine egne middelalderklær. Å ta del i dette tilsynelatende enkle og sosiale livet fristet overraskende nok ganske mye.

Jeg ble raskt imponert over alt arbeidet som var lagt ned i detaljene. Alt skulle passe inn i middelaldertemaet, til og med Cola-reklamen. 

Godis var tydeligvis også en hit i middelalderen! Ellers gikk det mye i brente mandler og karamelliserte epler.

Ungene, som også var kledd i fargerike drakter og med flettet hår, satt musestille mens trubadurer fra Norge opptrådte på scenen. 

I tillegg til masse salgsboder og matboder var det satt opp over 500 arrangementer og aktiviteter i løpet av uka.

To restauranttips i Visby

Surfers: Her ble vi servert herlige tapasretter inspirert av det sichuanske kjøkken i Kina. Omgivelsene var lekne, intime og hyggelige. Men plassen er populær, så det kan være lurt å booke på forhånd.

Stora Ego: Helvegansk restaurant i en koselig bakgård rett utenfor ringmuren. På menyen står både vegoburger, squashlasagne, wraps og tapastallerken. Jeg prøvde sistnevnte, og råvarene og smakene var herlige!

Mer inspirasjon og reisetips fra Sverige finner du på nyoppstartede Opplev Sverige!

Andre opplevelser fra Sverige

Relaterte artikler

4 Kommentarer

  1. Laila MA - Rundt Ekvator

    Utrolig fin by og flotte bilder du har tatt. Takk for både historiske og praktiske fakta. Fint med litt bakgrunnsinfo. Den middelalderfestivalen virket jo skikkelig kul 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar