Reiser du igjennom Nicaragua, skal det mye til å komme utenom byen, Granada. Den er en av Nicaraguas største turistbyer, men likevel er det få turister å se under vårt besøk. Mye skyldes nok den er brennende heten som omfavner byen det meste av året.

granada-nicaragua8

Granadas kjennemerke og navigasjonspunkt nummer en er den svære, gule katedralen som raver over rekkene av lave hus med takstein. Det er også byens sentrum. Herfra brer byen seg utover som et rutenett.

Granada ble grunnlagt av spanjolene allerede i 1524, og har siden den gang både blitt angrepet av pirater og vært Nicaraguas hovedstad. En av Nicaraguas andre store byer, Leon, ønsket også hovedstadtittelen, og krangelen mellom dem førte heller til at hovedstaden ble lagt midt imellom disse byene, i Managua.

granada-nicaragua5

La Marced Church (under) ble bygget i 1539, og er et fint sted å starte dagen for å få et overblikk. Etter en tur i kirken kan du nemlig spørre kirketjeneren om å få komme opp i klokketårnet (Koster 1 USD). Her venter en nydelig utsikt utover hele byen, uten at det er særlig trengsel. Vi var der faktisk helt alene. Østover ligger den store innsjøen, Lago de Nicaragua, sørover ruver Volcan Mombacho (1345m) og under oss er landskapet dekket av fargerike småhus og kirketårn.

granada-nicaragua7

granada-nicaragua6

Volcan Mombacho kan nås på en dagstur ut fra Granada. Turen opp kan velges ut ifra form og gålyst – en halv time eller fire timer. På toppen finnes et senter med lokale guider, der man kan få mer informasjon og fin utsikt.

Det går også an å ta dagstur ut til noen av øyene i Nicaraguasjøen, hvor det finnes 365 øyer i alt. Her er diverse muligheter for båtturer og kajakkpadling.

Gatene i Granada er trange, men veldig småkoselige. Husene i kolonistil ligger på rekke og rad, og finnes i alle slags farger. Mange ganger kan det være vanskelig å finne tilbake til riktig gate, siden gatene ser så like ut. Om du ikke har lyst til å ta noen store dagsturer, er vandring rundt i gatene en opplevelse i seg selv. Å sette seg på en gatecafe, ta en kaffe (om du orker i varmen) og titte på hva lokalbefolkningen gjør veldig avslappende og interessant.

Et backpackersted vi fikk anbefalt var Libertad Hostel, og ikke uten grunn. Hostellet var en liten oase midt inne i en ellers så travel og hektisk by. En liten grønn hage med en fontene i midten, omringet av komfortable hengekøyer. På den ene siden ligger resepsjonen/baren, hvor drikkebestillinger skrives opp på en tavle. Betalingen tar du når du drar. Langs veggen er det plassert slække sofaer og senger å slappe av i midt på dagen. En utrolig avslappet atmosfære når dagen er på sitt varmeste!

granada-nicaragua3

Av rom er det både dorms og dobbelrom med felles kjøkken og do. Vi bodde på dorm for 6 USD per pers, og da fikk vi en enkel seng pluss hvert vårt skap vi kunne låse sakene inn i. Det gratis trådløst nettet fungerte fint, mens vannet kom og gikk litt.

granada-nicaragua4

I Sentral-Amerikas byer består gjerne bysentrumet av en kvadratisk park med en fontene og et par statuer. Parkene er et typisk samlingspunkt for de lokale enten man ønsker en prat eller en liten matbit. Ellers finnes også gateslegere og gateboder i mange av gatene rundt omkring.

Her kan du også smake «vigorón», en typisk matrett fra Granada som består av yucca (palmelilje på norsk), grisefett, og en grønnsakssalat.

granada-nicaragua1

På Calle La Calzada er det fint å ta en lokal øl. Her ligger en rekke små restauranter til en hver smak. Selv om man ofte blir oppfordret til å holde seg inne om kvelden i Sentral-Amerikas byer, virket Granada nokså trygg. Men det kan være lurt å holde seg til hovedgatene og unngå å gå alene.

granada-nicaragua2

Fra Granada er det lett å komme seg ut på den store øya i midten av Nicaraguasjøen ved navn Ometepe. Den består av to store vulkaner, den ene aktiv. Enten kan man ta båt fra Granada, eller reise med buss til Rivas, og ta en kortere båttur derfra og ut. Ometepe får jeg skrive om i et senere innlegg, en vakker og spennende øy.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar