Kontrastene i Costa Rica fra den tørre, varme kysten til innlandet med regnskog, spennende dyr og vulkaner, er stor. De fleste drar til Costa Rica for strandlivet, men er det noe du virkelig bør få med deg, er det den vakre naturen i innlandet. Spesielt de naturlige varme kildene – varmet opp av den aktive vulkanen, Arenal!

La-Fortuna-Arenal-vulkan-Costa-Rica

La-Fortuna-Arenal-jungel

Rundt 5 timers chickenbustur (3000 colon = 35 kr) nord-vestover for hovedstaden, San Jose, ligger den lille byen Fortuna like ved foten av den aktive vulkanen, La Arenal.

Fra den ene siden ser vulkanen nokså sovende og rolig ut. Den er dekket med skog, og ser relativt ufarlig ut der skyene smyger seg over toppen. Men vulkanen har en mørkere bakside. Helt fra 1968, da den fikk et enormt utbrudd på siden av den gamle vulkanen, har den spydd ut aske og lava. Dette gjør at den vokser 6 meter i året, og er nå over høyden til den gamle, grønne toppen. Guiden vår fortalte at om bare to år er den forventet til å sluke den gamle vulkanen, og kan være en stor fare for byen, La Fortuna.

La-Fortuna-Arenal-vulkan-Costa-Rica2Dette var utsikten fra hostellet vi fant i den lille byen, La Fortuna.

Litt om vulkanen:

  • En av de ti mest aktive vulkanene i verden
  • 1633 meter høy
  • Har vært aktiv hver dag siden 1968, da det var et stort utbrudd og 80 mennesker ble drept.
  • Den har utbrudd 41 ganger om dagen i gjennomsnitt.
  • Mange har prøvd å gå opp der, men de fleste har dødd av de skadelige gassene og den ekstreme varmen.

La-Fortuna-Arenal-vulkan-Costa-Rica4 Her kan du se de to toppene, den gamle, grønne til høyre, og den nye, aktive til venstre.

Vi ville sjekke ut vulkanen litt nærmere, og meldte oss på en tur til et observatorium (Arenal Observatory Lodge) på andre siden av vulkanen, der det skulle være mulig å se brennende lavasteiner i mørket. På observatoriet går det også an å bo, eller spise middag med utsikt over vulkanen om du skulle ønske det.

Her fikk vi stå på en stor veranda og se ut på det svære, grå, voksende fjellet. Plutselig kunne vi høre høy buldring fra krateret, og se rykende stein sprette nedover fjellsida, noe som virkelig får deg til å tenke på kreftene som befinner seg i naturen.

La-Fortuna-Arenal-vulkan-Costa-Rica5

Etter å ha tatt noen bilder ved observatoriet, gikk vi avgårde gjennom noen fine hager, og inn på en sti i jungelen. Fuglelivet var rikt. Vi fikk ta bilde av flere fargerike fugler ved observatoriet, der de satt å spiste på frukt.

La-Fortuna-Arenal-vulkan-Costa-Rica3

På veien krysset vi noen lange hengebruer, hvor bare noen folk kunne gå over av gangen. Naturen var virkelig nydelig her! Det var det ingen tvil om! Grønne sletter og rikt dyreliv, dette var noe annet enn turistbyene ved kysten!

La-Fortuna-Arenal-vulkan-Costa-Rica6 La-Fortuna-Arenal-vulkan-Costa-Rica9

Etter en stund på stien, ble vi ført ned til et vakkert fossefall. Guiden ga oss beskjed om å smøre oss inn med helsebringende søle, og hoppe ut i den friske, klare dammen under fossen.

La-Fortuna-Arenal-vulkan-Costa-Rica7

Jeg deler dette innlegget opp i to deler, siden det ble såpass langt:

LES VIDERE HER:
La Fortuna – Varme kilder, bortgjemte fossefall og en aktiv vulkan (del 2)

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar