Har du noen gang spist Macadamianøtter? Vet du hvordan de vokser, eller hvor de kommer fra? Det visste ikke jeg heller før jeg var på macadamia-farm i Guatemala!

guatemala-macadamia-farm5

Macadamianøttene kommer opprinnelig fra Australia, men brukes nå i de fleste deler av verden. Også i Guatemala. Grunnen er at nøttene har verdifull næring som vanlige folk i Guatemala ikke får gjennom vanlig kosthold bestående av mye maismel og kaffe.

guatemala-macadamia-farm4

Like utenfor Antigua i Guatemala besøkte jeg Macadamiafarmen, Valhalla, som produserer forskjellige produkter av macadamianøtter. De har også en liten cafe, der man kan få deilige matretter med macadamianøtter.

Macadamianøttene vokser på trær som blir om lag tre meter høye, og kan høstes hele året. Når nøttene faller ned på bakken, er de ferdig til og høstes.

2015-03-13_0008guatemala-macadamia-farm3

Deretter må de ligge å tørke i 20 dager for å skille dem lettere fra skallet sitt. På denne farmen finnes det ikke elektriske maskiner, men noen andre smarte løsninger. Vi ble vist en veldig enkel sorteringsmaskin. Nøttene legges øverst i en renne. De minste nøttene faller ned øverst, og de største nederst. På den måten kan nøttene lett sorteres.

Deretter går macadamianøttene inn i en maskin der de blir ristet kraftig. Dette gjør at det hvite gullet inni kommer frem, altså de hvite macadamianøttene vi kjenner igjen fra matbutikken i Norge.

guatemala-macadamia-farm2

Etter omvisningen vi setter vi oss i bakgården; en nydelig, frodig hage med et tilsvarende frodig toalett! Her ble vi servert macadamiapannekaker med blåbærsyltetøy og frukt. Utrolig deilig!

guatemala-macadamia-farm

Macadamianøtter kan brukes til så mangt. De kan males til mel, bli til nydelig nøttesjokolade, til oljer og kremer (jeg fikk en deilig ansiktsmassasje med en av oljene mens jeg var der, anbefales!), og kan brukes i mange matretter – pai, i salater, i desserter, i wok osv.

Macadamianøttene inneholder mye fett, men kun av det en- og flerumettede fettet som er godt for hjertet og kolesterolet. I tillegg er de rike på kostfiber, B-vitaminet tiamin og magnesium. Macadamianøtten er også en god kilde til jern.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar