Vi hadde hørt mye positivt om øya, Utila, som befinner seg i det Karibiske hav nord i Honduras. Men forestillingene om et skikkelig backpackerparadis lik Phi Phi (Thailand) ble fort knust. Likevel fant vi oss til rette i et bittelite øysamfunn lengre utpå havet..

Vi hadde nå vært ca 4 måneder på tur, og merket at Norge virket ganske så fjernt for oss. Det var derfor en trøst da Kenneths fetter, Jørgen, kom på besøk og hadde med ordentlig norsk grøtris og kunne fortelle litt nytt hjemmefra! Etter et vulkanbesøk i Guatemala og en tur innom mayaruinen Copan var Jørgen klar for å slikke litt sol, og vi satt derfor kursen mot kysten.

Selv om Utila som nevnt befinner seg i det Karibiske Hav, fant vi ikke særlig mange sydhavsstrender på øya. Husene var gamle og forfalne. Det lå masse søppel rundt omkring, og folk kjørte som gærne på mopeder eller firhjulinger på de smale veiene.

Om kvelden ble derimot mye av dette usynlig, og sjarmen fra bryggebarer, smårestauranter og andre backpackere viste øya i et annet lys. En annen grunn til at vi dro ut hit var også dykkemulighetene, så etter å ha sjekket litt rundt med forskjellige dykkersjapper, slo vi til på et tilbud fra Captain Morgan’s Dive Center.


Jørgen og meg

Neste morgen satt vi på en liten motorbåt på vei ut til en liten øygruppe. Været var dessverre ikke helt optimalt, men selve turen ble en fin opplevelse forde. Øya vi skulle bo på et par dager het Jewel Cay, og har bare 1000 innbyggere, en kirke, noen små lokale spisesteder og et lite «hotell». De fleste av husa er bygd på påler ute i vannet, siden det finnes lite fastland.

Stemninga er rolig og avslappet. Det er lite annet å gjøre enn å slappe av med en god bok i noen strandstoler, gå en to minutters tur rundt på øya eller snorkle i sjøen som omringet oss på alle kanter.

Det var mye morsomt å se mens vi var ute og dykket. Ikke lenge etter vi hadde kommet under vann fikk vi øye på en fin skilpadde som svømte rolig bortover og spiste litt her og der på korallene. Vi fulgte den i 10 minutters tid, før vi ble opptatt av diverse andre morsomme fisk.

Kufisk – noen små stutte fisker med horn i panna.
Blue Tony – noen fine blå fisk
Trompetfisk – noen lange tynne fisk
Parrotfish – noen fargerike ganske store fisk som spiser koraller og bæsjer det ut som sand.

Vi fikk også se noen cleaningstations der noen fisk levde av å vaske andre større fisk.

Andre mulige aktiviteter på og rundt øya er blant annet fisking, snorkling og kanoturer. Snorkling var mulig å gjøre bare rett utenfor hotelldøra, eller ved noen av de små øyene rett ved. Vi så blant annet svære fine vifter på havbunnen – stilig!

Vi tok også en kanotur til en øde strand lengre unna. Ikke lenge etter vi hadde gått i land la vi store planer om å bygge vår egen resort på stranda, for området var nydelig! Men så skjønte vi fort grunnen til at ingen andre hadde gjort det før oss. Sandfluer! De var overalt! Vi padlet også innover en elv i mangroveskogen, men plutselig møtte et trist syn oss. Midt inne i den flotte mangroveskogen fant vi DEN søppelfyllinga! Huff a meg!

Alt i alt kan jeg anbefale et par dager på Jewel Cay. Spesielt for de snorkle og dykkeglade, men også for de som søker noen litt roligere dager blant lokale. Vi betalte kun 6 USD per natt på «hotellet» – men det kan ikke sies å være helt hotellstandard. Kaldt vann i dusjen og veldig enkle rom, men et hyggelig miljø!

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar