Siden Kenneth er veldig historisk interessert og mye flinkere enn meg til å gjøre historie spennende, lar jeg han få gleden av å fortelle dere om Pearl Harbor på Hawaii.

Gjesteinnlegg av Kenneth Eliassen:

Det er tidlig søndag morgen 7. desember 1941. Amerikanske soldater gjør seg klare til oppstilling, klokken er halv åtte. Kontreadmiral Isaac C. Kidd gjør klart til oppstilling på brua til USS Arizona. Han står der uvitende om hva skjebnen har i vente, for de nå framtroppende soldatene. Uten forvarsel runger flyalarmen over høytaleren. Ringinen dempes og overdøves av speakeren, beskjeden er kort og konsis. Japanerne kommer! Sekunder senere sprer panikken seg på dekket til USS Arizona. Soldatene kan selv bekrefte speakerens beskjed. De ser fly i horisonten, mange fly.

HISTORIEN BAK ANGREPET: Etter første verdenskrig ble det opprettet et Folkeforbund, (FNs forløper), som hadde en hovedoppgave. Oppgaven var simpel; unngå framtidige ødeleggende kriger. Det første problemet Folkeforbundet stod ovenfor var den ekstreme nasjonalismen og holdninger til raseforskjeller. Japan søkte Folkeforbundet om å bli en likeverdig rase likesom de Europeeiske, men fikk avslag. Japan trakk seg da ut av Folkeforbundet og slo over på et ekstremt nasjonalistisk spor. I tillegg var Japan en imperialist stat(erobrer stat). Japan tok sikte på herredømme over Stillehavet og økt innflytelse i Asia. Noe USA ikke ville godta, og lovet krig om de gjennomførte planene.

Skrittene nedover dekket på USS Missouri, gir en slags ærefryktig følelse. Guiden forteller at akkurat her ved siden av oss, undertegnet Supreme Commander of the Allied forces Admiral Douglas MacArthur overgivelsestraktaten til Japan, som endte Andre Verdenskrig. En artig fun-fact er at han skrev under med !7! forskjellige penner, for å sikre mot forfalskning. Det samme gjorde Japans representanter.

Skipet USS Missouri ble bygd under krigen og ble ferdigstilt i 1944. Det er en identisk kopi av USS Arizona som sank under det første angrepet fra japanske fly. Kontradmiral Isaac C. Kidd var kommandør på SS Arizona, men overlevde ikke. Samlet i angrepet mistet 2500 soldater livet. Japanerne sank 7 skip og skadet et halvt dusin til. Skipet USS Missouri fikk en symbols verdi. Fordi dette skipet seilte amerikanerne helt inn forgården til japanerne ved Mount Fiji, og sikret deres overgivelse.

I dag ligger det et minnesmerke over USS Arizona (den hvite, lange byggningen), som fortsatt ligger på bunnen i bukta her. Den ble truffet i båtens dynamittlager og sprengte og sank på 9 minutter! Nesten 1500 mann gikk ned med USS Arizona. Det er egentlig mulig å komme ut dit, men den hadde vært stengt i 3 mnd, så vi fikk ikke muligheten til det…

Vårt møte med det store slagskipet var blandet av mange forskjellige følelser. Først og fremst var det helt enormt og uten tvil den største jolla vi noen gang har satt ben på! Samtidig var det teknologisk nytt i samtiden. Våpenteknologien var mildt sagt sinnsyk. De største kanonene kunne avfyre skudd på kilometers avstand med centimeters presisjon. Og disse kulene var noe annet enn softgun kuler…

I dag 70 år etter angrepet, satt tre veteraner og hilste i Hawaii skjorte med et smil om munnen på Pearl Harbor-museumet. De signerer gladelig en hilsen til deg på plakater de deler ut. Mens vi går rundt å ser på slagskip, informasjonsplakater og effekter fra krigen, observerer vi noe gledelig. Sammen med oss går amerikanere og japanere, side om side. De gjør det samme som oss. De observerer angrepets hendelser og viser sin respekt ovenfor de falne. Mange mistet noen de var glade i under andre verdenskrig. Men en ting er sikkert, krigens grusomheter satt til side. Verden er i dag et mindre sted, og folkene – de er likere.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar