Det bulderer og ryker foran oss. Sakte men sikkert nærmer vi oss den store, mørke vulkanen! Planen er å gå helt til toppen for å sjekke ut den rennende lavaen! 

pacaya-vulkan-guatemala7

Fra Antigua, Guatemala blir vi kjørt opp til 2200 meters høyde, før vi fortsetter til fots mot den aktive vulkanen, Pacaya, på 2552 meter. Første delen av turen går langs en nokså smal, men nedtråkket sti med svære lautrær langs sidene. Stadig kommer lokale smågutter eller eldre menn med cowboyhatt for å tilby oss hesteleie for turen opp. Men de stakkars hestene så nokså tynne og slitne ut. Derfor bestemte vi oss heller for å gå den halvannen times lange turen til fots.

Og vi er langt fra alene! Pacaya har blitt en skikkelig turistattraksjon. De lokale tjener gode penger på hestetransport eller salg av vandrestokker langs veien.

pacaya-vulkan-guatemala4

Guiden stoppen oss flere steder langs veien slik at han kunne fortelle litt om naturen rundt oss. I nærheten befant det seg blant annet et vann som var oppvarmet av vulkanen.

pacaya-vulkan-guatemala6

Først så vi toppen av vulkanen kun som en liten spiss mot horisonten. Men snart åpenbarte den gigantiske vulkan seg for oss, og avsørte hvordan den hadde slukt det grønne landskapet rundt. Vi var ved beltet som skilte skog og størknet lava. Lavaen jeg står på på bildet over hadde rent ned hit for bare et par år siden! En litt skummel tanke siden vi fortsatt var et godt stykke unna toppen!

pacaya-vulkan-guatemala5Den størknede lavaen var slitsom å gå på. Det var lett å skjære seg på de skarpe kantene, og det var fullt av askestøv som farget skoa brungråe. Da vi snudde oss for å se ned mot der vi kom fra, oppdaget vi plutselig at tåka omkranset oss på alle sider. Stemningen ble med ett litt mer skummel!
pacaya-vulkan-guatemala3

pacaya-vulkan-guatemala2

Endelig oppe kom vi til det vi hadde grugleda oss til hele turen – nemlig lavaelva! Her var det varmt ja! Og varmen kom nedenifra, noe som kjentes veldig merkelig! Nede i sprekkene under den porøse lavaen kunne vi se det ulme rødt. Det var som å stå på en grill! Et par meter fra lavaelva kjente vi det brant noe skikkelig i ansiktet. Lava er ikke å spøke med nei! Noen av de andre i gruppa brukte lange pinner for å steke marshmallows på lavaelva, og den ble ferdig på et blunk!

pacaya-vulkan-guatemala

Turen opp til Pacaya er ikke spesielt krevende, særlig ikke for oss fjellvandte nordmenn! Vi gikk i sakte fart i grupper på 12-14 stk, og fikk sett flott natur og fin utsikt mens vi gikk.

Heldigvis viste ikke vulkanen oss sin lunefulle side under vårt besøk. Men kun et par måneder etter at vi var der oppe, hadde Pacaya utbrudd og drepte tre mennesker. Asken spredte seg helt til Guatemala City. Mange måtte flykte og folk ble askefaste. Ganske sykt å tenke på nå i ettertid. Jeg følte meg ikke så veldig utsatt da jeg var der oppe, men det kan fort skje ting altså!

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar