Drømmereisen – en hel reise som føles som en drøm. Er det i det hele tatt mulig!? I dagens Dagbladet følger et reisebilag der jeg har skrevet om mine tanker rundt drømmereisen i lederartikkelen.

Her kan du lese hele teksten:

Målet om drømmereisen

«Bestill drømmereisen her», står det med store bokstaver. Under er et bilde av en hvitkornet strand, en hengekøye mellom to palmer og et forelsket kjærestepar. Vi har sett dem tusenvis av ganger før. I magasiner på legekontoret, på plakater ved busstoppet eller mens vi scroller igjennom Facebook-feeden. Likevel funker det. En drømmereise virker så uendelig fristende når høstløvet fyker rundt ørene på oss, og det er altfor lenge til neste gang avisene skriver om tropenetter.

Og slik tennes gjerne gnisten til planleggingen av drømmereisen. Den fantastiske reisen som uten strev skal ta oss fra underverk til underverk, servere oss paraplydrinker i en folketom infinity pool eller løfte oss til landets høyeste fjelltopp. De inspirerende reisebildene lover jo oss nettopp dette – et glansbilde av verden uten en eneste skrukke eller rift. Og herfra overtar dagdrømmingen som løfter drømmereisen til enda nye høyder.

Men finnes virkelig drømmereisen, eller er den bare en illusjon skapt av bildeinspirasjon og egne forventninger?

For øyeblikket bruker kjæresten min og jeg et halvt år på å reise igjennom Sør-Amerika. En skikkelig drømmereise vil nok mange mene, og det var jo også min forhåpning før avreise.

Hva er drømmereisen?Tenk å ha ”et hav av tid” til å utforske et kontinent fylt med noen av klodens høyeste fjell, vakreste fosser, mest eksotiske jungel og sjeldne dyr.

Etter to måneder på reisefot har det vært få palmestrender og lite luksusfølelse. Reisen er altså ikke helt etter reiseselskapenes oppskrift på drømmereisen. Det har også vært flere tusen slitsomme kilometere i buss, språkforvirring, halsbetennelse og høydesjuke, noe som sikkert høres ut som et mareritt for de fleste.

Likevel har det vært uforglemmelige øyeblikk i møte med flere av verdens flotteste naturskatter. Blant annet de enorme fossefallene i Iguazu Falls eller den røde innsjøen med tusenvis av flamingoer i Bolivias ødeland. For ikke å glemme de nervepirrende og morsomme situasjonene. Vi ble for eksempel kastet inn i et ellevilt kappløp mot tidsforskjellen mellom Paraguay og Argentina, der vi mot alle odds så vidt rakk bussen vi hadde brukt en formue på å forhåndsbestille.

Er dette drømmereisen skapt av forventningene mine før reisen? Neppe. Men det er realiteten av å være på reise. På alle mine reiser til snart 60 land i verden har jeg aldri opplevd at en reise har blitt slik jeg så for meg på forhånd. Jeg har heller aldri opplevd en reise uten utfordringer, enten små eller store. Det virker som vi ofte glemmer dette i planleggingsfasen. Og det er ikke så rart. Vi ønsker jo å planlegge en fantastisk reise, ikke en reise der noe går galt.

Men når målet om drømmereisen blir knust av uventede hendelser, må vi da anse reisen som mislykket?

Nei, så absolutt ikke. Det er jo nettopp dem som gjør reisen uforutsigbar og lærerik. Det er de plutselige utfordringene som dytter oss ut av komfortsonen og gir følelsen av å leve i nuet. Og det er de strevsomme episodene som får oss til å sette ekstra pris på de ordentlig gode reiseopplevelsene. For meg gjør de uforutsette situasjonene på en merkelig måte reisen komplett.

Drømmereise eller ikke – en reise forandrer oss. Mye eller lite. Positivt eller negativt. Reiser gir oss innblikk i verden utenfor vår egen boble, og gir oss uvurderlig livskunnskap som ikke kan læres fra skolebenken.

Tanken om drømmereisen er motiverende i planleggingsfasen, men i ettertid er kanskje ikke målet om drømmereisen så viktig likevel. En vel så nyttig refleksjon er kanskje heller; kunne jeg vært alle erfaringene og opplevelsene fra reisen foruten?

Artikkelen er også publisert på Reiseogfritid.no.

Hva er dine tanker rundt drømmereisen?

Relaterte artikler

5 Kommentarer

 1. Jørn - Bilivoka

  Spennende lesing! Jeg tror definisjonen av drømmereisen varierer veldig mye avhengig av hvem du spør. Noen synes jo strandlivet er «perfekt», for meg er dette nesten så langt fra definisjonen jeg kan komme. For meg er en drømmereise ikke bare en reise man opplever mens man reiser, men en reise man sitter igjen med i lang tid etterpå. Minnene dine om kappløp mellom Paraguay og Argentina kommer sikkert til å være en historie du vil tenke over og huske i lang tid fremover. Du har ikke bare tilbragt en tid på reise, men også all tiden du tenker tilbake på og assosierer med det du opplevde. På denne måten er jo reisen mye mer enn en uke eller to av livet, den følger deg hele livet. Dette må nødvendigvis ikke være bare store øyeblikk, men også minner du ofte blir minnet på. Jeg liker godt å besøke byer med kjente landemerker, som London, New York og Paris, fordi man så ofte ser på film, TV og andre steder bilder og video fra stedene man har besøkt og plutselig får et helt annet inntrykk enn dersom man ser en film fra et ukjent sted.

  Drømmereiser vises som du ofte nevner som perfekte strender med palmer og luksusliv, der «trikset» er at jo mer penger du bruker, jo bedre reise vil du få. Men mange av de beste reiseopplevelsene, møte med lokalbefolkning og andre kulturer, er noe penger ikke kan løse, snarere tvert imot. Jeg hadde aldri opplevd unike og minnerike kulturer og gjestmilde mennesker i steder som Emiratene og Cuba dersom jeg hadde betalt noen for å ordne opp i alle utfordringer og gjøre reisen «problemfri».

  Det å oppleve en perfekt reise er nødvendigvis ikke bare bra heller. Alt blir jo en nedtur herfra. Tidligere i år besøkte jeg St. Petersburg og var utrolig imponert over de praktfulle byggene. Senere dro jeg til Storbritannia og så blant annet Windsor Castle. Selv om slottet var flott, gikk tankene fort over til at dette var på linje med bøttekott i Vinterpalasset. Er målet virkelig å tilbringe en uke på den «perfekte» stranden dersom det betyr at hver eneste sydentur herfra skal føles litt mindre perfekt? For meg skal en drømmereise overraske istedenfor å innfri forventninger, for det er dette du vil huske i ettertid.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Helt enig, Jørn! Veldig mange av de gode reiseopplevelsene kan ikke kjøpes for penger, og blir med deg hele livet! Og det er derfor reise også er en av de beste investeringene man kan gjøre, synes jeg =) Det er helt klart overraskelsene og de uventede opplevelsene som gjør reisa interessant ja. Jeg hadde ikke reist så mye som jeg gjør hvis det ikke hadde vært for dem. De får meg til å føle meg levende 😉

   Svar
 2. Happy Landing.no

  Hei Ingeborg. Flott artikkel! Husker best de turene hvor ikke alt går som planlagt! Alle disse uforutsette rare tingene som skjer. Hverdagshumor! Enig med Jørn, Drømmereisen er ikke å ligge på stranden, jeg leter etter autentiske opplevelser. I India hvor en person hadde en ku i andre etasje i huset sitt. Litt uventet, glemmer ikke han eller kua så lett! ?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Silje! Hehe, ja, India er nok det landet jeg også har fått mest rare og uventede opplevelser. Derfor er det også en av favorittlandene mine 😀 Ku i andre etasje i huset ja, det høres ut som India! Haha!

   Svar

Legg igjen en kommentar