Beklager lite aktivitet på bloggen i det siste, men har hatt innspurt på en stor hjemmeeksamen, samt en god del jobbing i pinsen og denne helga.. Men nå er jeg endelig ferdig, og det er sinnsykt deilig! SOMMERFERIE!! 😀

I dag er den første ordentlige fridagen jeg har hatt siden jeg kom hjem fra India, og det føles merkelig godt! Under denne eksamensperioden har jeg merket at jeg absolutt ikke er noe teoretiker. Jeg føler jeg mister oversikten over større teorioppgaver, og blir fort utålmodig og lei. Selv om Sosial Antropologi og Religion så klart er interessante temaer, har jeg mye større glede av å kunne utforske og fortelle om slike temaer visuelt!

Derfor har jeg de siste ukene trøstet meg med at jeg ved eksamensslutt endelig kan fokusere på fotohobbyen min igjen! Jeg fikk stor inspirasjon fra FotoVideos spennende foredrag forrige uke, der reisefotografer som Yngve Ask og Johnny Hagelund kom og fortalte. Rett etter eksamensinnleveringen på fredag kjøpte jeg meg også ny reflektor og ND-filter, og i postkassen ventet fire nye fotobøker! Så nå skal det lekes!

Selv om jeg har vært hobbyfotograf i mange år, har jeg aldri satt meg ned med en fotobok. Jeg har knipset ting som beveger meg, for å bevare gode minner, til å vise frem hjemme, for å legge ut her, for å teste nye teknikker, men altfor ofte har jeg glemt å tenke igjennom hva min egen visjon har vært med bildene jeg tar. Hvorfor tar jeg akkurat dette bildet?

David duChemins bok, Within The Frame, har allerede vist meg at fotografering er som et språk, jo mer man lærer av grammatikken, vokabularet og sammensetningen, jo lettere kan man kommunisere sitt budskap og sin visjon. Samme gjelder for foto! Man må mestre både å se detaljer, komponere elementene og skape system av kaoset, for å kunne formidle sin visjonen på en klarest mulig måte. Og for å gjøre det trenger man også god kunnskap om utstyr og etterbehandlig. Vi kan se på fotografer som visuelle historiefortellere, og de er ansvarlige for hvert element innenfor bilderammen, akkurat som en forfatter er ansvarlig for ordene i en bok.

Mange ser på fotografering som et tilfeldig knips her og der, men i de aller fleste tilfeller har fotografen tatt bevisste fototekniske valg for å få frem sin visjon. For å mestre fotografering kreves altså mye prøving og feiling, kreativitet og motivasjon.

Jeg vil derfor vie sommeren min til å jakte etter min egen visjon, og lære mer om kunsten av å fotografere! Tenk å kunne få en karriere som reisefotograf!

 

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Robin

  Jeg har sikkert nevnt den før, men boken «Understanding exposure» er ganske genial innimellom også 🙂

  Svar
 2. Maria

  Så spennende da, gøy å lære mer om noe man liker 🙂 Jeg er ikke så god på det tekniske enda, men lærer litt og litt etter hvert 😉

  Anbefaler boka Visual Poetry av Chris Orwig. Har ikke lest hele enda, men liker godt det jeg har lest foreløbig!

  Svar
 3. Kjærester på tur

  Grattis med vel overstått eksamen! Høres ut som gode sommerplaner! Jeg har så lyst på mange fotobøker! Hvordan har du valgt ut dine fire? Forresten flott bilde av deg øverst. Fargene passer så bra, og du står perfekt plassert med mye glede.

  Svar
 4. Hamaca Reiseblogg

  Kjærester på tur: Takk, utrolig deilig å være ferdig altså! Og kjempedigg å begynne på nytt «pensum». Fotobøkene jeg kjøpe fant jeg egentlig bare gjennom amazon, der jeg så på reviews og trykket «click to look inside» så jeg kunne få et bedre inntrykk av bøkene. Jeg ville hovedsaklig lære mer om tankegangen bak et bilde, så valgte derfor bøker som setter fokus på visjonen bak bildet, komposisjonen, lyset og forskjellige settinger med mennesker i.

  Jeg fant ut at frakt gjennom amazon gjorde bestillinga mye dyrere, og bestilte derfor heller bøkene på The Book Depository (http://www.bookdepository.co.uk/), en engelsk nettside med fri frakt til Norge! Selv om bøkene i utgangspunktet var litt dyrere der, ble bestillingen billigere pga gratis frakt. Bøkene kom 8-9 dager etter bestilling 😉 Har bestilt derfor to ganger nå, og har ikke hatt noe problemer.

  Anbefaler virkelig «Within The Frame» av David duChemin. Han har masse flotte bilder fra reiser i India, Nepal, Egypt og andre land, og forklarer hans tenkemåte og fokus når han skal ta bilder av ukjente mennesker og plasser i ukjente land. =)

  Svar
 5. Kjærester på tur

  Takk for inspirasjon, skal sjekke det ut. Fint at man får muligheten til å bla litt i bøkene for å få et inntrykk. Within The Frame ser virkelig ut som min type bok!

  Svar

Legg igjen en kommentar