2018. For et år det skal bli! Vi skal trene mer, spise sunnere og drikke mindre lettbrus. Det er hvert fall det vi stadig lover oss selv når rakettene sendes til værs og kalenderåret tilbakestilles. Eller kan vi faktisk bruke dette året til noe mer minneverdig og lærerikt?

Første uka av det nye året er over. Uka hvor det har vært trengsel på Body Pump-timene på det lokale treningssenteret, hvor røykestopp-appene knuser Candy Crush på Apple stores toppliste, og hvor vi endelig har kommet til bunns i regningsbunken i håp om at dette blir året der vi får oversikt over økonomien.

Med nyttårsforsettene friskt i minnet gyver vi løs på tingene vi har utsatt helt siden i fjor sommer. Nytt år, nye muligheter, er det ikke det de sier?

Men hva skjer så? Jo, hvert bidige år griper vanene taket i oss igjen. Litt etter litt faller vi tilbake i samme rytme som tidligere.

Hva er da vitsen med å lage et innlegg om nyttårsforsetter, lurer du kanskje?

Vel, da jeg ble spurt av venner og familie hva nyttårsforsetter mine for 2018 var, sa jeg først at jeg ikke hadde satt meg noen mål for det nye året. Det er ikke så mange av de klassiske nyttårsforsettene som er relevante for meg nå, og jeg synes også veldig mange av dem handler om overfladiske ting.

 

Tanken på å sette seg nye mål synes jeg likevel er god. Folk som setter mål har statistisk sett større sjanse for å oppnå dem. Jeg er også glad i lister – og enda gladere i å krysse av punktene på dem.

Men hvorfor failer vi, år etter år? Jeg tror hovedproblemet er at de klassiske nyttårsforsettene hverken er gøye å utføre eller konkrete nok – og ofte ser de like ut hvert år.

Det er på tide å tenke nytt og annerledes! Finne nyttårsforsetter som gjør livet mer meningsfylt, spontant og spennende! Og som passer bedre til oss eventyrlystne som liker at livet utfordrer. Derfor satt jeg meg ned og skrev en liste over noen helt andre typer mål jeg (og kanskje du?) bør gjennomføre i 2018. De har i hovedsak fokus på to ting jeg synes vi alle bør gjøre mer av i livet:

  • Gjøre mer for å glede andre
  • Bli bedre kjent med oss selv

Disse nyttårsforsettene kan utføres uavhengig av hvor man befinner seg i verden.

Joiner du meg eller? Tar du utfordringen?

Sammen kan vi skape en bedre verden.. (og alt det tullet der..)

Neida, du vil kanskje se nyttårsforsettene først og eller? 😛

 

 

Her er 12 nyttårsforsetter for 2018

At jeg valgte 12 nyttårsforsetter er ingen tilfeldighet. Det betyr at vi må fullføre ett nyttårsforsett hver måned. Hvilken rekkefølge de utføres i har ingenting å si. Det viktigste er at vi gjør flest mulig!

 

MÅL TIL GLEDE FOR ANDRE

1. Overraske en god venn med piknik

En piknik er den ultimate måten å ta en pause fra hverdagen, og er en god arena for å ha meningsfylte samtaler med folk man er glad i. Det kan være på et stuegulv, i skogen eller langs en kanal i Paris. Det viktigste at vi ber med en vi er glad i, tar med noe mykt å sitte på og noe godt å drikke/spise. Og for all del – legger vekk de hersens mobilene!!

 

2. Be med en fremmed på kaffe

Det er aldri for sent å få seg nye venner – eller ha samtaler som gir ny inspirasjon og perspektiver på verden. Derfor synes jeg det er viktig å aldri slutte og snakke med nye folk. Reising gjør det ofte enklere å få nye bekjentskaper, men det er også mulig å oppsøke nye cafeer eller interessante arrangementer for å møte likesinnede folk. På tide å ta steget utenfor komfortsonen og be med en vilt fremmed person på kaffe! (Hva er det verste som kan skje?!)

 

3. Sende postkort hjem

Blogginnlegg, tekstmeldinger, Snapchat… det er mange måter å skrive hjem på, men ingen så sjarmerende som et postkort med et morsomt motiv, en krokete håndskrift og et eksotisk frimerke. Et fysisk bevis på hvor vi har vært, sendt gjennom flere land og tidssoner for å nå en spesifikk person. Jeg sendte postkort i ny og ne før, men da bestemoren min døde sluttet jeg helt. Det er synd! Jeg må starte igjen i år, og det håper jeg du gjør også!

 

4. Sette sammen et album eller en film fra en tidligere reise og gi bort

Jeg er sikker på at jeg ikke den eneste som har en tendens til å fylle opp bildearkivet, uten å ha tid til å nyte alle minnene jeg har? Det er jo veldig synd, for når vi en sjelden gang kikker tilbake på tidligere reiser pleier det alltid å strømme på med følelser og minner. I år synes jeg derfor vi bør ha som mål å grave litt i arkivet og finne en reise vi nesten har glemt. Deretter velge ut de beste minnene, sette dem sammen til en film eller et album, og overraske reisefølget vårt med den.

 

5. Ta kontakt med kjente i utlandet og planlegge et besøk

De siste årene har jeg blitt flinkere til å besøke kjente i utlandet, og det har alltid resultert i minnerike og annerledes opplevelser. Å være på besøk hos noen gir gjerne et helt annet innblikk og en mye mer personlig opplevelse av et land og et sted. De lokale kan snakke språket, de vet om de beste stedene å besøke, og de kan til og med ofte tilby gratis overnatting. Det er mange bra ting på en gang! Derfor ønsker jeg i år å få til enda flere hjemmebesøk, og utfordre deg til å gjøre det samme! (Hvis ikke du har noen du har lyst til å besøke i utlandet kan du jo prøve couchsurfing?)

 

6. Engasjere oss i minst ett veldedig prosjekt/organisasjon

Opplevelsen min som frivillig i Dråpen i Havet i høst ga meg masse nye interessant lærdom og innsikt. Og det fristet umiddelbart til gjentakelse, kanskje ikke i akkurat samme prosjekt, men i andre lignende prosjekter rundt på kloden. Dette er en type opplevelse som kan lære oss like mye om oss selv som det å kunne gjøre noe for andre.

 

MÅL FOR Å BLI BEDRE KJENT MED OSS SELV

7. Ta minst en todagers digital detox

Avhengighet er en skummel ting som veldig mange av oss føler oss bunnet av i hverdagen, og da spesielt mobiltelefonen. Derfor synes jeg det er viktig at vi utfordrer oss selv til å ta en pause fra det digitale livet. Med en digital detox mener jeg en helg der alt av digitale hjelpemidler blir skrudd av, og kontakten med resten av verden blir brutt.

Jeg tok en digital detox i fjor på en hytte oppe i skogen rett ved der jeg vokste opp. De første timene er det ikke unormalt å være litt rastløs, men etter det roer hjernen seg. Øyeblikkene blir mer intense, detaljene i naturen blir klarere, og man får roen til å reflektere over livet. Herlig!

 

8. Planlegge en reise for å lære en ny ferdighet

Jeg har stor tro på at læring forlenger livet, eller i det minste holder de små grå oppegående lenger. Å mestre en ny ferdighet gir også mestringsfølelse, ny innsikt og gjerne også et nytt kontaktnett. Derfor bør vi ha som mål å lære minst en ny ferdighet i 2018. På lista mi har jeg blant annet seiling, kjøre motorsykkel, spille ukulele og lære spansk flytende. Vi får se hvilken av disse det blir i år!

 

9. Gjøre noe vi aldri trodde vi turte å gjøre

Ettersom vi blir eldre tror jeg det blir viktigere og viktigere å utfordre redslene våre, og ikke la dem styre hverdagen. Det er rart hvordan det oftest er eldre som bekymrer seg mest over ting – selv om det er de unge som har mest igjen av livet, og derfor har mest å miste. I året som kommer synes jeg derfor vi bør ha som mål å takle noe vi aldri hadde sett for oss at vi skulle gjøre.

 

10. Delta på et kurs/retreat der målet er å lære noe nytt om oss selv

Jo bedre vi kjenner oss selv, både fysisk og psykisk, jo bedre kan vi takle utfordringene livet bringer, og leve et liv som gjør oss lykkelige. Reising gir oss ofte muligheten til å lære noe nytt om oss selv, i noen situasjoner mer enn andre. Det gjelder derfor å putte oss selv i de situasjonene som utfordrer oss til å få innblikk i den vi er.

Yoga-workshopen jeg snublet over på Bali for noen år siden var en slik opplevelse der jeg lærte min egen kropp bedre å kjenne. En meditasjonsretreat jeg har vurdert å melde meg på de siste årene er Vipassana, en 10 dagers gratis silent retreat som holdes de fleste steder i verden. Kanskje det blir i år?

 

11. Velge ut ett land på kloden å geeke seg opp på 

Jeg har alltid synes det har vært verdifullt å vite litt om historien og kulturen til landet jeg reiser til, for å kunne tilpasse meg lettere, og forstå bedre det jeg observerer. Derfor synes jeg vi i 2018 bør velge oss ut ett land vi kan fordype oss ordentlig i i året som kommer. Det vanskeligste blir å velge hvilket, men når det er gjort er det bare å saumfare bokbutikker og internett for relevant litteratur, filmer og blogger.

 

12. Planlegge og gjennomføre et kreativt prosjekt på egenhånd 

Mange sier de ikke er kreative – det er bare tøys, spør du meg. Vi er alle kreative bare vi setter av tid, og finner den riktige måten å få utløp for kreativiteten vår. Det finnes mange forskjellige måter å være kreative på. For meg er foto og blogging noe av det jeg bruker kreativiteten min på. Ved å gjøre et lengre prosjekt kan vi fordype oss i et tema som kan gi oss ny innsikt og øke ferdighetene våre.

 

Ok, da er det bare å sette igang med lista – eller lage dine egne eventyrlystne mål for 2018!

Uansett, la 2018 bli året da vi faktisk gjennomførte nyttårsforsettene våre!

Lykke til, folkens! 😀

Hva om vi holder hverandre oppdatert om hvordan det går på Snapchat, @Hamacareise?

Relaterte artikler

8 Kommentarer

  1. Bjørg Kari Stølen

    Flott liste. Jeg har en ide til. For oss som er så heldige å ha kolleger fra mange land. Hvorgfor ikke bli med en av dem en tur til hjemlandet. Tror de elsker å vise det frem.

    Svar

Legg igjen en kommentar