Store forandringer er i gjerde, folkens! Snart setter jeg ut på en reise ulik noen annen jeg har vært på. Det betyr omveltninger som vil snu opp ned på livet jeg lever i dag!

Neste år fyller jeg 30. Det er rart å tenke på. Det betyr at jeg nå har rundet et tiår med reiser rundt i verden fra min første tur utenfor Europa med Valdres Folkehøgskole i 2007. Like etter fulgte min første backpackertur, tre måneder til sørøst-Asia, og året etter en lengre seks måneders jorda-rundttur. Siden den gang har jeg aldri blitt lei av å utforske den mangfoldige kloden vår, enten det er med bil i Nord-Norge, på buss i Sør-Amerika eller med luftballong i Tyrkia.

Selv om det har blitt mye reising de siste årene har mesteparten av tiden min likevel blitt tilbragt i Oslo. Foreldrene mine har nok håpet at reiselysten min skal dø ut og at jeg skal finne meg en fulltidsjobb og stifte familie i Norge, slik de fleste andre tilsynelatende gjør.

Det er jo nettopp i 20-årene man liksom skal få alt på plass i livet. Utdanningen skal fullføres, en god og trygg jobb skal sikres, ekteskapsløfter skal inngås, finservise skal velges ut og familien skal ekspandere. Snart føles leiligheten for trang, og tanker om oppgradering følger naturlig. Og ikke minst – pensjonssparingen må være i boks.

På den måten ligger alt til rette for at hverdagen skal bli mest mulig forutsigbar og behagelig resten av livet. Det er dette som er den klassiske norske suksessoppskriften. En levemåte som kopieres igjen og igjen, og som visstnok skal gi både et trygt, stabilt og meningsfylt liv.

For bare kort tid siden var jeg på god vei ned denne velkjente stien selv.

I dag derimot er jeg så langt fra den norske suksessoppskriften jeg noen gang har vært:

 • Jeg er nå singel igjen etter å ha vært i et forhold i 8 år
 • Om en måned slutter jeg i jobben jeg har hatt de siste 5 årene
 • Snart flytter jeg ut av leiligheten jeg eier og har bodd i de siste 5 årene
 • Jeg tenker å kutte drastisk ned på ting jeg eier

 

Det vanligste er nok at slike drastiske forandringer kommer ufrivillig på grunn av samlivsproblemer, nedbemanning eller pengeproblemer.

Jeg derimot har tatt disse valgene helt bevisst. Jeg er nemlig overbevist om at det finnes mange andre meningsfylte ingredienser og gode oppskrifter å følge i livet!

Disse tankene startet nok allerede så smått for flere år siden etter endt utdanning. Det var da jeg valgte å kun ha en redusert stilling i fotobutikk, og ellers ta oppdrag som frilans fotograf og reise da jeg fikk sjansen. På den tiden gikk jeg med et ønske om å leve av fotografering, og hadde veldig høye forventninger til meg selv. Det ble til tider mye selvbebreidelse fordi jeg ikke følte jeg fikk inn nok penger på frilansoppdrag. Jeg hadde et sterkt ønske om å leve på den kreative siden av livet og gjøre mine egne prosjekter, men å tjene en full norsk månedslønn på den måten var vanskelig.

Med årene har jeg heldigvis lært å gi mer F i hva samfunnet, mennesker rundt meg og ikke minst mitt tidligere jeg forventer av meg. Fokuset mitt har også endret seg fra å måle suksess i penger til å sette opplevelser, meningsfylte samtaler og generell godfølelse øverst på prioriteringslista. Det betyr ikke at jeg aldri tenker på penger, fordi det må man jo, men det betyr at jeg kun trenger at lønnen matcher forbruket mitt (som jeg jobber aktivt med å holde lavt). Å skulle streve etter samme lønn som naboen er helt meningsløst hvis jeg egentlig ikke trenger den lønna for å leve et godt liv.

 

Etter å ha besøkt over 60 land i verden har jeg observert mange ulike måter å leve livet på og truffet folk som har inspirert meg på uventede måter. Det har gitt meg lyst til å utforske både meg selv og verden på et dypere nivå.

Og sakte men sikkert har ønsket om et liv etter den norske suksessoppskriften forsvunnet og blitt erstattet av andre drømmer.

Disse drømmene inneholder likevel ikke et stort, hårete mål. Jeg har ingen trang til å bestige Kilimanjaro, sykle India på langs eller få passet fylt av stempel fra alle land i verden. Jeg har heller ikke en bucket-liste med verdenskjente attraksjoner jeg absolutt må innom.

Jeg ønsker å utforske livet i seg selv, og se hvor det tar meg hvis jeg lar det utfolde seg naturlig.

Hvor vil livet ta meg hvis jeg gir det full frihet til å handle på impuls?

Akkurat dette synes jeg er en spennende tanke!

For er det EN ting vi mangler i hverdagslivet i Norge så er det muligheten til å ta spontane beslutninger og prøve ut tilfeldige ideer. Vi lever i et samfunn der vi er vant til å planlegge flere uker og måneder i forveien – spesielt de planene som strekker seg over mer enn en dag. Og vi er vant til at klokken og kalenderen forteller oss hvor vi skal være til enhver tid.

 

På reise de siste årene har jeg imidlertid lært hvor artige opplevelser jeg kan få hvis jeg lar tilfeldighetene råde. I Kappadokia ble for eksempel et tilfeldig møte med en teppeselger til en 2,5 times lang hyggelig prat og en fin fottur. Mens en samtale med en filippinsk familie på en buss i nord-Thailand førte til et besøk i en Burmesisk grensby, hjemmelaget middag med hele familien og omvisning i landsbyen. Dette er kun to av mange lignende opplevelser.

De gangene jeg ikke har hatt anledning til å følge spontane tilbud underveis kjennes det imidlertid ut som jeg har gått glipp av noe. Magefølelsen sier det lurer en ny opplevelse bak neste sving, men tiden strekker ikke til. Det er kjipt.

Derfor har jeg bestemt meg for at mitt neste eventyr skal foregå på ubestemt tid. Det betyr helt uten returreise, og med en lengde som kan være alt fra et par måneder til flere år. Tidshorisonten kommer altså helt an på hva som hender underveis og om jeg trives med dette livet. En slik frihet vil gi meg helt nye muligheter på reise, og det vil gi meg tid til å være superimpulsiv.

Reisen skal foregå på den langsomme måten. Jeg har ingen planer om å stresse rundt fra sted til sted. Ønsket er å slå meg ned over noen uker eller måneder de stedene jeg liker meg, og se hvilke prosjekter og opplevelser som jeg ramler over.

Men for å gjøre det klart – dette er ikke ment som noen permanent avslappingsferie eller latsabbtilværelse. Jeg er for nysgjerrig og interessert i verden til å kunne leve på en strand resten av livet. Kall det gjerne en oppdagelsesferd. Ønsket er at reisen skal foregå vel så mye innvendig som utvendig.

Noe av det som fascinerer meg mest med reising er at det har lært meg masse om meg selv. Likevel er jeg langt ifra utlært på hvem jeg er som person og hva som skal fylle hele livet mitt med mening. Det er lett å tenke at uttrykket «reise for å finne seg selv» er en tom klisje, men mitt inntrykk er at alle kan oppdage nye og interessante sider ved seg selv, bare man tør å være spontan og gå litt utenfor komfortsonen.

På reisen ønsker jeg å lære mer, og samtidig dele av mine egne ferdigheter. Jeg håper å hjelpe der jeg har mulighet og forhåpentligvis bli hjulpet tilbake når jeg trenger det. Dette ønsker jeg å gjøre med mindre fokus på penger, og mer på opplevelsene, folkene jeg møter og minneverdige øyeblikk. Det er jo dem vi har med oss resten av livet. 

Som du skjønner er jeg allerede et godt stykke på vei mot dette livet jeg har valgt å kalle Prosjekt 2018. Jeg har inngått noen samarbeid og planlagt noen reiser for høsten 2017 allerede, og kommer til å forlate Norge i oktober. Men 2018 er helt åpen – og det er nettopp det som er målet. Planen er å ikke ha noe plan for hva som skal skje. Jeg vil la tilfeldighetene lede meg. Jeg ønsker at livet kan føre meg dit det måtte passe. Så enkelt og totalt uforutsigbart!

I tiden fremover satser jeg på å skrive flere slike tekster om tankene mine rundt prosjektet, om valgene i livet, og om hvordan en slik tilværelse kan gå rundt økonomisk.

Jeg håper også du vil følge meg videre på mine neste tilfeldige eventyr! Dette kan bli spennende tid!

 

Er dette en livsstil du kunne tenke deg selv? Eller hva tenker du om å reise på ubestemt tid?

Relaterte artikler

55 Kommentarer

 1. Renates Reiser

  Fantastisk! Jeg kjenner meg veldig igjen i tankene dine, og tror dette kommer til å bli veldig bra. Masse lykke til! Jeg gleder meg veldig til å følge deg på veien videre. 🙂

  Svar
 2. Inka

  Lykke til og god reise?Er så enig i at man kan få utrolig mange fine og spennende opplevelser om man våger å la tilfeldighetene råde.?

  Svar
 3. July

  Jeg har ikke annet å si enn at jeg hyller deg og at du nå skal leve drømmen min <3
  Gleder meg til å følge deg på denne ferden ;D

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Oi, det var utrolig hyggelig å høre! Håper virkelig du får oppfylt drømmen din snart du og – husk at den ofte er nærmere enn man tror 😉

   Svar
 4. GlobetrotterElisa

  Åhh… jeg bare digger at du skal gjøre dette! Jeg håper det dukker opp en mulighet eller fler til at vi kan treffes et eller annet sted i verden under dette prosjektet ditt. Jeg har lenge hatt en drøm om å gjøre dette selv – for min del har det underveis dukket opp andre muligheter og nå er det andre drømmer som skal oppfylles. Drømmen om å reise på ubestemt tid er det fortsatt, og jeg har ingen planer om å skrinlegge den drømmen ennå – å reise er noe man kan gjøre hele livet heldigvis!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, dere er hjertelig velkommen til å stikke innom uansett hvor jeg måtte befinne meg i verden! Også gleder jeg meg veldig til å se deg på Sri Lanka da! =) Det blir spennende å følge prosjektene dine fremover også! Livet handler om prioriteringer, men forhåpentligvis har vi tid nok til å gjøre det meste vi drømmer om bare vi har litt tålmodighet 😉

   Svar
 5. Johanne Sandnes

  Blir så glad når jeg leser sånt som dette! Livet er ikke over ved 30, det er da det begynner ? Kjenner meg igjen i alt det du skriver, du er ikke alene om å tenke sånn. Så: Stå på! Gleder meg til å følge deg videre på veien.
  Hilsen Johanne, 34, trofast leser gjennom, tja, 10 år ish?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, enig! Livet har så vidt begynt når man fyller 30! 😀 Tusen takk for støtten, Johanne! Det setter jeg veldig pris på! Hyggelig du blir med videre! 😀

   Svar
 6. May-Britt

  Masse lykke tel ???? Du e supertøff! D blir spennanes å følge dæ ???☀️✈️

  Svar
 7. Silje

  så utrolig inspirerende! Takk for at du deler tanker om livet – jeg kjenner meg igjen.

  Svar
 8. Morten F

  Go for it. Følg dine drømmer. A4 livet er inne det beste for alle. Blir spennende å følge prosjektet.

  Svar
 9. Christer

  Så spennende 🙂

  Jeg skal selv ut på en 4 måneders tur i Asia i 2018. Har lyst å bare booke fly ut fra Norge og deretter bytte land når det måtte passe meg. Men hvordan løser jeg utfordringen med at man må dokumentere utreisedato for i det hele tatt få lov til å reise inn i landet? Jeg vil ikke binde meg på denne måten…

  Dette problemet får vel du også?

  Svar
  • Geir

   Det er sjelden et problem. Du viser bare at du har en returbillett fra et eller annet sted – hvis du har det da. Hvis ikke kan det jo by på problemer, som i India eller Myanmar.

   Svar
   • Christer Håvarstein

    Kan fort gå på en smell og måtte betale returbillett på flyplassen til en mye dyrere pris enn nødvendig…

    Hørte om en tjeneste hvor du kunne betale 10 dollar for at andre booket returbillett for deg og tok seg av avbestilling.

  • Hamaca Reiseblogg

   I flere av landa i Asia er det ikke noe problem å komme uten returbillett. Jeg trengte ikke returbillett til f.eks hverken Thailand, Kambodsja, Laos, Malaysia, Singapore eller Indonesia forrige gang jeg reiste dit.

   For å forlenge visumet mens du er i landet går det ofte an å enten ta et visa-run eller dra til et kontor der du kan få et nytt stempel i passet.
   I verste fall kan du f.eks kjøpe en refunderbar flybillett ut av landet en stund senere =) Det gjorde jeg da jeg skulle inn i Vietnam.

   Svar
 10. BB

  Aaah jaaa! Så utrolig gøy og bra valg. Jeg leker med tanken selv, men har mer Prosjekt 2019 for meg. Neste år skal jeg tenke på dette livet og hva jeg ønsker at det skal være. Savner som du sier muligheten til å følge de små impulsene. Ikke alltid måtte stå opp kl 7, legge meg kl 23. Trene 3 ggr pr uke. Spise 4 ggr pr dag. Vil vandre rundt, være fri, forandre på verden ved å være i den, suge til meg inntrykk, følge intuisjonen, føle, kjenne, være, puste! Det finnes for meg ikke en bedre følelse. Etter mange turer, både korte og lange, kjenner jeg bare på mer og mer trangt til å være helt fri, med kun enveisbillett i lomma. Samtidig er det godt med det trygge. Venninner, familie, fine Norge, fast lønn. Tiden vil vise hva min vei blir. Gleder meg til å følge med på din!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Så kult at du også har samme tankene! Helt enig at livet fort blir veldig rutinepreget i Norge med lite rom til spontanitet. Jeg savner den uforutsigbarheten når jeg er hjemme! Men ja, ved å velge en ukjent reisefremtid velger man bort stabiliteten og den faste inntekten hver måned ja. Men jeg tror det er verdt det altså 😉 Og det trenger jo ikke å være for alltid. Det fine ved å være født i Norge er jo at vi er heldige å ha et bra system å komme tilbake til når enn vi måtte ønske!

   Svar
 11. eli gunnvor grønsdal

  Så kult! jeg har vel gjort det samme, i mer eller mindre skala, de siste 12 årene. jeg valgte tidlig i livet å gå andre veier enn de fleste, selv om jeg fikk barn har det aldri vært til noe hinder. I disse 12 årene har jeg bodd i alt fra bobil til kokusnøtthus. Jeg har ikke hatt noen prio på å reise til flest mulig land men slått meg ned der jeg følte meg «hjemme». Jeg er enda ikke ferdig med reising, men orker ikke ha så mange «krav» knyttet til de valgene jeg gjør. Det som da blir problemet er jo økonomien. Pr i dag vet jeg ikke helt hvordan jeg skal få dette til, men drar meg i håret og vet at det dukker opp en løsning. Det gjør det alltid. Jeg ønsker deg lykke til og kanskje vi treffes et sted i verden! Det hadde vært topp.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Du er til stor inspirasjon, Eli! Utrolig kult at du har fått til å leve på den måten i så mange år! Og kult å høre at du vil fortsette dette livet 😀 Gleder meg til å følge krumspringene dine videre! Skal ikke se bort ifra at vi møtes et eller annet sted rundt i verden ja, hehe. Det har vi jo gjort noen ganger allerede =)

   Svar
 12. FREEDOMtravel

  Åh vad spännande! Det är så lätt att fastna i hur man «ska» leva sitt liv bara för att andra förväntar sig att man ska ha fast jobb, gifta sig osv. Men det finns många sätt att leva sitt liv! Jag skulle absolut kunna tänka mig att resa på obestämd tid, eller i varje fall betydligt mer än idag. Ska bara komma på hur vi ska finansiera livsstilen 😉 Önskar dig stort lycka till på resan!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, det er altfor lett å bli stuck i hverdagen altså! Men dere er jo virkelig en inspirasjon til å leve livet på litt andre måter 😀 Økonomi er jo alltid en utfordring når man lever litt utenfor boksen, men det ordner seg nok på et vis!

   Svar
 13. Anna Lien Espeland

  WOW Ingeborg! Så tøft og utrolig spennende at du skal dette ? Jeg gleder meg til å høre mer!!

  Svar
 14. Lise-Marie

  Du er utrolig tøff og veldig modig! Jeg har alltid hatt en liten stemme i bakhodet som har hvisket om et liv på reise, men har ikke turt å høre på den. Jeg er i alle fall veldig spent på å følge med deg på tur og få lese om alle de spennende opplevelse du kommer til å få. Jeg synes det er fantastisk bra at folk bryter opp med status quo og normene i samfunnet. Det er både deilig og befriende å se folk følge drømmene sine. LYKKE TIL!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk for støtten, Lise-Marie! Kanskje du bør lytte litt til stemmen i bakhodet og finne ut hva den har å fortelle deg? Det er uansett ikke ulovlig å drømme litt 😉

   Svar
 15. Marit Lien Espeland

  Å så spennende Ingeborg! Følg drømmene dine! Min generasjon er bundet av det «normale» måten å leve på, men det er aldri for sent å gjøre forandringer i livet. Jeg drømmer om å se mere av verden når jeg innen 10 år er pensjonist! Klem ?

  Svar
 16. Jørn - Bilivoka

  Wow! Tror ikke jeg noen gang kommer til å være tøff nok til å begi meg ut på det samme, men er allikevel grønn av misunnelse! Råtøft å gjøre dette og du får sikkert oppleve helt utrolige ting de færreste noen gang får muligheten til.

  Nyt turen, enn hvor den går, og skriv om det her så jeg kan fortsette å være misunnelig! (Denne type misunnelse liker jeg godt!)

  Svar
 17. Anne M Lindseth

  Lykke til Ingeborg. Det blir spennende å følge deg videre. Livet er for kort til ikke å la drømmer bli til virkelighet. Du vet aldri hva morgendagen bringer og plutselig er det for seint.
  Stor klem fra Thorshaug

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Helt enig, Anne! Vi er aldri garantert noe som helst. Det gjelder å bruke tiden man har på ting man finner givende og gøy! =)

   Svar
 18. Anita

  Lykke til videre, Ingeborg, og følg dine drømmer 🙂
  Leder de deg mot Fort Worth, Texas, så håper vi at du tar kontakt med oss.
  Klem fra oss 3

  Svar
 19. Pernille

  Høres helt fantastisk ut! Er så enig i at vi nordmenn planlegger altfor mye og lar klokke og kalender styre. Det er det som plager meg mest i hverdagen, at man ikke kan ta ting litt som de kommer.

  Skulle gjerne reist mer enn jeg gjør og vært mye mer spontan. Jeg er bonde på heltid og har mange dyr som må stelles hver dag, noe som kan gjøre det vanskelig bare å dra ut på middag i byen en kveld. Heldigvis får vi til noen ukesturer og helgeturer innimellom og jeg har jo vært innom en del land allerede, så skal ikke klage. Men en gang i fremtiden skal jeg nok gjøre de endringene som trengs for å få en friere livsstil, det gjelder bare å samle opp motet til det 😉

  Gleder meg til å følge fortsettelsen og bloggen din fremover! 😀

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Oi, det kan ikke være lett å kombinere livet som bonde og reiseglad, nei. Jeg har selv vokst opp på gård, og vet hvor mye jobb det er til tider! Men man kan jo dele opp livet litt i epoker og sette av noen år til en ting og noen år til noe annet. På den måten går man kanskje ikke lei av det man driver med, og man kan oppleve masse spennende! =) Vi nordmenn er jo stort sett veldig heldige som har lange liv og har midlene til å oppfylle drømmene våre også, så alt ligger sånn sett til rette. Men det gjelder å finne motet til å gjøre forandringene ja. Akkurat det ser ut til å bli vanskeligere og vanskeligere jo eldre man blir…

   Svar
 20. Hedda

  Jeg følger med og heier på deg! Har sagt det til deg før, synes det er fantastisk at du gjør dette! ??

  Svar
 21. Ingrid

  Hei, Ingeborg! Var innom her for å se etter tips til Indonesia (håper å få til en tur neste år) og måtte bare lese dette innlegget igjen. Det er så fint 🙂 Gleder meg til å høre/lese/se historiene fra reisen din fremover! Heier på deg!
  Hilsen fan <3

  Svar
 22. Einar-J.Pedersen

  Hei Ingeborg ! Det gleder mitt hjerte å se at vi er flere som har det på samme måte som du. Verden er rund og samtidig fortryllende, Den er som bibelen, med andre ord veldig vanskelig å bli ferdig med. Jeg ønsker å følge deg på din langsomme ferd på destinasjonene dine. Personlig bruker jeg på mine eventyr reiser å ta ting på strak arm og la det stå til, det gir skikkelige opplevelser det. Selvfølgelig er det viktig å bruke det som jeg har igjen av min sosiale antenne, Jeg ønsker deg en fantastisk reise som sikkert kommer til å gi deg nye flotte eventyr. Kanskje vi møtes et eller annet sted på vår ferd i verden. Hvem vet ! Ha en hyggelig tur.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Godt det er flere av oss, Einar! Helt enig – verden er virkelig fortryllende! Tror neppe jeg blir ferdig med den med det første! Nyt dine egne eventyr også, så får du si ifra om vi skulle befinne oss på samme plass 😀

   Svar
 23. Quang

  Kult prosjekt, blir spennende å følge deg! Å ha mot og trygghet til å gjøre det du gjør er svært inspirerende. Altfor mange lever i et A4-liv og når man først havner der, er det vanskelig å komme ut. Ikke rart mange eldre angrer på at de ikke reiste mer da de var yngre.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, så hyggelig å høre, Quang! Ja, A4-livet er ikke for alle. Og er helt enig – å angre på alt man ikke fikk gjort må være noe dritt 😀 Har ikke planer om det.

   Svar
 24. Arnhild

  Så utrolig spennende! 🙂 Dette er absolutt noe jeg kunne tenkt meg å prøve ut, men jeg tror jeg er redd for å forlate A4 livet.. Kunne du skrevet om hva du må gjøre på forhånd med tanke på økonomi, visum, pass og liknende? Det tror jeg hadde vært fint å lese om for meg og andre som egentlig også vil ut å reise!

  Svar

Legg igjen en kommentar