I litt over et år nå har jeg kuttet ut kjøtt og fisk fra kostholdet mitt, også i utlandet. Nå tenkte jeg å dele erfaringene mine om hvordan overgangen har vært og tips til å være vegetarianer på reise. 

Spennende mat har blitt viktigere og viktigere for meg de siste årene – både hjemme og på reise. Fjorårets omlegging til hel vegetarisk kosthold, har gjort matinteressen enda større! Når jeg nå planlegger nye reiser er mat en viktig faktor for hvor jeg velger å dra. Jeg vil si litt mer om hvordan det har vært å reise som vegetarianer i slutten av innlegget, men først litt om starten på det hele.

 

vegetarmat på reise

Min vegetarreise

Min vei mot vegetarlivet har gått gradvis. Lik de fleste nordmenn spiste jeg kjøtt til nesten samtlige måltider i oppveksten. Akkurat som tannpuss om kvelden var kjøttspising en inngrodd vane, uten at jeg tenkte stort over det. Men da jeg dro for å studere i India i 2012 ble matvanene utfordret og øynene mine åpnet for en hel haug nye smaker.

I India, hvor en tredjedel av befolkningen er vegetarianere, bugnet det av grønnsaksbaserte retter, og jeg forstod at smak hadde mer med krydder å gjøre enn om det var kjøtt i retten eller ikke. Ettersom jeg reiste til flere land i østen har kostholdet hjemme også blitt endret med ukjente grønnsaker og ulike krydre. Samtidig som det var gøy å lage nye retter og kjenne nye smaker, synes jeg også at kjøtt alltid ble liggende som en tung klump i magen min. Jeg tok meg derfor oftere og oftere i å lage grønnsaks- og fiskeretter.

Likevel visste jeg lite om hvilke andre gode grunner vi mennesker har for å være vegetarianere. Helt til Kenneth og jeg bestemte oss for å lese Sannheten på Bordet av Niels Christian Geelmuyden som sengelektyre. Innholdet ga oss ikke akkurat grunn til å sove bedre om nettene. Geelmuyden skrev side opp og side ned om negative aspekter ved både kjøttindustrien, fiskeoppdrett og konvensjonelt landbruk. Kunne det være så ille? undret vi. Vi oppsøkte flere kilder, så dokumentarer og leste mer. Og jo mer vi leste, jo mer oppmerksom ble vi på at det vi spiser hver dag har stor innvirkning på både jordas klima, vår egen helse og dyrevelferden.

 

2016-02-22_0018

Sommeren 2014 begynte Kenneth og jeg for alvor å leke med vegetar-tanken, men jeg hadde et par bekymringer.

 • Hva ville faren min, kubonden og elgjegeren, si?
 • Kom jeg til å finne nok vegetarmat på reisene mine?
 • Og ville vi i det hele tatt greie å holde oss unna grillpølser i grillsesongen, ribbe til jul og ørreten som vi var så glad i?

Da rakettene ble avfyrt over hyttetaket i Rauland et par minutter over midnatt, hadde vi bestemt oss. Makrellen fra nyttårsmiddagen lå fortsatt i magen, men nå var det slutt. Vegetarlivet startet den første dagen i 2015 og ville være et prøveprosjekt for et helt år.

Vi fant fire hovedgrunner for å bli vegetarianere:

 1. Klima – Å spise kjøtt og fisk har mange negative konsekvenser for miljøet. Klimaavtrykket til husdyrhold i verden er faktisk større enn all transport i verden! Dyrehold krever også enormt mye ferskvann og tørrfór som kunne vært utnyttet på en bedre måte. Dette er bare for å nevne noe!
 2. Dyrevelferd – Hvorfor skal ikke dyr ha like stor rett til et godt liv som oss mennesker? Hvorfor skal dyr lide for at vi skal få spise burger og bacon?
 3. Helse – Ved å spise kjøtt er man mye mer utsatt for å få både tykktarmskreft og prostatakreft, som er noen av de vanligste kreftformene i Norge. Fisk inneholder mye tungmetaller som vi heller ikke har godt av i lengden. Ifølge Geelmuyden lever også vegetarianere lengre med færre helseplager.
 4. Personlig utfordring – Den siste grunnen var rett og slett at vegetarisme ville bety en endring i matvanene vår. Det ville utfordre oss til å spise ny mat, prøve nye oppskrifter og eksperimentere med smakene til de ulike grønnsakene, nøttene og kornproduktene.

 

2016-02-22_0017

Vi er ikke av dem som roper høyest om slike avgjørelser. Nyheten spredte seg derfor sakte men sikkert blant venner og familie de første månedene. Ikke overraskende fikk vi flere hevede øyebryn og spørsmål.

– Får dere i dere nok proteiner? Blir dere ordentlig mette? Hva spiser dere egentlig? 

En del var til og med skeptiske på om vi kunne overleve uten kjøtt, noe vi i dag er levende eksempler på at er fullt mulig. Det til tross for at jeg på frokostseminar om kjøtt forrige uke hørte lederen av Norges Bonde- og Småbrukarlag påstå at man ikke kunne leve uten kjøtt. Hvordan kan hun si noe sånt når en halv milliard mennesker i India kun spiser vegetarisk?

For å være sikker på at kroppen min fikk i seg nok av vitaminene og mineralene den trengte, tok jeg også en test hos legen etter et halvt år som vegetarianer. Alt viste seg å være som normalt. Jeg manglet hverken proteiner, omega3 eller jern. De typiske mytene folk drar frem når det er snakk om vegetarianere kan jeg derfor avkrefte.

Gjennom 2015 har jeg funnet mange gode grunner for å forbli vegetarianer, men ingen gode for hvorfor jeg bør gå tilbake til å spise kjøtt. Derfor har både kjæresten min og jeg bestemt oss for å fortsette. For meg har det nye kostholdet åpnet en helt ny verden av smaker, og fått oss til å lage en drøss av nye matretter!

 

2016-02-22_0021

Vegetarianer på reise

Da jeg pakket kofferten for å dra på min første reise som vegetarianer til Istanbul i februar 2015, var jeg litt smånervøs. Jeg visste at Tyrkia var en av de mer vegetarvennlige landene, men fortsatt visste jeg ikke hvor mye bryderi det ville være å finne god vegetarmat. I tillegg reiste jeg med en kjøttspiser som gjerne ville ha sin del kebabkjøtt og biff.

Heldigvis gikk turen til Istanbul over all forventning! Frokosten var en kjempeoverraskelse med masse deilige grønnsaker og salater (se bildet under). I tillegg fikk jeg med meg reisekompis, Thomas, på en av byens vegetarrestauranter for å spise vegetar shish kebab. Den var kjempegod!

Jeg endte opp med å reise til 10 forskjellige land som vegetarianer i fjor. Noen land var naturlig nok enklere å finne vegetarmat enn andre. Hellas, Indonesia, Tyrkia og Makedonia hadde masse fersk og deilig vegetarmat. Spania var imidlertid overraskende vanskelig å finne vegetarmat i, og Kina var en utfordring siden språket gjorde matbestilling vanskelig. Men alt i alt synes jeg det har gått veldig bra!

 

2016-02-22_0015

 

Noen konkrete vegetar-tips på reisen

– De fleste flyselskap tilbyr vegetarmat på flyet, men det må endres minimum ett eller to døgn før flyvningen på flyselskapets hjemmeside. På Pacific Airways kunne jeg f.eks velge mellom kinesisk, raw food, indisk, vegan og flere andre. Hos andre flyselskap, f.eks Condor Airlines, må man imidlertid betale ekstra for vegetar.

– En fordel ved å være vegetarianer på reise er at man slipper å være bekymret for om kjøttet er gjennomstekt. Da unngår man også å bli utsatt for Salmonella-bakterier i kjøtt.

– I Kina funket det nokså bra å ha med seg en lapp der det stod oversatt til kinesisk: Jeg er vegetarianer. Ved å vise den på restaurantene skjønte stort sett personalet at jeg ikke spiste kjøtt.

– I storbyer verden over finner man nesten alltid vegetarrestauranter eller restauranter fra verdensdeler som spiser mindre kjøtt, f.eks indisk, thai og gresk.

– Flere og flere restauranter er flinke til å markere vegetarmaten sin med en grønn V i menyen.

– Retter som ofte går an å få vegetarisk hvor enn man befinner seg er pizza, salater, pasta og supper. Retter man ofte får som vegetarianer er risotto, fajitas og lasagne.

– Ved hjelp av filtersøket på Trip Advisor kan man søke etter vegetarrestauranter i området man befinner seg.

– Å gjøre et søk på landets nasjonalretter før man reiser for å finne hvilke lokale retter som er vegetariske, kan være hendig.

– Det finnes en vegetarapp som heter Veggoagogo, og den kan oversette «Jeg er vegetarianer. Jeg spiser ikke kjøtt, fjærkre, fisk eller sjømat» til 50 språk. Den har jeg brukt i flere land, og den funker bra. I appen er det også flere relevante setninger man kan oversette med appen, f.eks: «Kan du vær så snill å vise meg hvilke retter på menyen som er uten kjøtt?» og «Kan du være så snill å skrive ned navnene til noen lokale vegetariske retter?»

 

2016-02-22_0016

Det gleder meg å se at flere og flere nordmenn også får øynene opp for et grønnere kosthold, og at media skriver mer og mer om vegetarisme. Det ser rett og slett ut til å være en voksende trend i Norden! En god trend som verden virkelig trenger! 

 

Relaterte artikler

12 Kommentarer

 1. Caroline

  Fint innlegg! Tror nok aldri jeg kommer til å bli vegetarianer, men jeg spiser myyyye mindre kjøtt enn før (heldigvis).

  Svar
 2. Places People Stories

  Jeg har alltid lurt på hvordan det er å være vegetarianer på reise. I land som India er det jo kjempe enkelt. Men så er det andre land som Bolivia hvor det ikke er like lett. Jeg vet flere som var vegetarianere som ikke fant annet alternativ enn å begynne å spise kjøtt igjen der.
  Jeg syns det er helt topp at du gjør dette og klarer det så godt på reiser. Tommelen opp for det! 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Oi, var det så ille i Bolivia altså? Vi skal innom der til høsten, men det blir nok ikke så lenge. Vi tilbringer mesteparten av tiden i Peru og Equador, tenker jeg. Argentina har vi styrt unna da. Der er det vel for det meste biff som gjelder?

   Jeg synes det å være vegetarianer på reise har gått helt fint til nå. Hadde som nevnt litt utfordring i Kina og Spania, men ikke så ille at jeg måtte gå sulten. Veldig mange nasjoner har minst én lokal vegetarrett som blir servert på mange restauranter, har jeg inntrykk av. Ellers finner man som oftest vegetarpizza, risotto, salater og supper. =)

   Svar
 3. Kjersti

  Gratulerer med et helt år som vegetarianer! Selv var jeg vegetarianer i 6 år, men begynte å spise kjøtt igjen for noen år siden. Kan trygt si meg enig i at det er mulig å overleve uten å spise kjøtt, og til og med ha et sunnere kosthold som vegetarianer enn som kjøttspiser. Blir faktisk irritert hver gang jeg hører folk påstå at kjøtt er nødvendig, for det stemmer jo rett og slett ikke. Nå spiser jeg kjøtt igjen, men jeg trøster meg med at jeg har et lavere kjøttforbruk enn gjennomsnittet. Fisk har jeg ikke spist på minst 15 år 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Kjersti! Oi, du var vegetarianer i 6 år ja, steike! Det er veldig rart hvordan folk kan påstå at kjøtt er nødvendig for oss mennesker ja. Haha! 😉

   Svar
 4. Eleanor

  Det er jo fantastisk å se at verden er blitt mer bevisst på mat de siste årene! Jeg var selv akkurat som deg og tenkte egentlig ikke over hvor mye kjøtt jeg spiste og var vant med under familiens tradisjoner, før de siste årene der jeg har laget maten min selv som student! Kan ikke skryte å si at jeg er vegeterianer, men jeg er stolt å si at kjøttbruket er definitivt redusert og at det har vært spennende å utforske vegeterianer og veganske innspill til kostholdet! Jeg blir irritert av mennesker som mener at kjøtt MÅ være med for at retten kan ansees som smakful eller et reelt måltid.. vegeteriansk mat er like spennende!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Så godt å høre at du har styrt mer over på vegetarisk kosthold, Eleanor! Jeg tror den største utfordringen med vegetarmat i Norge er at de aller fleste vokser opp som kjøttspisere, og da er det vanskeligere for folk å endre vaner. Jeg merket det selv og. Det skulle en del overbevisning og research til før jeg ble vegetarianer. Men når man først har fått øyene opp for vegetarmat tror jeg veldig mange setter pris på alle de forskjellige smakene og konsistensene man finner i planteriket! =)

   Svar
 5. GlobetrotterElisa

  Gratulerer med ditt første år som vegetarianer! Jeg levde nesten som vegetarianer i flere år og spiste faktisk bare kjøtt når jeg ble servert det hos andre. Man kan fint leve uten kjøtt. For min del prøver jeg å spise mest mulig vilt og økologisk kjøtt. Jeg spiser så langt det er mulig bare villfisk eller selvfisket fisk. Jeg er nok dessverre litt for glad i kjøtt, fisk og fugl til å kutte det heeeelt ut, men jeg oppsøker faktisk vegetarrestauranter når jeg er ute å reiser.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Elisabeth! Vilt og økologisk kjøtt er jo noe av det bedre man kan spise hvis man er kjøttspiser, så det er jo bra. Og jeg vet hvordan vegetarmaten din smaker – den er helt rå! =)

   Svar
 6. Pauline

  Gratulerer med ditt først år som vegetarianer!! Spennendes å høre hvordan utfordringen har vert som vegetarianer på dine reiser. I Sri Lanka spist jeg nesten bare vegetar og litt fisk. Det var der jeg fikk opp øynene for hvor fantastisk godt det er å bare spise vegetar. Da jeg spist vegetar i Cusco i Peru, var det veldig godt helt til jeg fikk allergisk reaksjon på nøtter. Dette gjorde meg litt mer nervøs for å spise vegetar på reise, men når jeg kom til Meixco så gikk det bra å spise vegetar og de skjønte alvoret med ingen nøtter i maten.

  I Argentina, omfavnet jeg litt kulturen med å spise kjøtt, men jeg må si at jeg ble litt overveldet over hvor mye kjøtt det var snakk om! Man spiser jo en halv ku til middag, nesten hver dag og det er litt overdrevent. Det er derfor de drikker en halv flaske med fernet etterpå for å fordøye kua. Jeg hadde ofte salat dager og quinoa dager i Argentina. Og alle lunsjene mine var vegetar.

  Spise vegetar er deilig for kroppen! At landbruksministeren kan si at man ikke kan overleve uten kjøtt er skremmende naivt!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Pauline! Steike, jeg skjønner jeg skal holde meg langt unna Argentina når jeg skal til sør-Amerika ja! Hehe. Men Peru bør ha en del god vegetarmat hvert fall. Sri Lanka, India og Nepal må være de beste landene i verden å være vegetarianer i altså! Jeg spiste selv bare vegetarisk da jeg besøkte Nepal og India før jeg ble vegetarianer. Utrolig herlig mat!

   (Det var forresten ikke landbruksministeren som hadde det utsagnet, men lederen i Norges Bonde- og Småbrukarlag, bare så det er klart) 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar