Etter å ha lest Mormons bok, bestemte amerikaneren, Jace Carmichael seg for å bli misjonær. To år av livet hans hvilte i hendene til deres nåværende profet, som i prinsippet kunne sende han til hvilket som helst land i verden. Landet ble Norge, med bare litt over 4000 mormonere, en stor overgang fra USAs 3,5 millioner medlemmer. Carmichael er nå en av de rundt 60 mormonske misjonærene i Norge, og er plassert i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Helliges menighet i Hamar.

Etter ni måneders intens misjonsjobbing kan han nesten flytende norsk, og har fått byttet ut sin gamle erfarne partner, med Jordan Bischoff, en fersk 19 åring fra Utah.  Det er harde dager med vekkerklokken stilt til klokken syv hele uka, og strenge regler å følge. Ingen TV-titting, internett kun på mandager og dress som eneste klesplagg, en jobb ikke mange her i landet ville tatt på seg gratis.


Gatene i Hamar sentrum er like kjent for misjonærene som deres egne dressbukselommer. Flere timer daglig, i allslags være, brukes til presentasjon av Mormons bok til forbipasserende.


En fredlig luftetur en fin høstkveld blir avbrutt av spørsmål om tro. «Har du hørt om Mormons bok?» Jordan Bischoff får prøve seg, selv om norsken ikke er helt stødig enda.


En mann stopper så vidt opp, men strener videre idet han ser et glimt av Mormons bok. Avslagene er mange, kun en av ti stopper og hører på hva de har å si. Enda færre vil gi bort sitt telefonnummer.


Et hjemmebesøk har ført misjonærene inn i en religionsdebatt med muslimene i Hamars moske. Imamen, bak skrivebordet, vil prøve å overbevise dem om at Mohammed er den viktigste profeten.


Kebab og brus er fast lunsj en gang i uka. Koffeindrikker, tobakk og alkohol er imot reglene, men Cola får de likevel drikke, selv om påstander om at Coca Cola eies av mormonere bare er en myte.


En liten pause fra misjonsarbeidet erstattets med steinkasting en fin høstkveld. Mandag er den eneste fridagen i uka, der misjonærene får gjøre andre ting enn misjonsarbeid.


Hver onsdag har menigheten sosiale møter der folk strikker, drikker kakao og spiser vafler. Kirken er et enkelt, lite lokale, der veggene er prydet med bilder av profeten, Joseph Smith samt andre bibelske personer.


I dyp konsentrasjon sier Omir på 8 år dagens bønn. Om ikke lenge skal han døpes, men før den tid får han bibelsk opplæring av misjonærene og må utdype hvorfor han selv tror på Gud.


Menigheten får i Norge rundt 80 nye medlemmer i året, en dyster statistikk. Likevel mister ikke misjonærene motet og vandrer videre, selv om lønnen sannsynligvis ikke dukker opp før i himmelen.

I denne bildeserien fikk du et innblikk i hvordan livet til en mormoner er.  Det er ikke bare i utlandet det finnes spennende historier å fotelle!

(Dette var en dokumentarfoto-skoleoppgave på Høgskolen i Hedmark høsten 2010)

Legg igjen en kommentar