Smarttelefonen har gjort reisehverdagen utrolig mye enklere. Og det er ikke rart at mobilen i dag kalles en «smart» telefon! Tenk på alt denne lille firkantede duppedingsen kan være for deg:

N23A1940

(jeg går ut ifra Android-plattformen i dette innlegget, siden jeg har Samsung selv, men du kan helt sikkert finne de fleste av disse appene i App Store også)

Kart – Det finnes utallige kart-apper for smarttelefoner, men det aller enkleste er å gå inn på Google maps, laste opp kartene på området du er befinner deg i mens du er på et sted med Wi-fi. Da blir kartene lagret på telefonen, slik at du kun trenger å bruke GPS-signalet når du er ute og går og skal finne frem til riktig gate. Penger spart! De fleste vet jo hvor dyrt det kan være å roame i utlandet!

Kompass – Skal du ut i bushen og er redd for å gå deg vill, kan en kompass-app være lur å laste ned. «Kompass» fra Gabenative i Google Play fungerer rask og godt på min mobil, også med bare GPS. Men for sikkerhetsskyld er det lurt å teste at den røde nåla virkelig peker mot nord før man tar turen ut i skauen.

Notattager/dagbok – Etter jeg lastet ned Evernote på mobilen min har jeg kun med en knøttliten notatblokk på reise. Denne appen bruker jeg både til å lagre informasjon jeg skal huske på reisen, gjøre notater underveis og til å skrive dagbok. Appen kan lastes ned til Macen din også, sånn at du har alle notatene dine der med en gang. Genialt! Om man ikke logger seg ut, kan appen også fungere offline.

Bok/Avis – Om man synes det blir for tungt å dra med seg papirbøker eller Kindle på reise, kan løsningen være å laste ned bok-apper som Kobo eller Aldiko Book Reader. Her får man kjøpt en hel haug med vanlige romaner, samt reiseguider som Lonely Planet og Culture Smart!

Internett – Med en smarttelefon kan man så klart også surfe gratis på nett med wi-fi, men det er jo noe vi i vår tidsalder allerede tar for gitt! Oppdateringer på Hamaca Reiseblogg er jo kjempeviktig å følge med mens man er på reisefot på vet du! 😉

travel-apps1

Reiseguide – Det finnes utallige apper med guider for storbyer og land rundt omkring i verden. TripAdvisor har en egen app hvor du kan få opp attraksjoner, hoteller og spisesteder som befinner seg rundt der man er. Listene kan rangeres etter byens beste eller hvilke som er nærmest. Ellers finnes smarte guider for alt fra info om festivaler til steder du kan finne campingplasser. Søk i vei!

Valutakalkulator – Om du reiser fra land til land, kan en valutakalkulator være grei for å sjekke kursen. Bare søk på «valutakalkulator» på Google Play, så dukker det opp en haug! Valutaen for mindre land, som f.eks Laos og Belize er derimot ikke like ofte oppgitt, så her må man kanskje en tur på Google.

Kalender – På de fleste telefoner ligger det allerede en kalender inne. Kalenderen kan være kjekk for å skrive opp bestemors bursdag eller hjemreisedatoen, så du ikke skal glemme den.

Vekkerklokke – På reise er det viktig å komme seg opp grytidlig for å få mest mulig ut av dagen. Skru på vekkeklokka, og ikke våg å slumre!

Tegnebrett – Er du glad i å tegne, trenger du ikke lengre å dra med deg en svær tegneblokk. Last heller ned SketchBook Pro og tegn i vei!

Kamera – Selv om kameraet på smarttelefonen ikke er av de beste, kan man likevel forevige minner om man har glemt kameraet hjemme. Det finnes også en haug med apper som kan legge rare filtre på bildene dine. En annen kjekk funksjon er å ta bilder av rutetabeller og ting man må huske, slik at man slipper å skrive det opp.

Flybillett – Man kan få flybilletter, togbilletter og banebilletter rett på apper på mobilen, slik at man slipper å skrive ut papirer eller betale cash.

Album – Når jeg er ute og reiser kommer jeg stadig opp i situasjoner der jeg vil vise bilder fra Norge eller av familien min til folk jeg møter. Heldigvis er det ikke lenger nødvendig med utprintede bilder, siden man kan lagre flere hundre fotoalbum rett på mobilen! Det eneste du må huske er å laste over bildene før reisen 😉

SIM-kort – Som kjent kan man ved å ha et SIM-kort i mobilen både ringe og være på nettet via datatrafikken. Men i utlandet kan det fort koste mye mer penger å bruke ditt norske SIM-kort. Derfor kan det være lurt å kjøpe et SIM-kort i det landet du befinner deg i. Det vil da både bli billigere å ringe hjem, og ikke minst å surfe på nettet! Jeg skaffet meg f.eks et SIM-kort da jeg var i India.

MP3-spiller – Enten du velger å legge inn egen musikk på den eksisterende musikkspilleren eller laste ned musikktjenester som Spotify eller Wimp, funker mobilen veldig bra som musikkavspiller. Det eneste kjipe er at batteriet gjerne går litt fortere..

TV/filmspiller – Jada, vi kan bli underholdt i timesvis av både YouTube, nettTV og diverse streamingtjenester på disse små teknologiske vidunderene også. Begrepet «å kjede seg» kan snart bli visket ut av ordboka!

Sosial deling – Mens jeg stod utenfor et av de gamle buddhisttemplene i Bagan, Burma, kom jeg i prat med en hyggelig student. Han ville gjerne ha noen nye sanger på mobilen sin, så da brukte jeg Bluetooth og overførte noen vestlige sanger til han, mens han sendte over noe burmesisk pop til meg. Utrolig greit! Og nå har jo også NFC-teknologien kommet, slik at overføring kan bli enda enklere!

Blogging – Man trenger heller ikke lenger en laptop for å blogge. Bruker du WordPress, kan du laste ned appen deres, og skrive innlegg og sjekke kommentarer rett på mobilen. Jeg må innrømme at jeg fremdeles synes det er litt kjeitete å skrive blogginnlegg fra mobilen, så da er Macen god å ha 😉

Lommelykt – De fleste smarttelefoner har et kameralys som også kan brukes som lommelykt. For å aktivere denne finnes det noen ganger eksisterende programmer på telefonen, ellers bare laster du ned en Lommelykt-app i Google Play.

Spill – Da jeg var i 10 års alderen husker jeg at jeg sparte leeeenge for å kjøpe en Gameboy til 600 kroner. Men hvem trenger Gameboy lengre? Det finnes hauger av nedlastbare spill i Google Play. Mine favoritter på reise er Sudoku, Quizkampen og Tetris.

Ordbok – oversett ukjente ord med en ordbok-app! Veldig grei å ha dersom man skal lese et skilt på et språk man ikke forstår, eller lese menyen på en restaurant. Noen av appene kan til og med oversette tale!

Er det noen viktige bruksområder jeg har glemt, så kom gjerne med dem! 

Tenk at en mobiltelefon kan inneholde alle disse funksjonene på en gang! Det er nesten som veska til Hermine i Harry Potter, der hun har alle mulige rare ting i en bitteliten håndveske!

En lite tanke på slutten… da jeg var i Burma for rundt et år siden, var det ikke mulig for turister å få mobildekning i landet enda. Og selv om vi ofte så skilt med «free wi-fi», var det sjelden nettet faktisk fungerte. De hadde heller ingen minibanker som tok bankkorta våre. Vi måtte reise på gamlemåten. Uten noen teknologiske hjelpemidler! Men for en frihet… Så deilig å slippe og bli forstyrret av omverdnen hele tiden, og heller konsentrere seg fullt og helt om reisa! Og det viktigste av alt, vi fant frem, null stress – folk var kjempehjelpsomme! Så, note to self – slå av den dumme, lysende ringedingsen en gang i blant – du trenger den egentlig ikke! 

Relaterte artikler

2 Kommentarer

  1. Benita

    Teknologien har sine fordeler og bakdeler. Det er ikke lenger et problem aa faa ringt hjem til mor eller foelge med paa hva vennene der hjemme gjoer.
    Men det er ganske digg aa vaere uten ogsaa. Ikke tenke paa at «dette maaaa jeg bare dele paa fb/insta» osv. Bare nyte aa vaere helt og fullstendig til stede. Ja til flere steder uten wifi 😉

    Svar

Legg igjen en kommentar