Nå er snart sesong to av NRK serien Den Store Reisen ferdig, og for en utrolig spennende reise disse familiene har fått oppleve! Slike opplevelser må jo virkelig sette spor for resten av livet.

Det fascinerer meg hvordan familiene takler de forskjellige problemene og prøvelsene de står ovenfor. Alt fra mat, slakting og mangel på rent vann, boforhold, klær og uforståelig språk. Jeg tror nok mange av familiene kommer nærmere hverandre enn noen gang før, noe mange kjernefamilier i Norge har godt av. Vi har en tendens til å pleie forholdet til venner mye mer enn til familien, så en slik tur kan virkelig gi mye til familiefølelsen. Tror hvert fall min familie hadde hatt godt av en slik utfordring.


(Bildene er hentet fra www.nrk.no)

Så forskjellig vi er fra hverandre, ikke kan vi hverandres språk eller kultur, men fortsatt går det an å knytte så sterke bånd på bare et par uker. Det er jammen helt utrolig! Det viser virkelig at det er mer mellom oss mennesker enn bare den muntlige kommunikasjonen og skriftspråket vi bruker så mye til daglig. Det er så mange andre måter å kommunisere med hverandre også! Ved å stå ovenfor nye utfordringer lærer man mer om seg selv og, hvilke grenser man har, og hvordan man takler forskjellige situasjoner. Familiene har jo stått ovenfor både pisking, slakting og folk som går rundt nesten nakne – noe vi ikke er særlig vant til her i landet.

En slik reise gir også et nytt perspektiv på livet, vil jeg tro. En ser hvor lykkelige man kan være, uten å ha mengder med klær, elektroniske duppeditter eller et stort hus med boblebad og hjemmekino. Går det an å leve så enkelt? lurer vi på. For oss er dette helt ubegripelig. Vi har vokst opp i dette materialistiske livet, og tanken på å leve uten dusj, komfyr og dyne over seg om natta blir fjern. Vi er heldige som har vokst opp i verdens beste land å bo i, men trenger vi egentlig alle disse tingene vi hver dag føler vi er avhengige av?

Slike TV-programmer som ?Den store reisen? liker jeg! I dagens samfunn er det vanskelig å få folk interesserte og engasjerte i andre lands stammer og kulturer, men ved å sende ned en norsk familie, kan publikum føle at de er med på reisen selv. Det er mulig det er en iscenesatt dokumentar, men det virker veldig ekte, og det gir oss et bilde på hvordan andre kulturer fungerer. Bare fordi vi er rike og har mange ting, behøver ikke det å bety at folk andre steder ikke kan være like lykkelige som oss.

Hva synes du om Den Store Reisen? Ville du tatt med din familie om du fikk sjansen?

 

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar