Når vi er ute og reiser er det gøy å tenke litt utenfor boksen og ta feriebilder litt utenom det vanlige. Her er en morsom fototeknikk du kan bruke for å endre størrelsen på personer og imponere venner og familie.

Har du noen gang tenkt over at kameraet ikke har noe dybdesyn og fremstiller alt todimensjonalt? Denne svakheten kan vi utnytte ved å lage optiske illusjoner som gjør objekter større eller mindre enn de faktisk er, eller smelter dem sammen.

På engelsk kalles teknikken forced perspective, noe som kan oversettes til noe sånt som tvunget perspektiv. Du har mest sannsynlig allerede sett teknikken i praksis på bilder der folk står og dytter det skjeve tårnet i Pisa eller holder rundt toppen av Eiffeltårnet. Mulig du også har testet det selv på kjente landemerker?

Utfordringen er likevel å få bildene til å så realistiske ut at folk nesten tror det er ekte. I dette innlegget får du mine beste tips til hvordan du kan få dette til!

 

Salar de Uyuni, verdens største saltslette i Bolivia, er en av de mest populære stedene å ta perspektivbilder – så populær at det har blitt en obligatorisk del av gruppeturene dit. Det er også her jeg har vært og lekt meg rundt med kameraet. Grunnen til at saltsletta er perfekt til perspektivbilder er at den er utrolig stor, veldig flat og at det er langt til de nærmeste fjellene. Det gjør at man mister dybdefølelsen helt og kan leke fritt med perspektiver.

Her er min oppskrift på vellykkede perspektivbilder:

 

1. Location og props

Det viktigste du trenger for å skape kule og realistiske perspektivbilder er en passende lokasjon og noen elementer som kan brukes som referansepunkt til hverandre. En åpen plass eller en slette fungerer som oftest bra, men det gjelder å finne en lokasjon som ikke er for fylt opp av andre gjenstander. Hvis stedet allerede inneholder mange elementer vil de fort avsløre størrelsesforholdet og ødelegge bildet. Det kan være lurt å fotografere fra bakkenivå i fugleperspektiv for å få med mye himmel. Den greier sjelden å skape en følelse av dybde.

Sjåføren vår på ørkenturen i Bolivia, Louis, hadde gjort dette mange ganger før. Snart var han fremme med både en stekepanne, en leketiger og en sprayflaske.

 

2. En god idé

Det kule med slike perspektivbilder er at det bare er fantasien som setter grenser. Du har garantert noen gjenstander med deg som kan skape morsomme effekter, ellers er det også mulig å bruke hverandre.

Et tips er å fremstille store gjenstander som mye mindre enn de vanligvis er, eller små gjenstander som mye større enn de er. Det vil gi en komisk effekt som at man for eksempel befinner seg i en kjempeverden.

 

3. Avstand

Når du har klekket ut en morsom idé stiller du gjenstanden/personen som skal se størst ut nærmest kameraet. Hvor langt bak du må stille gjenstand/person nummer to kommer helt an på hvor liten du vil den skal se ut. Jo større forskjellen er mellom den virkelige størrelsen og slik du vil at gjenstanden skal se ut, jo lengre avstand trenger du også mellom de to gjenstandene.

Som du ser på bildet under er det ikke mange meter som skal til for å få meg til å se vesentlig mindre ut en Kenneth.

 

4. Høyt blendertall

En kamerateknikk vi ofte bruker for å skape følelsen av dybde er å la noe i bilde være uskarpt. Det er imidlertid ikke det vi ønsker når vi skal ta perspektivbilder siden uskarphet får gjenstandene til å virke lengre unna hverandre.

For best mulig resultat bør du derfor stille på de manuelle innstillingene på kameraet, slik at alt blir så skarpt som mulig. Og det gjør du med blendertallet. Slik går du frem:

 • Sett programhjulet på kameraet på A (blenderprioritet). På Canon-kameraer står det Av.
 • Still blendertallet til minst F20 ved å dra på et av hjulene på kameraet. Dette gjør at det aller meste av bildet vil bli skarpt, så lenge du bruker et vidvinkelobjektiv.

Hvis du har med deg flere kameraer bør du velge det kameraet som har minst sensor (mobiltelefon eller kompaktkamera), siden disse lettere gjør alle elementene i bildet skarpe.

 

5. Riktig fokus

Selv om man bruker et høyt blendertall kan det skje at en av elementene i bildet blir litt mindre skarp enn den andre. Dette kan man imidlertid forbedre selv ved å velge hvor i bildet kameraet skal fokusere. For å velge et bestemt fokuspunkt innenfor bilderammen går du inn i fokusinnstillingene på kameraet og velger enkeltpunkt, gjerne i midten.

Når du så vender kameraet mot motivet kan du låse fokus mellom de to elementene istedenfor på en av dem. For skarpest mulig resultat bør du låse fokuspunktet omtrent 1/3 bak den nærmeste gjenstanden. Du låser fokus ved å trykke utløserknappen halvveis ned slik at det kommer en rød eller grønn fokusfirkant på ønsket sted.

 

6. Timing og presisjon

Når blendertall og fokuspunkt er satt (og du fortsatt holder utløserknappen halvveis nede) er det på tide å finstille posisjonen til gjenstandene i forhold til hverandre. Beveg kameraet til siden eller opp og ned, slik at du har gjenstandene akkurat der du vil ha dem, og ta bilde.

 

7. Det er lov å prøve flere ganger

Jeg vil også anbefale at du tar flere enn et bilde per idé. Mikrojusteringer kan ha mye å si her. Med hoppebilder er det spesielt viktig å prøve flere ganger for å få situasjonen til å se realistisk ut.

Lykke til!

 

Flere eksempler på perspektivbilder:

Denne teknikken kan også brukes på helt andre plasser enn i Bolivia. Her er vi f.eks ved pyramidene i Egypt:

 

Andre innlegg om reisefotografering:

Relaterte artikler

14 Kommentarer

 1. Dino

  Kjempebra tips! Og utrolig kule bilder. Salar de Uyuni må jo være det ultimate stedet å ta perspektivbilder 🙂

  Har dere hatt mulighet til å dra til La Paz enda?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, ja, det er helt klart et av de bedre stedene å leke med perspektivfotografering! Jeg var i La Paz i rundt 3 uker mens jeg var i Bolivia, men nå er jeg tilbake i Norge igjen. Likte veldig godt den byen altså! Masse spennende å gjøre og fotografere! =)

   Svar
 2. Renates Reiser

  Kjempemange gode tips her! Skulle hatt dette innlegget når jeg selv var ved Salar de Uyuni. Haha, der ble det mye prøving og feiling! Vi gikk til og med til innkjøp av en dinosaurfigur, med fikk ikke til å fikse dybden, så enten ble vi eller den uskarpe. :p Bildene deres ble superbra!!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, det er det som ofte er problemet – at blendertallet ikke stilles høyt nok, og da blir det uskarpt enten foran eller bak. En dinosaurusfigur var et godt påfunn da! Hehe!

   Svar
 3. Marianne - Glimt av verden

  Så kule bilder og bra tips! Jeg har så vidt prøvd meg på perspektivbilder på en saltslette i Namibia, men det var uten gjenstander, og uten særlig kunnskap om hvordan man får til bra bilder. Vi brukte ikke så mye tid der heller, men et par ålreite bilder ble det heldigvis.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Maria! Ble fornøyd med dem selv og =) Men sjåføren vår må ha en stor del av æren for en del av de kreative poseringene altså. Han hadde mange gode forslag!

   Svar

Legg igjen en kommentar