Flere av dere har spurt meg om mine erfaringer med det speilløse kameraet, Olympus OM-D E-M5 mkII, fra turen til Indonesia. Og her kommer de endelig! 

Da jeg dro til Indonesia fikk jeg låne med meg det nyeste speilløse kameraet til Olympus som kun hadde vært på markedet i en måned. OM-D E-M5 mark II lød navnet på ferskingen. Litt bekymret la jeg igjen min kjære speilrefleks, Canon 5D mark III, for å sjekke ut om E-M5 mark II kunne bli min neste favoritt-reisekompis.

Olympus OM-D-kameraene er de speilløse kameraene jeg selger mest av på Scandinavian Photo om dagen. Grunnen til populariteten vil jeg tro i hovedsak skyldes den lille kamerakroppen, det stilige retrodesignet, gode muligheter for manuelle innstillinger og det store utvalget av objektiver. 

Et speilløst kamera er vesentlig mindre i størrelse enn et speilrefleks fordi speilet og den optiske søkeren inni kameraet har blitt fjernet til fordel for en digital søker. De speilløse kameraene er også mer avanserte enn kompaktkameraene fordi de har utskiftbar optikk, større sensor og flere innstillingsmuligheter.

Hybridkameraene til Olympus og Panasonic har det vi kaller en micro 4/3-sensor, noe som er hakket mindre enn i min Canon speilrefleks (I innlegget om riktig reisekamera forklarer jeg betydningen sensorstørrelsen har for bildekvaliteten). Jeg var derfor spent på om bildefilene ville holde mål, siden jeg var vant med råfilene jeg fikk fra en fullformatsensor. Foredrag med Olympus-ambassadørene Dag Spant, Morten Hvaal og Tine Poppe på jobb overbeviste meg likevel om å prøve ut systemet i praksis på reise.

 

Det perfekte reisekameraet

 

OLYMPUS OM-D E-M5 mark II

KAMERASPESIFIKASJONER

Megapixler: 16MP
Maks bildeoppløsning:
4608 x 3456px
Råformat: Ja
Søker: Ja (digital)
Fokuspunkter: 81
Maks lukkertid: 1/16000 sek
Innebygd blits: nei (settes på i blitssko)
Hastighet: 10 bilder per sekund
Videokvalitet: 1080 med 60p (full HD)
Mikrofoninngang: Ja
Batteritid: 310 bilder
Vekt
: 469 gram

Les flere spesifiksjoner og en omfattende test her.

Før jeg gir min egen dom må jeg ta et forbehold om at disse erfaringene er basert på mitt utgangspunkt som fullformatsbruker, noe som gjør at mine krav er relativt høye!

 

POSITIVT

 • Vekten ble halvert og størrelsen betraktelig mindre enn når jeg bruker mitt Canon speilrelfeks! Før jeg dro til Indonesia veide jeg begge kamerasystemene. Selv med et ekstra objektiv var Olympus-systemet halvparten av vekten til Canon-system jeg vanligvis bruker (Olympus = 1325g, Canon = 2742g, se bilde under).
 • E-M5 mark II har en veldig god fem aksesbildestabilisering innbygget i huset. Den gjorde at jeg kunne ta bilde håndholdt på ett sekund lukkertid, noe jeg ikke har sjanse til å gjøre på 5D’en min! Å filme håndholdt gikk også som en drøm!
 • Wi-fi og egen App gjorde at jeg kunne overføre bildene trådløst rett til mobilen og legge dem rett ut på Instagram. Jeg slapp da å ta bildene via Macen og deretter sende dem til mobilen, slik jeg vanligvis gjør. Med appen, OI. Share på mobilen kan man også styre kameraet som en fjernkontroll.
 • Kameraet har en vippbar skjermen som kan snus helt rundt. Den var topp å bruke når jeg skulle ta selfier og filme fra forskjellige rare vinkler.
 • Jeg brukte også touchskjermen en del til å ta bilder, noe som gjør fotograferingen ganske annerledes enn vanlig. Ved å trykke på et valgt punkt på LCD-skjermen kunne kameraet raskt finne fokus og ta bilde.
 • E-M5 mark II har autofokus når man filmer. Selv om den ikke er superrask fungerer den helt greit i vanlige situasjoner – en funksjon ikke 5D’n har.
 • Stillefunksjonen på kameraet var hendig å bruke i en del situasjoner. Den gjorde at lukkerlyden ble helt borte! På den måten var ikke folk rundt meg like oppmerksom på at jeg tok bilder.
 • Hendige funksjoner: E-M5 mark II har også flere kjekke ekstrafunksjoner som timelapse, peaking som viser hvor i bildet det er skarpt på manuell fokus, en 40MP pixel mode der kameraet kan sette sammen flere bilder til et bilde på 40 megapixel, og live composite som er genialt til kveldsfotografering fordi man kan stacke flere bilder sammen uten at de lyse partiene i bildet blir overeksponert.

 

canon-vs-olympus-vekt

 

NEGATIVT

 • Jeg ble aldri helt vant til den digitale søkeren. Med min Canon 5D mark III kan jeg fotografere med solbriller fordi den optiske søkeren er veldig lys. I den digitale søkeren var det imidlertid vanskeligere å se hva jeg tok bilde av fordi den fremstod mørkere. Hvis en fugl fløy raskt gjennom bildet var den digitale søkeren også litt treg med å oppfatte bevegelsen, slik at jeg ikke rakk å ta bilde før den var borte.
 • Dårligere dynamisk omfang. Dette er så klart forventet med en mindre sensor, men jeg håpte OM-D’en ville greie å takle vanlig dagslys i Indonesia enda litt bedre. Da jeg jobbet med bildene i ettertid greide jeg ikke å hente igjen like mye informasjon i de lyseste og mørkeste partiene i bildet som jeg greier på 5D’en.
 • Ikke like god på høy ISO. Dette var også forventet med en mindre sensor, men jeg savnet de gode lysmulighetene 5D’en min har, spesielt da jeg var innendørs og om kvelden.
 • Bildekvaliteten er god, men jeg merker det er vanskelig å gå NED i bildekvalitet fra fullformat. Det er noe med fargetonen og skarpheten i bildefilene til Canon 5D mark III jeg liker veldig godt. Jeg har nok blitt litt bortskjemt og kresen etter nesten tre år med fullformatkamera…

 

2015-06-21_0002

 

KONKLUSJON

Grunnen til at speilløse kameraer har blitt så populære de siste årene er nettopp det at de nesten gir speilreflekskvalitet, men i en mindre kropp. Jeg synes E-M5 mkII har VELDIG mange hendige funksjoner jeg kunne tenke meg å ha med på en reise, men likevel greier jeg ikke å selge unna 5D’n min til fordel for et hybridkamera enda. Foreløpig prioriterer jeg bildekvaliteten et hakk over kamerastørrelse! Men nå er jeg over godt over gjennomsnittet fotointeressert også da.

Jeg synes imidlertid E-M5 mark II kunne vært et flott tilleggskamera. Den utfyller 5D’n veldig godt med funksjoner den ikke har, som bildestabiliseringen i kameraet, touchskjerm, wifi, stillefunksjon og ikke minst størrelsen!

Jeg synes Olympus OM-D E-M5 mark III nærmest er et perfekt reisekamera for deg som synes en liten kamerastørrelse er like viktig som bildekvalitet, men fortsatt ønsker et avansert kamera med mange funksjoner. Jeg tror veldig mange entusiaster vil være superfornøyd med dette kameraet!

 

Bilder tatt med Olympus OM-D E-M5 mk II:

Bildene er alle tatt i Indonesia med råformat og redigert i ettertid. 

P4020573

Gili Island, Lombok
Objektiv: Panasonic 7-14mm f4
Innstillinger: 1/400 sek  f4  ISO 200

 

P4071387

Jakarta, Java
Objektiv: Panasonic 7-14mm f4
Innstillinger: 0,5 sek  f7,1  ISO 200

 

P4030885

Gili Island, Lombok
Objektiv: Olympus 45mm f1,8
Innstillinger: 1/400 sek  f2,8  ISO 200

 

2015-06-21_0001

Ubud, Bali                                                                                        Tetebatu, Lombok
Objektiv: Olympus 25mm f1,8                                                   Objektiv: Olympus 25mm f1,8
Innstillinger: 1/800 sek  f3,5  ISO 200                                       Innstillinger: 1/8 sek  f5  ISO 200

 

P4030862

Gili Island, Lombok
Objektiv: Olympus 45mm f1,8
Innstillinger: 1/2000 sek  f5  ISO 200

 

P4051298

Kuta Beach, Lombok
Objektiv: Olympus 25mm f1,8
Innstillinger: 1/4 sek  f5  ISO 1600

 

Les flere fototips her på Hamacareise:

– Hvordan ta mer kreative bilder på reise?
– Ta vare på reisebildene dine i Lightroom
– Hvordan velge riktig kamera til reisen?

4 Kommentarer

 1. eli gunnvor grønsdal

  hei igjen.
  jeg har Olympus kameraet, men har ikke hatt helt tid å sette meg inn i alle detaljene, MEN kan du bruke Panasonic objektiver? jeg har hørt at Olympus sine objektiver er så dyre……

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, Eli! =) Olympus og Panasonic har samme fatning (system) kalt micro 4/3, og du kan derfor bruke deres objektiver om hverandre. Det er veldig kjekt, for det betyr at man har et ganske stort objektivutvalg! Olympus og Panasonic har begge både dyre og billige objektiver. Jo dyrere objektiv du kjøper, jo bedre kvalitet, rett og slett 😉
   De fastobjektivene (uten zoom) jeg hadde med til Indonesia er ikke så dyre. Olympus 25mm f1.8 koster 3700 kr og Olympus 45mm f1.8 koster 2700 kr. Disse er veldig skarpe og lyssterke objektiver!

   Svar
   • eli gunnvor grønsdal

    Tusen takk for svar og forslag til objektiver. Den som hadde penger….haha 🙂

 2. Resfredag/Annika

  En ny kamera står högt upp på önskelistan!

  Är glad och stolt över att få vara med i Nordic Nomads. Glada hälsningar från Sverige

  Svar

Legg igjen en kommentar