Tilt-shift er en effekt man kan bruke i både foto og film for å få ting til å se ut som om de er i miniatyr. Det finnes egne objektiver, som gjerne er nokså dyre, for å få til denne effekten, men her vil jeg vise deg en enkel og billig måte å ordne det selv i Photoshop, trinn for trinn!

For at tilt-shift effekten skal se best mulig ut, bør bildet være tatt ovenfra, fra en vinkel på rundt 45 grader. Ved å kun la det være en liten stripe i fokus, vil det da se ut som man har tatt bilde i en liten miniatyrby! Morsomt!
Da jeg tok dette bildet stod jeg oppe i et 
kirketårn og kikket utover Riga. Her fikk jeg en god utsikt og en passende bildevinkel. Fargerike hus som ligger på rekke, passer perfekt til denne effekten!

SLIK GJØR DU DET SELV:

Start med å åpne bildet du vil bruke. Klikk så på Quick Mask Mode, som vist på bildet til høyre.

Velg Gradient tool-verktøyet og deretter Reflected Gradient. 
Dra musa i en retning i bildet. En rød stripe vil da bli tegnet i den andre retningen. Om du ikke blir fornøyd første gangen, kan du trykke Ctrl+Z (angre), og gjøre det på nytt. 
Trykk tilbake i ”Standard Mask Mode”. Det røde vil bli borte, og isteden kommer det striplede linjer som markerer områdene utenfor det røde.
Gå så inn i menyen øverst – Filter + Blur + Lens Blur. Det vil da komme et nytt vindu med et par spaker. Ved å dra i Radius kan du nå velge hvor mye uskarphet du vil ha utenfor den markerte stripa. Når du er fornøyd, trykker du OK, og lar den jobbe seg ferdig.
Til slutt legger jeg alltid til litt ekstra kontrast og farge (Saturation og Vibrance) for å få frem miniatyreffekten enda bedre, pluss litt ekstra skarphet i de delene som skal være skarpe. 

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar