Reisefotografering er utrolig gøy, men bare når kameraet fungerer som det skal og utstyret ikke hinder oss i å fange de gode reiseøyeblikkene. Her er 8 kameratilbehør jeg alltid har med meg på reise, og hvorfor du også bør ha dem med:

1. En ordentlig kamerareim

Et av mine kjæreste fototilbehør på reise er kamerastroppen min. Den gir meg både bedre bevegelighet, ekstra sikkerhet, gjør begge hendene frie og gjør at kameraet er klart når jeg trenger det. Enten jeg skal på sykkeltur, fjelltur eller henge over kanten på en båt gir kamerareima den tryggheten og komforten jeg trenger for å kunne ta bilder i de fleste situasjoner. 

Det er jo det som gir gode og annerledes bilder – å kunne ha kameraet fremme slik at du kan fange øyeblikkene som plutselig dukker opp! 

Jeg bruker en kamerareim fra Black Rapid som heter Curve Breathe. Den går skrått over brystet og er festet i en skrue med en karabinkrok under kameraet. Det gjør at den er hektet godt fast, men også at stroppen lett kan hukes av når du ikke trenger den. Stroppen har en padding på skulderen som føles behagelig å gå med over lengre tid, og selv om kameraet henger opp-ned funker det fint å vippe det opp når det skal brukes. 

2. UV-filter

En annen grunn til at mange gode øyeblikk flyr forbi ufanget er at mange liker å kunne beskytte objektivet med et deksel. Det er i seg selv en god tanke, men når det hindrer deg fra å ta situasjonsbilder på reise, bør du finne en bedre løsning.

Det jeg gjør er å bruke et UV-filter som skrus utenpå det ytterste linseelementet på objektivet. Filterne koster gjerne ikke mer enn et par hundre kroner, og kan derfor lett erstattes hvis det blir mye skrap og støt på det. Er du uheldig og mister objektivet i bakken er det også større sjanse for at det er UV-filteret som tar støtet og knuser, mens resten av objektivet er like fint. Jeg har opplevd det selv faktisk, og da jeg jobbet i fotobutikk kom det mange kunder innom som hadde samme erfaring. 

Filtere finnes i mange forskjellige størrelser, og du bør derfor merke deg diameteren ved å se på nummeret som står etter den rare Ø’en foran eller under objektivet. Et UV-filter gjør ingenting med kvaliteten på bildene, det er kun ment som beskyttelse.

3. Solblender

Når du kjøper et objektiv følger det ofte med en solblender, en plastikkring som kan skrus på fronten av objektivet. Hovedpoenget med solblenderen er at den som navnet tilsier, skal blende for solen slik at du ikke får rare lysstriper i bildene. Men solblenderen fungerer også utmerket som en forlenget beskyttelse av UV-filteret. Hvis du går rundt med kamera på skulderen og bomper borti noe, er det da solblenderen som tar støtet, og ikke objektivet. I tillegg er solblenderen et genialt regnskydd. Hvor irriterende er det vel ikke å få regndråper på objektivet!? På grunn av alle disse fordele går jeg derfor alltid med solblender på. 

Hvis du ikke fikk solblender med objektivet eller trenger en ny kan det kjøpes i en fotobutikk, men pass på at du får den som passer til akkurat ditt objektiv. Solblenderne kommer nemlig i forskjellige størrelser og fasonger til hvert objektiv.

4. Gorillapod

Et stativ er ofte en god reisekamerat for en fotograf, men å ha med seg et stort kamerastativ som veier flere kilo kan fort bli litt i drøyeste laget for de fleste reisende. Jeg vil derfor heller anbefale en gorillapod. Det er et mindre stativ med bevegelige bein som kan surres rundt ting. Det kan også fint brukes som bordstativ eller for å vinkle kameraet riktig fra bakkenivå.

Et stativ er veldig kjekt både for å kunne ta fine bilder av oss selv med utløser, ta gode bilder om natta og kunne få fossen til å se helt slørete og magisk ut. Gorillapoder finnes i forskjellige størrelser, og hvilken du velger bør bestemmes ut ifra hvilket kamera du har. Veier kameraet ditt lite, kan du greie deg med en av de mindre gorillapodene, mens hvis du har et større kamera, trenger du en mer stabil en.

Joby har en del gode gorillapoder, noen med kulehode og noen uten. Kulehode anbefales for å kunne vinkle kameraet lettest mulig i den retningen du ønsker.

5. Ekstra minnekort / batterier

På reise vet vi sjelden når de spennende fotomotivene dukker opp. Derfor har jeg alltid med ekstra minnekort og fulladede batterier. Jeg bruker en egen liten pung til å oppbevare batteriene og minnekortene, og den har jeg gjerne lett tilgjengelig i veska eller sekken jeg bruker.

De originale kamerabatteriene kan ofte være ganske dyre, men har du et populært kamera finnes det ofte uorginale batterier som er billigere enn de originale. Jeg har brukt både merkene, Jupio og Hähnel, og de fungerer like fint. 

6. Pusseklut og sensorrens

Når vi er ute og reiser utsettes vi for ulike værforhold og temperaturer, og det samme gjelder kamerautstyret. Derfor er det lurt å ha med litt renseutstyr som kan holde linseelementet foran på objektivet fritt for støv og smuss. En mikrofiberklut (en slik du bruker å pusse brillene med) trekker lett til seg støv, fjerner fettflekker og holder kameraet rent. Hvis du befinner deg på steder med mye støv og sand bør du være spesielt forsiktig med kamerautstyret, siden sandkornene ofte kan ripe opp glasset eller sette seg fast i sprekker på utstyret.

Bruker du et speilløst kamera og bytter objektiver en del vil det også være nødvendig å rense sensoren for støv fra tid til annen. Sensoren er imidlertid veldig skjør, derfor bør du enten sende den til rens hos en kamerabutikk eller kjøpe spesialutstyr for å rense den. Når jeg renser sensoren på kameraet mitt står jeg gjerne på badet, siden det er det minst støvete rommet i huset. Jeg bruker en spesialpenn med en klebrig ende og trykker den forsiktig ned på sensoren der jeg ser det er støvkorn.

7. Backup

Bildene vi tar på reise er etter min mening vår mest verdifulle eiendel på reisen. Derfor er det superviktig å ta godt vare på dem ved å ha en back-up-løsning. Min hovedregel på reise er å alltid ha to kopier av bildene for å minske sjansen for at de blir ødelagt, frastjålet eller mistet. Både minnepenner, eksterne harddisker og skylagring er alternativer som kan fungere, men det spørs må situasjonen og hvor du reiser. 

Jeg har skrevet et eget innlegg om back-up av bilder på reise her.

8. Forsikring

Skal du reise med dyrt kamerautstyr bør du være sikker på at reiseforsikringen dekker summen det er verdt. Reiseforsikringen dekker tyveri i reisegodsforsikringen, men det er også mye den ikke dekker. Noen forsikringer har også en egenandel. Jeg var så uheldig og bli frastjålet kameraet mitt i Paris i fjor, men alt ordnet seg heldigvis siden jeg hadde reiseforsikring! 

Hvis reiseforsikringen din ikke dekker hele summen kan du vurdere å tegne en egen verdigjenstandforsikring. Den dekker gjerne både tyveri, reparasjoner og selvforskyldt skade, og du kan velge hvilken forsikringssum den skal dekke. 

Les flere reisefototips:

Har du noe kamerautstyr du ikke kan klare deg uten på reise?

Relaterte artikler

8 Kommentarer

 1. Jørn - Bilivoka

  Mange flott tips her. Noen tanker fra meg:
  1. Jeg synes en fordel med kamerareim (som ikke er original) også er at den ikke skriker ut hva slags kamera du har. Risiko for tyveri er stort nok fra før, man trenger ikke å gå rundt med noe som sier hvor dyrt kameraet er i tillegg…
  2. UV filter bruker jeg nesten aldri. Man kan få billige filtre som du skriver, men disse er ofte av dårligere kvalitet og gjør et objektiv med bra glass til et med dårligere bildekvalitet. Med solblender (som du nevner lenger ned) beskytter dette godt 🙂
  3. Solblender er også en utmerket regnskygge!
  5. Uoriginale batterier er kanskje billigere, men har du sjekket at de faktisk er like gode? Jeg trodde også at tredjepartsbatterier var et kupp helt til jeg fikk begynte å bruke batteriene mer aktivt (lange timelapser på natten). Av de jeg har testet varer tredjepartsbatterier knapt nok halvparten så lenge som originale, selv om de var nyere og vesentlig bedre behandlet. Det er stor forskjell på å måtte stå opp to og fire ganger om natten for å bytte batteri, så nå sverger jeg til originalbatterier :-p
  6. Jeg har aldri vært modig nok til å rense sensoren selv, men det er uten tvil mye penger å spare på det! Men en sånn blåsesak fungerer fint til å få bort det verste støvet hvis det ikke har vært der så lenge.

  Av annet fototilbehør jeg har med er jeg veldig glad i ND-filtere. Krever litt mer arbeid og et tripod, men kan brukes overraskende ofte til å ta artige bilder 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk for innspill, Jørn!
   1. Enig, det er enda et godt argument 😉
   2. Ja, UV eller ikke. Det er ikke viktig. Det viktige er at det beskytter, og at det ikke gjør noe med kvaliteten på objektivet. Filtere fra f.eks Sigma og Nisi har jeg god erfaring med.
   3. Jepp, nevnte det med regn jeg og, men mulig du ikke så det.
   5. Ja, det er så klart ulik kvalitet. Kjøper man noe for 50 kr fra Kina sier det seg selv at disse mest sannsynlig er crap. Men både Jupio og Hähnel har jeg hatt god erfaring med. Jeg har ikke merket stor forskjell. Og hvis de skulle være et par prosent dårligere er det ofte verdt det likevel, siden de gjerne er under halv pris. Det eneste unntaket er med timelapse, som du nevner. Da gjelder det å ha lengst mulig batteritid!
   6. Man skal være forsiktig ja, men det går greit å gjøre det selv så lenge man har sjekket opp litt hvordan man bør gjøre det. Det ligger mange instruksjonsvideoer på YouTube for eksempel.

   ND-filter kan være smart ja, men jeg har det ikke med på alle turene mine. Dette er jo utstyr for oss som er litt over gjennomsnittet fotointeressert, så tenkte det var litt for sært å ta med her =)

   Svar
 2. Laila MA - Rundt Ekvator

  Mange gode tips her og jeg skjønner at jeg har litt å gå på. Må samtidig si at jeg likte kjempegodt det innlegget du hadde om å ta gode perspektivbilder. Hadde du holdt et fotokurs i Oslo hadde jeg meldt meg på omgående 🙂

  Svar
 3. Geir

  Dette er vel i praksis en kommentar til begge de siste innleggene dine. Godt å ha deg tilbake igjen – syns det ble litt stille på det uendelige endbare reiseprosjektet ditt. Hva er vitsen med å reise når du slutter å blogge om det? Har du vært på tur hvis du ikke har skrevet om det, lissom. Det fine med planer er at de bare er nettopp det: Noe man planlegger – livet går alltid andre retninger enn en først tenker, og den viktigste evnen er tilpasningsevne. Å låse seg til drømmer: Funker dårlig.

  Til tipsene her: Enig med alt, bortsett fra det som Bilivoka skrev. Veldig sjelden happy med tredjepartsbatterier. Men det kan ha med leverandør å gjøre – jeg har brukt Hama og Hong KOng-versjoner, og de dør før du får satt de i kameraet. Nei, original for meg. Å rense sensoren selv er bare gøy. Skal ekstremt mye til for å ødelegge den. Da må du sitte i Sahara og bruke sprit på brikken.

  Igjen: Godt å ha deg tilbake igjen.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Kjære Geir! Så hyggelig å høre fra deg!
   Tja, det var vel litt stille fra meg en stund, men nå er jeg tilbake igjen! =) Er det ikke rart hvordan man kan planlegge å reise uten en plan, men så går planene i vasken likevel!? Hehe! Jeg setter absolutt pris på at livet leker litt med meg, men noen ganger tar det litt lengre tid å stille om hodet etter endringene enn man skulle tro.

   Takk for innspill om tilbehør! Hong Kong-versjoner er nok ikke noe å spare på nei! 😀

   Svar
 4. Reiselykke

  Hei, Ingeborg

  Mange fine tips. Er så glad i den fine kamerareima mi. Det var jo du som solgte meg den 😉 HHar et filter jeg også, men ikke så flink å bruke den. Back up prøver jeg å passe på å ta jevnlig, er så kjipt lm man mister bilder fra reisen. Å rense sensoren bør jeg nok gjøre noe med …

  Takk for mange gode tips!
  / Mette

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, ja, den reima er gull verdt, Mette!! Og man vet ikke hvor kjekk den er før man har prøvd den selv! 😀

   Sensoren på kameraet ditt er litt mer gjemt siden du har speilrefleks, så den er heldigvis ikke like utsatt for støv som på de speilløse kameraene.

   Svar

Legg igjen en kommentar