Nå som vi har sett på gode reisekamera-egenskaper i del 1, er det på tide å gå videre i prosessen for å finne det riktige reisekameraet!

Størrelsen på kameraet er altså viktig, men det er også avgjørende å vurdere ditt eget behov. Selv om en kompis kommer og forteller deg at akkurat dette kameraet er best, betyr ikke det at hans kamera er det rette for deg. Kameraer kommer i alle størrelser og prisklasser, nettopp fordi vi alle har så forskjellig behov. For å finne et reisekamera som passer deg må du derfor tenke igjennom bruksområdet ditt:

 • Hva liker du å ta bilde av?
 • Hvor ofte tar du bilder?
 • Ønsker du å bruke manuelle innstillinger?
 • Hva er fotoambisjonene dine?

Ta med deg svarene på disse spørsmålene videre og se for deg hvilke situasjoner du vil fotografere i.

 

KAMERAANBEFALINGER

– innlegget er oppdatert med de nyeste kameraene den 4. feb 2017 – 

Jeg har satt sammen syv kamerakategorier som dekker typiske kamerabehov man kan ha på reisen. Hovedvekten i anbefalingene under legges på kamerastørrelsen, siden størrelsen er en svært viktig faktor for vekten og hvor tilgjengelig det er. Jeg har derfor ikke tatt med så mange av de store, proffe kameraene.

Går du inn på kamera-linkene under vil du komme til en kjekk fotonettside som heter DPreview. Der kan du lese kameraspesifikasjoner, gjøre sammenligninger og se testbilder av det kameraet du trykker på.

 

1. Reise lett med fokus på god bildekvalitet

Disse kameraene er rangert etter størrelse med det minste først. De fleste ligger i prisklasse fra 6-8000 kr med kamera og kit-objektiv. Mange bytter nå ut de billigere speilrefleks-seriene med mindre og lettere kompakt- og hybridkameraer som disse:

 

hvilket reisekamera er best

Foto: Thomas Marthinsen


2. Enkle, små og billige kompaktkameraer

Dette er kompaktkameraer til rundt 3-4000 kroner som egner seg godt i lomma på reisen.

 • Canon Powershot G9X og Sony Cyber-shot RX100 – populære kameraer fra Canon og Sony som er små, enkle i bruk, men har også muligheter for avanserte innstillinger hvis man ønsker.
 • Panasonic Lumix TZ80 – veldig populært reisekamera med hele 30x optisk zoom og en liten søker. Den lange zoomen går imidlertid ut over bildekvaliteten, spesielt i dårlig lys. Det var en forgjenger av dette jeg hadde med meg da jeg reiste jorda rundt for seks år siden, og det funket overraskende bra.


3. Kamera som tåler vann og støt

Har du planer om å ta en tur under vann eller drive med med actionsport, er disse kameraene midt i blinken!

 • Olympus Tough TG-4 – kompaktkamera som tåler støt og vann ned til 15 meter. Også fint å ha ved siden av et større kamera. Undervannsbildene i dette innlegget er tatt med en TG-3.
 • Nikon 1 AW1 – foreløpig det eneste vanntette hybridkameraet med mulighet for utskiftbar optikk!

 

hvilket-undervannskamera?

 

4. Værforseglede hybrid- og speilreflekskameraer

Dette er noen av kameraene som er konstruert for å tåle litt støt og fuktighet, men ikke like mye som i kategorien over. Disse kameraene er imidlertid mer avanserte og har bedre bildekvalitet enn de vanntette kompaktkameraene.


5. Til gatefotografering

Mange gatefotografer liker de kompakte og litt mer avanserte kameraene. Her kan ikke optikken skiftes ut, men lysstyrken på objektiver er til gjengjeld veldig god. Disse kameraene gjør også fotograferingen diskret og stille.

 • Panasonic Lumix LX100 – bra bildekvalitet. Micro 4/3 sensor med zoom fra 24-75mm.
 • Fujifilm X100F bittelitt bedre bildekvalitet. APS-C-sensor uten zoom – kun 23mm.
 • Sony RX1R – Veldig god bildekvalitet! Fullformat uten zoom, kun 35mm.

 

Hvilket-kamera-på-reise2

 

6. På safari

Ønsker du å fotografere de villeste dyrene i deres egen komfortsone? På safari er zoomen som oftest hovedfokuset. Her finnes det mange alternativer, men dette er noen av mine anbefalinger. De er rangert etter størrelse:

 • Panasonic Lumix TZ80 – 30x optisk zoom kompaktkamera som gir det letteste og billigste alternativet.
 • Superzoomkameraer som Canon SX60, Nikon CoolPix B700 og Panasonic Lumix FZ2000 er også kompaktkameraer, men er hakket tyngre pga sine syke zoomegenskaper på 50-60x!
 • Et Olympus eller Lumix hybridkamera med Olympus 75-300mm-objektiv – ganske lett og lite til å være en så lang zoom på et hybridkamera!
 • Speilrefleks med f.eks 70-300mm eller 150-600mm-objektiv – det sistnevnte er tungt og for de spesielt interesserte, men gir supre bilder!


7. God kvalitet over størrelse

Er du en fotoentusiast eller jobber som fotograf, er sjansen stor for at du setter bildekvaliteten over kamerastørrelsen. I denne kategorien finner du de litt større, proffe kameraene med knallgod kvalitet! Foreløpig er jeg i denne kategorien selv med et Sony A7r II og synes det er verdt å dra med meg flere kilo kamerautstyr på reisen.

 • Fujifilm X-T2 (APS-C) og Sony A7-serien (Fullformat) – Litt større hybridkameraer med god kvalitet og mye innstillingsmuligheter.
 • Canon 6D/5D (Fullformt) og Nikon D500 (APS-C)/D610/D750/D810 (fullformat)Store speilrefleks som gir veldig god kvalitet, fotofølelse og funksjonalitet.

 

hvilket-speilreflekskamera-reise

 

PRIS

Prisenlappen på kameraet er viktig for de fleste. Kameraer finnes i alle prisklasser, og akkurat som i andre bransjer vil en høyere pris generelt gi et bedre kamera. De fleste kunder jeg ekspederer på Scandinavian Photo bruker mellom 6.000 og 12.000 kroner på et kamera til reisen. Da får man et brukbart kamerasystem med mye bedre bildekvalitet enn en mobiltelefon og muligheter for manuelle innstillinger.

Selv om speilrefleks og hybridkameraer kan ligge på 3-4000 kroner, er det lett å glemme at disse kameraene ofte krever tilleggsutstyr også. Kitobjektivet man får med i den billigste pakken til hybrid og speilrefleks er sjelden av veldig god kvalitet. Kanskje trenger du også en lengre zoom eller et mer lyssterkt objektiv? Vips må du ut med et par tusen til!

Finn derfor ut maksprisen du er villig til å betale for en total kamerapakke – inkludert minnekort, veske, filter og ekstra objektiver. Prisen vil da kunne gi et utgangspunkt for jakten etter det riktige kameraet for deg.

 

reisekamera-pris

 

Andre innlegg om reisefotografering:

 

9 Kommentarer

 1. Michelle

  Super brugbart blog indlæg! Jeg ved ikke hvor mange gange, jeg har hørt mine venner siger: «Øhh, du har jo et godt kamera. Hvilket kamera vil du foreslå, at jeg skal købe?» uden at fortælle nærmere om deres behov eller budget. Og selvom de fortalte om deres krav, så ville jeg slet ikke kunne give dem et ordentligt forslag, for der er jo sindsyg mange kameraer (& systemer) på markedet nu til dags – og jeg har kun sat mig ind i Canons DSLR produkter @,@ I fremtiden tror jeg bare, at jeg vil henvise dem til denne side, hvis de skulle spørge en anden gang 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, ja! Det er MANGE valg i kamerajungelen! Og ikke veldig lett å formidle dem til andre som ikke har noen erfaring. Derfor følte jeg det kunne være kjekt med en slik oversikt 😉

   Svar
 2. Breiflabben

  Flott blogg og mange fine tips til fotoreiser.
  Blir tungt noen ganger å drasse på utstyr. Sliter selv med et Sony 900 og to store objektiver, men det går da 😉
  Glad jeg fant denne bloggen 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Breiflabben! =) Ja, speilrefleks er tunge greier! Det kan være greit å ha et mindre kamera nummer 2 å ta med seg hvis man skal på mindre arrangementer da 😉 Det synes jeg er kjekt hvert fall!

   Svar
 3. Renates Reiser

  Så mange bra tips til kameraer! Mitt Canon 650D begynner å bli fullstendig utslitt, så jeg må vel begynne å se etter et nytt kamera snart… :p

  Svar
 4. Christina - Cavaforlunch.com

  Veldig god veiledning! Jeg har Panasonic Lumix og det funker helt fint for meg som er litt kamera-amatør. Men, som du også sier, det er tydelig at kvailteten kunne vært bedre. Det spørs om ikke jeg må ta meg et fotokurs, og deretter investere i noe som er litt bedre 🙂

  Svar
 5. Julie

  Takk for kjempefin guide (og blogg!), maaasse gode tips!!:) Er i prosessen der jeg har lyst på et litt mindre kamera til reise – jeg er selv fotograf og veldig opptatt av bildekvalitet og at jeg skal ha mulighet til å velge litt instillinger selv. Akkurat nå står det mellom Sony RX100 III og Panasonic Lumix LX100. Har lest utallige tester av begge og begge får jo bra kritikk, som gjør det enda vanskeligere å velge, spesielt når begge ligger i ca. samme prisklasse. Hjelp! Har du noen innspill på hvilket du ville valgt av disse to? Eller noe helt annet? Den lengste reisen jeg har tenkt meg på er forresten på en måned sammenhengende, ellers blir det litt turer hit og dit. 🙂

  Svar
 6. Julie

  Jeg glemte å si at jeg har en Canon EOS 6D fra før av, men at jeg synes denne er for stor og tung å dra med seg på reise. Er rett og slett litt usikker på hvor viktig størrelse og vekt er, da Lumixen veier 100g mer enn Sonyen – hvor mye utgjør egentlig det? Beklager så mye meldinger, haha!:)

  Svar

Legg igjen en kommentar