Ville du trodd meg hvis jeg sa det fantes et kamera som kan fange hele verden rundt deg med et enkelt klikk? Kanskje ikke? Vel, det er faktisk fullt mulig med dette lille kameraet!

Jeg er kanskje ikke den eneste av oss som har ønsket å fange alt jeg ser rundt meg i ett og samme bilde når jeg er på reise? Kanskje har jeg vært omkranset av en vakker tempelby, vært på seiltur i en flott skjærgård eller befunnet meg på en stor festival. Å fange hva som foregår rundt meg i alle vinkler på en gang er imidlertid ganske umulig med et vanlig digitalkamera.

Tidligere drev jeg og tok haugevis med panoramabilder for å sy sammen et planetbilde i Photoshop, noe som tok både tid og en del frustrasjon. Heldigvis har det kommet en mye enklere og bedre løsning! Og det har du også kanskje lagt merke til hvis du har vært innom Hamacas Instagramkonto og blogginnleggene med navigerbare 360-bilder i det siste? De er alle tatt med det lille sfæriske kameraet, Ricoh Theta S. 

 

2016-07-01_0001

Først kjøpte Thomas og jeg kameraet som et leketøy vi kunne more oss med, men jo mer jeg bruker det, jo mer ser jeg hvor morsomme og annerledes bilder det blir.

Nå i vår har jeg hatt med Theta’en på flere reiser i inn- og utland; på sykkel, opp i varmluftsballong, på ølbryggeri, i badebasseng og på kanalbåt. Stadig imponerer det enkle kameraet meg med bildekvalitet og nye vinkler å se et reisemål fra.

 

Theta-360-kamera

2016-07-01_0004

Så hvordan fungerer Theta S, lurer du kanskje?

Jo, Theta’en har et kamera på hver side. Når man trykker på utløserknappen tar den to bilder og syr dem sammen til et sømløst 360-bilde. Som du ser på bildene over fanger kameraet alt rundt seg, utenom seg selv. Derfor ser du bare den gigantiske hånden min. Nå er det heldigvis ikke slik at jeg har én kjempehånd – den blir slik fordi den er så nærme objektivet på kameraet.

Hvis du vil slippe at hånden din ser dobbel så stor ut som hodet ditt kan du imidlertid også bruke selvutløseren til kameraet via appen, Theta S. Bruker du da et vanlig stativ eller en selfiestick slipper du å få med din egen hånd ved utløserknappen. Det er likevel ikke alltid praktisk å ta frem mobilen og koble opp Wifien. Derfor bruker jeg som oftest min egen hånd.

Bildet kan så lastes over på mobiltelefonen med Wifi og åpnes i Thetas egen app. Det gir deg mulighet til å se bildet med en gang, og dra deg rundt i alle retninger (slik som på bildene nederst i innlegget). Fra appen kan du også dele bildet direkte til Facebook, Twitter eller Tumblr, eller til Thetas egen hjemmeside. Ved å legge det der og trykke på den grønne knappen, «Embed», får du opp en kode som kan legges inn i et blogginnlegg (slik du ser nedenfor).

Det er også mulig å ta opp video med Theta’en. Når videoen er lastet over i appen kan du da navigere rundt 360 grader mens videoen spilles av. Ganske fiffig!

 

2016-07-01_0003

2016-07-01_0002

Hva er min erfaring med Theta S?

Jeg har hatt det mye gøy med Theta S allerede, og gleder meg til å ta det med videre til sør-Amerika om to ukers tid. De eneste negative sidene jeg har funnet med kameraet er at det undereksponerer litt når det er overskyet, at det kunne vært litt kjappere å koble sammen kameraet og mobilen, og at det burde finnes en enklere løsning for å lagre bildene i en valgt vinkel i JPEG-format.

Det som er artig når jeg fotograferer med Theta S er at folk gjerne ikke forstår hva jeg driver med siden kameraet har en unormal fasong, og fotograferingen er over på et blunk. Theta’en ser jo mer ut som hukommelsesslettern fra Men In Black-filmene, enn et vanlig kamera. Det er ikke før jeg laster over bildet på telefonen og viser det frem at folk gjerne blir helt ville i blikket.

– Hæ, hvordan er det mulig? Er bildet tatt med det lille kameraet der? Hvor mye koster det?! 

Ja, det er mulig. Bildene er tatt med en liten svart dings som lett får plass i lomma di. Og det koster rundt 4000 kroner.

 

Her er eksempler på hvordan man kan legge bildene inn i et blogginnlegg:

Fra Cavusin Castle i Kappadocia:

Cavusin castle, Cappadocia #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA


 
Fra Ølsmaking på Högenäs bryggeri i Skåne:

Ølsmaking på Högenäs bryggeri #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 
 

Fra Kas, Tyrkia:

Kas, Tyrkia #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 
 

Fra Gent, Belgia: 

Nyter godværet i Gent! #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA


 
Ballongtur i Heviz, Ungarn:

Ballooning over Heviz, Hungary #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

Andre blogginnlegg om reisefotografering:

 

Relaterte artikler

Èn kommentar

  1. Nikoline

    Wow, det er virkeligt sejt. Elsker hvordan et billedet kan blive helt grafisk og kunstnerisk. 🙂 Det kunne jeg godt overveje at investere i. 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar