Sovjetistan har ligget som en stor murstein på nattbordet mitt siden jul. Å starte på de nesten 500 sidene krevde viljestyrke, merket jeg! Men da jeg først løftet opp boken, fløy sidetallene fort.

Bok: Sovjetistan
Forfatter: Erika Fatland
Utgitt:
2014

Det var i hovedsak to grunner til at jeg hadde denne boka om de fem tidligere Sovjet-statene, Turkmenistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan og Tadsjikistan på ønskelista. Fordi jeg visste altfor lite om de sentral-asiatiske landene fra før og fordi jeg beundret den norske forfatteren, Erika Fatland. Hun behersker visstnok hele åtte språk, og reiser rundt i mange, for folk flest, helt ukjente deler av verden på egenhånd. Det er tøft gjort!

En vårkveld i mai løftet jeg boka ned fra stabelen av andre bøker jeg for lengst skulle ha lest, og bladde opp på de første sidene. Jeg studerte kartene og startet å lese om Turkemenistan – et land jeg snart forstod jeg ikke visste noen verdens ting om! Boka slukte meg fort, og før jeg visste ordet av det var 50 sider lest.

 

Reiselitteratur-Sovjetistan3

 

Å lese om Turkemenistan var nesten som å lese en tragisk komedie. Flere ganger tenkte jeg – kan dette være virkelig være sant!? Kan gatene i hovedstaden være dekket av marmor og gullstatuer av presidenten, mens resten av landet lever i fattigdom? Kan en president komme unna med å forandre historien til landet, forby internett og forandre navnene på måneder og dager? Ja, i Turkmenistan kan han det det!

Barnebrudene i Kirgisistan har jeg allerede lest litt om før, men dette kapittelet ble likevel veldig sterkt for meg. Å tenke på at jeg som jente med 90% sannsynlighet hadde endt opp med å bli kidnappet og presset inn i et ekteskap med en mann jeg kanskje ikke kjenner hvis jeg hadde blitt født i Kirgisistan, er sykt! Det er når jeg leser slikt at jeg blir spesielt takknemlig for å ha vokst opp i Norge!

Erika tar opp veldig mange både kjente og ukjente temaer i Sovjetistan. Jeg liker hvordan hun veksler elegant mellom skildringer, egne erfaringer, samtaler, fakta og historie. Det må være denne fortellerstilen som skaper den gode flyten i boka. Erika har også laget akkurat passe lange/korte kapitler slik at jeg aldri synes det er for heavy å starte på et nytt. Likevel får hun samlet overraskende mye interessant lærdom i hvert kapittel.

I boka finnes også et knippe bilder fra de fem landene, noe jeg som fotograf satt pris på. Men jeg skulle gjerne ha ønsket meg enda flere, siden jeg har sett så få bilder fra denne delen av verden før.

 

Reiselitteratur-Sovjetistan

 

Selv om jeg ikke har lagt planer om å reise til stan-landene med det første, synes jeg Sovjetistan var en utrolig interessant og fascinerende bok å lese! Jeg følte virkelig jeg lærte noe helt nytt om verden og fikk innblikk i et helt annet liv enn mitt eget! Noen kan nok påstå at Erika kunne gått dypere inn i hvert land, men personlig likte jeg overblikket jeg fikk etter å ha lest de 500 sidene. Hadde boka vært dobbelt så stor hadde den nok fortsatt ligget ulest på nattbordet mitt 😉

Og forresten, Sovjetistan har akkurat kommet ut i en billigere pocketversjon! Man trenger derfor ikke å bli ruinert av å kjøpe en nokså ny norsk bok!

Hvis du vil lese enda mer om forfatteren har reisebloggeren, Reiselykke, intervjuet Erika Fatland på hennes blogg.

 

Relaterte artikler

12 Kommentarer

 1. Christina - CavaforLunch.com

  Den boken er veldig bra! Faktisk så studerte jeg i Roma sammen med Erika i fjor høst, og da hadde boken hennes nettopp kommet på markedet. Jeg husker at hun avbrøt en forelesning med et stort gledeshyl fordi VG hadde trillet et fantastisk bra terningkast, haha! Boken anbefales! Men du burde også sjekke ut en av hennes første bøker, Englebyen, som handler om terroraksjonen i Beslan i 2004. Absolutt verdt å lese 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Oi, så artig at du har studert med henne, Christina! Godt å høre at VG også var begeistret for boka! Skal sjekke ut Englebyen – takk for tipset! =)

   Svar
 2. Maria's Adventure

  Takk for tipset! Jeg og en venninne planlegger en rundtur i disse landene neste sommer… Så da må jeg jo bare lese denne boka! 😀

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Da er denne boka obligatorisk lesning, Maria! Gleder meg til å følge med på hva du opplever der neste sommer! Trenger å se litt flere bilder fra området før jeg bestiller min flybillett, merker jeg. 😉

   Svar
 3. Kjersti

  Hmm, er helt sikker på at jeg skrev en kommentar her 2. juli, men det må visst ha skjedd noe feil sånn at den ikke ble postet.

  Jeg har også planer om å lese denne boken, når jeg bare får tid. Jeg var i Turkmenistan i mai, og det stemmer at hovedstaden består av marmor og gullstatuer, mens resten av landet er mer.. beskjedent. Det er fullstendig sprøtt og uvirkelig. Internett er ikke forbudt der (det er helt vanlig å ha internett hjemme, og cafeer og hoteller og slikt har ofte åpne nettverk), men ganske mange sider (sosiale medier for eksempel) er blokkert.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ah, ok. Godt å høre at internett har blitt litt mer fritt hvert fall. Tror det var han forrige presidenten som forbøy internett helt. Leste innleggene dine fra Turkmenistan, og det virker jo like absurd som det jeg leste i denne boka. Det må ha vært en merkelig opplevelse å være der! 😉

   Svar
 4. Anders - Eventyrlyst

  Denne her skal jeg definitivt lese i sommer. Gjør den om fra murstein til digitalt slik at den er lettere å ta med seg til Brasil.

  Har du for øvrig andre bøker av samme sort du kommer på i farten som kan anbefales?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Gjør det, Anders! Den er nok mer reisevennlig i digital form ja!

   Hmm, andre bøker i samme sjanger? Du har f.eks Torbjørn Færøviks bøker om hans reiser gjennom Kina, India og sørøst-Asia. De liker jeg veldig godt. Den danske forfatteren, Carsten Jensen, skriver også i samme stil. Sjekk f.eks ut «Jeg har sett verden begynne» og «Jeg har hørt et stjerneskudd» 😉

   Svar
 5. GlobetrotterElisa

  Denne boken blir med til Italia! Da står det sløve dager på terrassen med et glass vin i den ene hånden og denne boken i den andre, på programmet. Tusen takk for at jeg fikk denne i bursdagsgave!

  Svar

Legg igjen en kommentar