Tre kopper te er en uvanlig  eventyrhistorie som traff meg dypt inni hjerterota! Hvordan kan en person alene ha engasjementet og pågangsmotet til å forandre oppveksten til så mange mennesker med så få midler? Jeg føler nå at livet mitt er nokså meningsløst. Har virkelig hver og en av oss den samme muligheten til å gjøre en så stor forskjell?

Historier om en mann som feilet å klatre opp på et av verdens høyeste fjell, har sikkert blitt skrevet hundrevis av ganger før. Historier om en mann som snur på hver krone, og gjør alt for å bygge skoler til pakistanske småjenter er derimot en ganske annen.

Etter et mislykket forsøk på å bestige K2 havner amerikaneren, Greg Mortenson, i en av Pakistans mest avsidesliggende landsbyer, og skjønner da at det finnes andre viktigere ting i livet enn lidenskapen, fjellklatring. Barna i landsbyen har ikke skole – en av de mest elementære tingene i livet. Etter å ha gitt landsbybeboerne et løfte om å komme tilbake å bygge en skole, drar Greg til USA igjen for å finne midler til prosjektet, og her starter Mortensons harde kamp for barna i Pakistan. Han har ikke et sted å bo, kun et kott med eiendeler og en gammel bil. Likevel setter han seg ned med en leid skrivemaskin og begynner på i alt 580 brev til USAs mest kjente personer, men med liten respons. Her hadde de fleste av oss gitt opp allerede..

Men det mest beundringsverdige ved Greg Mortenson er at han aldri gir opp! Og sakte men sikkert snur lykken i både hans eget liv og livet til landsbybeboerne i Pakistan. Jeg vil ikke avsløre for mye, men jeg kan innrømme at det også blir en ganske så utrolig kjærlighetshistorie midt oppi det hele.

Jeg synes også denne boken gir en sjeldent bra skildring av Pakistans innbyggere – jeg føler nesten jeg kjenner en del av dem etter å ha lest denne boka! Og ikke minst lærer vi mye om historien til Pakistan og nabolanda, Afghanistan og India, samt den islamske religionen. I midten av boka finner vi et par sider med svart-hvittbilder av steder og personer, men ellers er det ikke vanskelig å lage seg et eget inntrykk heller. Fortfatteren og journalisten, David Oliver Relin har gjort en god jobb med å skaffe detaljer i boka, samt snakket med en del av personene i Mortensons liv.

Tre kopper te er alt i alt en bok jeg gjerne kunne lest opp til tre, fire og fem ganger til! Den gir inspirasjon til tusen, og minner oss om at vi alle har en mulighet til å utrette noe stort her i livet, bare vi prøver hardt nok. Vi må regne med motgang, men i enden venter noe som er verdt alle prøvelsene!

Tre Kopper Te kan kjøpes her på Bokkilden.no

Dette innlegget innholder en affiliate link fra Bokkilden. Det betyr at jeg tjener litt hvis du kjøper boka etter å ha trykket på linken, og at Hamaca Reiseblogg kan holdes gående slik at du kan lese flere av mine tips og reisehistorier! =)

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Maria

  Denne har jeg lurt på å kjøpe mange ganger, nå gjorde du valget enkelt 😉 Takk for boktips!

  Svar
 2. Maren Trones

  Hei! Har vært innom siden din flere ganger, og liker veldig godt det du skriver! Mye bra reisestoff som man kan bruke som reiseinspirasjon 🙂 Jeg har også lest Mortensens bok, og ble veldig imponert over alt han har fått til. Men så leste jeg en del artikler i september etter en reportasje i 60 minutes som fikk meg til å stusse litt på hans arbeid. Kanskje du er interessert i å ta en titt? Jeg har ikke gjort meg en mening om saken enda, men det er jo fint å på det med litt kritiske øyne. http://www.youtube.com/watch?v=XhAb37yZ0o0 er linken ihverfall! 🙂 Ha en fin helg 🙂

  Svar
 3. Hamaca Reiseblogg

  Ser ut som du kan drøye det litt, Maria. Hvis det de sier i den 60 Minutes-episoden er sant, er det jo helt tragisk! Huff.. nå ble jeg utrolig skuffet! Men hadde jo nesten vært for godt til å være sant om alt i boka stemte. Var derfor jeg kalte det en «eventyrhistorie». Men uansett har han jo bygd en del skoler som har kommet til nytte i Pakistan. Bare synd han må ødelegge ryktet sitt på denne måten.. =/ Takk for linken, Maren. Det er altfor lett å tro på slike bøker, så er bra noen etterforskjer om det virkelig stemmer! 🙂

  Svar
 4. Maria

  Huff, jeg så den videoen jeg også… Noe så utrolig altså. Skjønner ikke at noen kan ha samvittighet til å gjøre slike ting.

  Svar
 5. Maren

  Jeg trodde på boka selv jeg, helt til jeg så omtalen av saken på 60 minutes. Men jeg tviler ikke på at Mortensen har gjort en innsats i Pakistan, problemet er vel heller måten ting har blitt gjort på og hvordan det har blitt dokumenteret. Saken viser tydlig at det er viktig å ha «orden i sakene» for en så stor organisasjon som Mortensen har bygget opp, og at ærlighet til syvende og sist varer lengst.

  Jeg må nesten ta med et annet boktips, dersom du ikke endte opp med Tre kopper te, Maria: Shantaram av Gregory David Roberts (hvis du ikke har lest den da). Fantastisk, fantastisk bok!! Tror nesten det er en av de beste bøkene jeg har lest! Den kan være litt treg i starten (jeg begynte på boka tre (!!) ganger, og kom alltid til side 100-120 før jeg la den fra meg igjen, men fjerde gangen var det gjort. Da var det ikke lett å legge den fra seg igjen 🙂 Anbefales å lese på orginalspråket (engelsk), da mange gode ord og uttrykk ikke kommer med i den norske versjonen av boka.

  Ha en fin helg 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar