Landet der kontinentets blodigste krig ble utkjempet og første jernbane bygget. Og landet som drives av iste, vannkraft, skranglete busser og smuglere. Bli kjent med Paraguay!

kart-paraguay-sor-amerika

Paraguay er et land i Sør-Amerika ikke så mange turister vurderer å reise til, og det er kanskje ikke så rart. Landet har ingen høye fjelltopper, ingen moderne storbyer, ingen kyst, store øde avstander og er ellers veldig anonymt i verdenssammenheng.

Om mangelen på kjente attraksjoner er grunnen til at Iguazu Falls (som ikke engang ligger i landet) også er ført opp på listen over sights i Paraguay, vet jeg ikke. Men til tross for at det er lite bucket list-destinasjoner i Paraguay, er det fortsatt mye å oppleve og lære der.

Hvis du ikke er superstø i sør-amerikansk geografi kan jeg begynne med å fortelle at Paraguay ligger skivst mellom de tre større landene, Argentina, Brasil og Bolivia. Til tross for at landet ser knallgrønt ut på et verdenskart, er ikke landet Amazonas-frodig. Du har palmer, blomster, busker og en del dyreliv, men jorda er tørr og støvete.

Når det gjelder landets innbyggere opplevde jeg dem som hyggeligere og mer hjelpsomme enn i både Brasil og Argentina. Og til tross for at vi ble advart av flere brasilianere om hvor skummelt det var i Paraguay, følte vi oss tryggere der enn i samtlige brasilianske byer vi var innom.

Mer om opplevelsene vi hadde i landet kommer i de neste innleggene, men først vil jeg komme med noen interessante fakta om Paraguay.

 

2016-09-23_0003

13 interessante fakta om Paraguay:

1. Over halve landarealet i Paraguay består av området Chaco, som er et udyrkbart og nesten ubeboelig område. Bare 2% av befolkningen bor der. Til tross for dette var det i 1930-årene en krig mellom Bolivia og Paraguay om området, og den etterlot 100.000 døde.

2. Paraguay er det eneste landet i Latin-Amerika hvor majoriteten av innbyggerne snakker språket til et urfolk. Språket heter Guarani. Valutaen i landet heter også det samme.

3. Paraguay var i likhet med mange av de andre landene i Sør-Amerika styrt av spanjolene i flere hundre år. På denne tiden ble det lokale Guarani-folket utnyttet og sett på som en eiendel. En del av dem ble likevel beskyttet av misjonærene fra Jesuittordenen som etablerte seg i Sør-Amerika på 1600-tallet. På grunn av Jesuittenes økende velstand, makt og deres beskyttelse av urfolk, ble Jesuittene utvist fra Spanias kolonier i 1767. Deres bosteder er imidlertid i dag ført opp på UNESCOs verdensarvliste og er blant Paraguays mest kjente attraksjoner. To av Jesuitt-ruinene heter Santisima Trinidad del Paraná og Jesus de Tacarangue.

4. Paraguay ble uavhengig fra Spania den 14. mai 1811, men etter selvstendigheten ble landet styrt av ikke mindre enn tre diktatorer etter hverandre.

 

2016-09-23_0005

5. Fra 1864 til 1879 kjempet Paraguay mot Argentina, Brasil og Uruguay i The Triple Alliance War. Dette er Sør-Amerikas til nå blodigste krig og den halverte Paraguays mannlige befolkningen.

6. I Paraguay finnes flere mennonitt-kolonier, etablert av en kristen bevegelse av blant annet tyskere, nederlendere og canadiere. Etter den brutale krigen med nabolandene var det mye jord tilgjengelig og staten var interessert i å få inn ny arbeidskraft. Derfor ønsket de velkommen flere mennonitt-grupper fra slutten av 1800-tallet og fremover. Det er om lang 40.000 mennonitter i Paraguay i dag.

7. Toglinjen som ble bygget mellom Asuncion og Encarnacion var den første togbanen i Sør-Amerika. Den ble konstruert av engelske ingeniører rundt 1860-tallet. I dag er imidlertid togstasjonen i Asuncion kun brukt som et togmuseum.

8. Fordelingen av land i Paraguay er veldig ulik. 80% av landet er eid av 2,5% av befolkningen.

 

2016-09-23_0008

9. Paraguay-elva, som deler landet i to, er Sør-Amerikas største elv etter Amazonas-elva.

10. Manglende grensekontroll og korrupsjon gjør Paraguay til et smuglerparadis. Det ble vi selv vitne til på grensa mellom Paraguay og Argentina da vi observerte bleiesmuglerne. Svartebørshandelen i landet står for over halvparten av den økonomisk aktiviteten.

11. Den høyeste toppen i Paraguay heter Cerro Pero og er 842 moh.

12. Paraguay er nesten helt selvforsynt med elektrisitet fordi landet sammen med Brasil bygde det største vannkraftverket i verden i 1984 (det er nå det nest største etter Kinas Three Gorges Dam). Anlegget heter Itaipu Dam og har også blitt en populær turistattraksjon.

13. I Paraguay drikkes det mye te. Den heter tereré og er den samme typen te som drikkes i nabolandene, bare at den her serveres kald. Drar du til Paraguay vil du med sikkerhet se folk gå rundt med store termoser med et glass og sugerør festet på siden.

 

Terere kald te i paraguay

På landsbygda i Paraguay

Hvordan er det å reise i Paraguay?

Buss er transportmiddelet å bruke i Paraguay. Det er enkelt å skaffe bussbilletter på busstasjonen, og selv på lange turer trenger du ikke å bestille billettene på forhånd slik som i Argentina og Brasil. Siden landskapet er flatt er veiene i landet også stort sett veldig rette og fine og ferdes på.

Avstander på buss mellom de største byene:

 • Ciudad del Este – Asuncion = 6,5 time
 • Asuncion – Concepcion = 6 timer

 

2016-09-23_0004

Ønsker du å reise fra Paraguay til Bolivia?

Vi hadde i utgangspunktet planlagt å ta ruta nordvest-over i Paraguay og inn i Bolivia, men da vi kom til Asuncion ble vi sterkt frarådet det. Ruta går nemlig gjennom det ubeboelige Chaco-området. Det går en buss om dagen og vi fikk høre at den tok 30 timer hvis man var heldig, men kunne ta opp mot 48 timer hvis bussen brøt sammen. Mye av veien er også uasfaltert, noe som betyr mye humping. På veien finnes nesten ingen tettsteder, og det gjør det vanskelig å kjøpe mat underveis. Bussene skal også være i dårlig stand og mangle toalett, ut ifra det vi hørte.

Vi valgte derfor heller å krysse grensa til Argentina ved Asuncion busse vestover derfra (les mer om den sprø opplevelsen med å krysse grensa her). Bussene i Argentina er fine og komfortable. Fra Salta kunne vi også fint komme oss nord til Bolivia-grensa og begynne Bolivia-sightseeingen i Tupiza.

 

Reise i Paraguay Sør-Amerika

Det var litt om landet. De to neste innleggene vil fortelle mer om vår opplevelse av hovedstaden, Asuncion, og vårt besøk på økogården, El Roble.

Stay tuned!

 

Relaterte artikler

9 Kommentarer

 1. Silje

  Hei Ingeborg! Så spennende! Herlig å høre om disse landene ikke alle reiser til! (sier hun som reiser til Malaga om noen danger) Bleiesmugling er jo ikke så macho, litt uventet men interresant! 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, spennende å lære om land vi sjelden hører om hjemme 😉 Bleiesmuglerne var definitivt noe av dem morsomste jeg lærte om Paraguay, haha!

   Svar
 2. Renates Reiser

  Tøft, nå ble jeg mye klokere på Paraguay! Blir interessant å lese mer om opplevelsene deres i landet 🙂 God tur videre!

  Svar
 3. Marianne - Glimt av verden

  Jeg har så vidt vært i Paraguay, men kun på en kort dagstur over fra Brasil for å slå i hjel noen timer før bussen skulle gå fra byen Foz do Iguacu til Porto Alegre. Kan ikke akkurat skryte av så mange spennende opplevelser i landet, annet enn å ha vært i det som stod omtalt i guideboka mi som den mest korrupte byen i Sør-Amerika. Det er spennende med uvanlige reisemål, så jeg gleder meg til å høre mer om Paraguay!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ah, Ciudad del Este var du nok i da kanskje? Vi reiste også den veien, men valgte å dra rett videre til Asunción siden vi hadde hørt og lest at det ikke var mye å gjøre i Ciudad del Este. Og at det var mest for folk som ville kjøpe billige smuglervarer 😉

   Svar
 4. Anne-Lise Bakkseter

  Paraguay er et land min mann og jeg har blitt glad i ! Vi har besøkt landet to ganger, – først 3 uker varen 2016, deretter 5 uker sist vinter (inkl. 3 dager i Buenos Aires).
  Det startet med at vi i endel år har vært faddere for en pike i en av de 5 SOS Barnebyene. Så vi bestemte oss for besøk, og ble godt mottatt av de som koordinerer Barnebyene der.
  Men vi avsatte mye tid til farting rundt i landet, dog ikke nord for Concepcion. Vi har leid bil med sjåfør og fått sett mye og lært mye, men mest har vi kjørt rundt i leiebil selv. Det har vært fantastiske opplevelser ! Kan ikke gå i alle detaljer her, men vi anbefaler andre og lære Paraguay å kjenne. Det finnes mange interessante steder. Vel er veiene av varierende standard, ikke minst gjennom Chaco (kjørt der…). Men den nye motorveien Nr 5 nordover er fin, og mer er på gang. Tilslutt vil jeg i denne omgang si at vi har fått utrolig mange venner i det landet, – dessuten, denne julen er vårt fadderbarn, som nå er 19 år, på besøk hos oss her i Spania.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Så godt å høre at dere har så mange bra opplevelser i Paraguay, Anne-Lise! Å leie bil med sjåfør høres ut som en flott måte å se landet på. Godt å høre at bedre motorveier nordover også er på gang. Det trengs! 😀

   Svar

Legg igjen en kommentar