Hva er det med oss mennesker og vår fascinasjon for fallende vann?

Er det vissheten om at naturkreftene ville gjort en ende på oss på få sekunder hadde vi prøvd å ta opp kampen?

Er det følelsen av å se jordkloden vår i levende livet?

Eller er det rett og slett vannets evige varierende form som aldri slutter å gjøre inntrykk på oss?

Jeg er neimen ikke sikker, men at store fosser egner seg til sort-hvitt fotografering, det vet jeg! Etter besøket til fossefallene, Iguazu Falls har jeg derfor satt sammen en bildeserie fra begge sider av fosseparken i Brasil og Argentina i sort-hvitt. Lengre ned i innlegget vil du også finne praktisk informasjon til hvordan du reiser til og i begge sider av parken.

 

Kort om Iguazu Falls:

 • Iguacu betyr Stort vann på indianerspråket, Guarani.
 • Bortover en 2700 meter lang kant renner ikke mindre enn 280 fosser som utgjør Iguazu-fallene.
 • Det høyeste fossefallet heter Devil’s Throat og er 80 meter høyt. Iguazu er høyere enn Niagara-fallene og lengre enn Victoria-fallene.
 • På det meste renner 13.000 kubikkmeter vann i sekundet ned fossen, nok til å fylle fem OL-svømmebasseng i sekundet.
 • Iguazu-fallene er på UNESCOs verdensarvliste og er en av de syv New Seven Wonders of Nature.
 • Nasjonalparken fossene ligger i er hjem til over 2000 plantearter, 400 fuglearter og 80 pattedyr.

 

Iguazu i BRASIL

Praktisk info om Iguazu Falls i Brasil

Navn på nasjonalparken: Parque Nacional do Iguaçu

Hvordan komme dit? Ta lokalbuss 120 fra bussterminalen i Foz do Iguacu, eller sleng ut handa langs ruta den kjører. Bussbillett koster 3,20 realer og turen tar rundt 40 minutter.

Hvordan fungerer det i parken? Inngangsbillett koster 57,3 realer (juli 2016) og kan betales med kort eller cash. Billetten inkluderer buss rundt i parken og inngang. Her er det også lurt å plukke med seg et kart over parken. For å komme bort til fossene går du på parkens busser. På billetten står et nummer som sier hvilken bussavgang du kan gå på.

Hva er det å se og gjøre? For å nå fossene gå av på det blå busstoppet som heter The Path of the Falls Stop. Herfra kan du følge stier bortover åskanten i rundt 1,2 km der du stadig får utsikt utover fossene. Til slutt venter gangbruer ut i fossene og heis opp til en utsiktsplattform rett ved Devil’s Throat. Når du vil tilbake er det bare å hoppe på bussen herfra tilbake til inngangen igjen.

 

Iguazu i ARGENTINA

Praktisk info om Iguazu Falls i Argentina

Navn på nasjonalparken: Parque Nacional Iguazú

Hvordan komme dit? Fra bussterminalen i Puerto Iguassu finner du skranken til busselskapet, Rio Uruguay. En vei koster 63 Argentinske peso (det går også an å betale med realer!)

Hvordan fungerer det i parken? Inngang til parken koster 330 peso (juli 2016) og MÅ betales med cash. Det finnes imidlertid minibank rett ved billettluka. Billetten inkluderer inngang og tog til forskjellige deler av parken. For å komme til fossene går du igjennom et område med restauranter, butikker og cafeer mot togstasjonen. Toget går hvert 30. minutt. Du velger selv om du vil starte øverst ved Devil’s Throat eller ved en av de andre stiene.

Hva er det å se og gjøre? Innenfor parken er det i hovedsak tre løyper på et par kilometer. Fra togstoppet, Cataratas Station kan du gå to løyper. På Upper Circuit får du et flott overblikk ovenifra mens du går øverst langs kanten av fossene på gangbroer. På Lower Circuit får du fantastisk utsikt nedenifra, og kan også ta båt ut til San Martin Island for enda bedre utsikt.

Helt innerst i parken fra togstoppet, Garganta Station kan du følge en 1,1 km lang gangbro over strykene og ende opp på en utsiktsplattform ved Devil’s Throat. Dette er de samme store fossene du kommer nært på i Brasil, men fra motsatt vinkel. Her får du virkelig kjenne på vannets krefter!

Jeg synes alle løypene var flotte på hver sin måte, og vil anbefale at du går alle sammen. Husk at siste tog helt til Devil’s Throat slutter å gå kl kl 16. Siste båten til San Martin Island går kl 15.15.

Vi brukte to dager på å se Iguazu-fallene, en dag på brasiliansk side og en dag på argentinsk side. Er det nødvendig, lurer du kanskje? Vel, for å få helheten vil jeg si det er lurt med to dager. Hvis du imidlertid bare har én dag ville jeg valgt den argentinske. Der kommer man enda tettere på, fra enda flere vinkler.

 

Grensekrysning mellom Brasil og Argentina

For å kunne nå begge sider av Iguazu-fossene må du krysse grensen mellom de to landene. Det betyr at du må gjennom grensekontrollen og stemple deg ut og inn. Mellom de to grensebyene i Brasil og Argentina går det lokalbusser som du kan bruke for å nå parken i det andre landet. De vil imidlertid som oftest IKKE stoppe på grensa for stempling i passet hvis du ikke spør om det (de lokale trenger ikke stempel i passet). Si derfor ifra til sjåføren når du går på.

Det er også vanlig at lokalbussen IKKE gidder å vente på at du skal få stempel i passet på grensen. Ta derfor vare på bussbilletten (be om en hvis du ikke fikk da du gikk på) siden den vil gi deg gratis adgang på neste lokalbuss som kommer.

For oss gikk grensestemplingen på begge sider veldig fort, ofte på bare et minutts tid. Grensekontrollørene er vant til at det er mange dagsturister her.

Hvordan komme fra Foz do Iguacu (Brasil) til Argentina: Fra bussterminalen går det en buss der det står Argentina og Puerto Iguazu med store bokstaver. Den koster 4 realer. Da vi reiste over ventet faktisk bussjåføren på oss mens vi løp inn for å stemple passet, og vi slapp derfor å vente på neste buss.

Hvordan komme fra Puerto Iguazu (Argentina) til Brasil: Fra bussterminalen i byen går du på Rio Uruguays buss til Foz do Iguacu. Den koster 20 argentinske peso eller 5 brasilianske realer. Da vi reiste over kjørte bussen fra oss ved den brasilianske grensekontrollen, og vi måtte derfor vente i over en halvtime på neste buss. Men vi slapp gratis på siden vi hadde tatt vare på billetten.

 

Generelle tips til begge sider av Iguazu Falls

 • Pass opp for griske maurslukere og apekatter. De er ute etter all mat du måtte bære med deg, og er nysgjerrig på å ta en titt i veska di.
 • Hvis du ønsker å utforske alle bruer og plattformer i parken må du regne med å bli våt. Og spesielt hvis du kjører båt inn mot fossen! Det går an å kjøpe ponchoer, men det beste er nok å ha med skift.
 • Ha på gode joggesko, spesielt på argentinsk side. Der blir det mye gåing.
 • Det selges mat flere steder inne i parken, men å ta med seg egen er også fullt mulig.

Flere innlegg fra Brasil:

Relaterte artikler

14 Kommentarer

 1. Kjersti

  Dette var nesten som om jeg skulle ha skrevet det selv. Jeg er helt enig i at man bør sette av to dager til å se Iguazu. Helst en dag på hver side, men hvis man bare rekker den ene siden bør det bli den argentinske.

  Da jeg var der bodde vi på den brasilianske siden, og tok en dagstur over til den argentinske siden. Grensepasseringene fungerte akkurat slik du beskriver.

  De søte/griske dyrene heter forresten nesebjørner 🙂

  Svar
 2. Lise-Marie

  Så utrolig fint det var der! De fossene var svært kledelige i svart-hvitt ja 😀

  Svar
 3. Renates Reiser

  Skikkelig flotte bilder! Fossene gjorde seg i svart/hvitt! Iguazu-fallene gjorde stort inntrykk på meg, og jeg kunne sikkert stått og stirret på dem i timesvis (og det gjorde jeg jo i grunn også siden jeg også brukte to dager ved fallene, hehe). Uendelig fascinerende, på samme måte som man finner «ur-mennesket» i seg når man stirrer inn i brennende bål eller skuer ut over et bølgete hav. 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Haha, kanskje det er det det er ja! At man finner «urmennesket» i seg 😛 En ting er sikkert – det skal mye til å bli lei å stirre på så flotte fosser!

   Svar
 4. Marianne - Glimt av verden

  Jeg ble helt bergtatt av Iguazu da jeg var der i 2009. Etter det har jeg blant annet sett Victoria Falls, som også er et flott skue, men selv Victoria Falls kan etter min mening ikke måle seg med Iguazu Falls. Helt enig i at man bør ha en dag på hver side, og at den argentinske siden bør prioriteres hvis man ikke har nok tid til begge.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, blir nok litt stusslig å se Victoria Falls nå som jeg har sett Iguazu ja. Får vente en del år med det tenker jeg 😉

   Svar
 5. OnTrip.dk

  Sikke mange finde billeder, Ingeborg. Jeg synes stadig, at det er en af de smukkeste naturoplevelser jeg har haft. Det kan hverken beskrives eller gengives i ord hvor smukt det er.
  Jeg giver dig ret man skal have mindst 2 dage til at besøge vandfaldene.

  /Annette

  Svar

Legg igjen en kommentar