Cartagena er en by det er umulig å kjede seg i! Om dagen fylles byen av kreativ energi fra de mange fargesprakende bygningene, mens om kvelden krydres gatene av festglade sjeler og karibiske rytmer.

Cartagena ble siste destinasjon på vår halvt års reise gjennom Sør-Amerika, og for en herlig avslutning på kontinentet! Deilige karibiske vibber, sjarmerende smågater, interessant historie og nydelig arkitektur! Til tross for at Cartagena er en millionby, føles den heller ikke som en klassisk storby. Helt topp for meg som vanligvis ikke har så mye til overs for klassiske storbyer!

Det skal sies at prisnivået i Cartagena er en god del høyere enn resten av landet. Likevel vil jeg ikke nøle med å anbefale minst et par dager i byen. Enten som en smooth start på Sør-Amerika reisen, eller som en deilig og spektakulær avslutning.

 

Noen kjappe fakta om Cartagena:

 • Den femte største byen i Colombia med rundt en million innbyggere.
 • Grunnlagt i 1533 av den spanske conquistadoren, Pedro de Heredia, og ble brukt som hovedhavn for å frakte plyndrede skatter ut av kontinentet.
 • Har et av de mest avanserte forsvarsverkene i Sør-Amerika. Byen var svært utsatt for angrep på grunn av sin strategiske posisjon og verdifulle laster.
 • Har en navnebror i Spania, og byen bør derfor omtales som Cartagena de Indias for å unngå misforståelser.
 • Kom på UNESCOs verdensarvliste i 1984 og har de siste årene blitt en populær turistdestinasjon.

Cartagenas flotte utseende er så klart noe av det mest spesielle ved byen. Derfor vil jeg i dette innlegget vise deg Cartagena gjennom en (nokså lang) bildeserie med noen korte tekster innimellom: 

 

GAMLE CARTAGENA

Gamlebyen i Cartagena er den mest populære bydelen å bo i blant turister, og med god grunn. Arkitekturen er helt nydelig, det er utrolig fargerikt overalt, og vakre monumenter, plazaer og kirker ligger spredt i alle retninger.

Gamlebyen er omringet av en 11 km lang mur som ble påbegynt allerede på 1500-tallet. Flere steder er den opp mot 20 meter tjukk. Langs sjøen er den imidlertid overraskende lav. Grunnen til dette skal være at kysten utenfor er så grunn at det var vanskelig for store skip å angripe fra denne kanten.

Dessverre bor det svært få lokale i gamlebyen lengre. Prisen har gått drastisk opp på grunn av Cartagenas popularitet. I de koselige smale gatene har heller fancye butikker, bouteque-hoteller og restauranter tatt over arealene. Likevel synes jeg byen har greid å beholde en lokal sjarm.

Fruktselgere er et vanlig syn inne i gamlebyen. Palenqueraene, damer med fargerike drakter og fruktfat på hodet, er et spesielt flott syn. Men pass på, de vil kreve penger hvis du tar bilde av dem!

Inne i gamlebyen gjelder det å holde fasaden i orden!

Mujer Reclinada, er en av byens mest kjente skulpturer laget av Fernando Botero. Det sies at hvis man berører hånda til den nakne damen, vil man i fremtiden returnere til Cargatena. Bildet til høyre viser en skokk politimenn som bidrar til opprydning i byen – ikke et vanlig syn i Sør-Amerika, etter min erfaring!

Hatter, hvite eller brune med svart bånd, er et klassisk symbol på Colombia og selges over hele byen.

San Pedro-kirken ble bygget av jesuittene til ære for den første helgenen som var kjent for å jobbe med slavene.

Torre del Reloj Público, klokketårnet, er et kjent landemerke i byen.

En morsom detalj å merke seg i byen er alle de forskjellige dørhåndtakene. Tidligere skulle håndtakene symbolisere hva slags yrke og status eieren hadde. En øgle representerte for eksempel de kongelige, mens en løve betydde at noen fra forsvaret eller regjeringen bodde der.

Arepa er et rundt brød laget av maismel, og er vanlig frokostmat i Colombia.

Ikke ulikt de fleste andre byer i Sør-Amerika har også Cartagena en egen park dedikert til frigjøringshelten, Simon Bolívar. Parken heter ikke overraksende Plaza de Bolívar.

HIPPE GETSEMANÍ

Går du rett sørover fra gamlebyen kommer du inn i nabolaget, Getsemaní. Før i tiden var dette byens dop- og horestrøk, men akkurat som i andre deler av Colombia har tidligere shady bydeler fått nytt liv.

Nå er Getsemaní Cartagenas hippeste nabolag med koselige kafeer, grafittikunst og mange vel så trange og fargerike gater som inne i gamlebyen. Gatene her føles imidlertid enda mer autentiske siden de ikke er like plettfrie som innenfor muren og det ser ut til å bo flere lokale. I Getsemané er det også mindre trafikk og billigere gjestehus og hoteller.

På vår vei inn i Getsemaní kom vi forbi den indre havnen som hadde flott utsikt over byen.

Cafe Havana ble i 2006 åpnet i et nedslitt lagerbygg, men ble snart byens kuleste bar med livemusikk hver kveld og besøk av Hilary Clinton i 2012.

 

PANORAMAUTSIKT FRA FESTNINGEN

Følger du broa østover fra Getsemaní får du snart øye på åsen, San Lazaro, der det ligger en stor festning. Det var i 1536 spanjolene startet byggingen av festningen for å få en 360 graders panoramaovervåkning av byen og å beskytte Cartagena fra sør.

Festningen er kjent for sin labyrint av tunneler som har en helt spesiell akustikk. Konstruksjonen gjør at hvisking og fottrinn kan høres ekstra godt på lang avstand, en stor fordel for forsvarerne av festningen.

Utsikt fra festningen mot Bocagrande, et område av Cartagena med mange skyskrapere.

 

BYEN VÅKNER TIL LIV

Det er først når kvelden kommer at Cartagena virkelig våkner til liv og gatene fylles. Temperaturen har endelig kommet ned til et levelig nivå og folk er sultne på et skikkelig måltid. I gatene kan du både risikere å støte på hestevogner, gatemusikanter, fresende gatemat og Iron Man.

Stemningen er lett, salsamusikk lekker ut fra flere av byens barer og gateserveringene yrer av liv. Selv om man sjelden blir anbefalt og ferdes i sør-amerikanske byer på kveldstid vil jeg si Cartagena er et unntak, i det minste innenfor bymurene. Gamlebyen føles trygg og fin i mørket, selv for en fotograf.

En annen kjapp nyhet sånn på tampen. I går ble jeg tildelt andreplassen i kåringen av Norges Beste Reiseblogg 2017 på Reiselivsmessen i Oslo. Stor stas!

Andre innlegg fra Sør-Amerika:

 

Relaterte artikler

12 Kommentarer

 1. Geir

  Det er bare å elske en del av disse søramerikanske byene. Jeg kjenner igjen litt av stemningen fra flere av byene jeg var i, samtidig ser det helt spesielt ut. Kartagena har alltid stått på lista mi, nå frister den mer enn noen gang.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, jeg elsker å gå i sånne fargerike byer! Det gir meg så mye energi og inspirasjon! Tror du ville likt Cartagena, Geir! Bare å pushe det lengre opp på lista =)

   Svar
 2. Marianne - Glimt av verden

  Gratulerer med andreplassen 🙂

  Cartagena ser ut til å være en veldig fin by, med alle de fargerike husene og trivelige smågatene. Colombia er et reisemål som frister!

  Svar
 3. Torgeir Baadsvik

  Nice! Jeg har lekt med tanken på å ta med familien til Cartagena og andre deler av Colombia. Synes du det virker som en barnevennlig by? Hvordan er strendene rundt i området?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Kjør på, Torgeir! Jeg vil si at Cartagena er Sør-Amerika light, siden det føles tryggere enn andre storbyer og at folk kan litt mer engelsk. Strendene rundt Cartagena fikk jeg dessverre ikke vært innom denne gangen. Vi prioriterte nemlig å ta strandferien på den karibiske øya, San Andres, og heller ha byferie i Cartagena. Men jeg har hørt at Islas Del Rosario skal være fin! =)

   Svar
 4. Hanne

  Hei, jeg planlegger å reise til Cartagena i 2-3 måneder neste år for å drive med frivillig arbeid. Hvordan tror du det er for en 19 år gammel jente som reiser alene? Er det noen andre steder på kontinentet du heller ville anbefalt?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Hanne! Jeg tror Cartagena er et topp sted å reise til hvis du ikke har vært i Sør-Amerika før. Mitt inntrykk av byen er at folk kan litt mer engelsk og at den virker litt tryggere enn andre sør-amerikanske storbyer. Det er også mye å gjøre både i og utenfor byen. Cartagena er litt dyrere enn andre byer i Colombia, men det vil likevel være et nydelig sted å tilbringe et par måneder! =)

   Svar
 5. Elin

  Yes! Er for øyblikket i Cartagena, men etter å ha reist gjennom hele Sør Amerika, fant jeg meg selv litt umotivert og smålei. Dette innlegget hjalp virkelig. Gleder meg til å utforske byen i morgen 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Skjønner helt hva du mener, Elin! Jeg var også ganske sliten da jeg kom dit etter å ha reist i Sør-Amerika nesten et halvt år. Men Cartagena var virkelig vakker og verdt å utforske! Kos deg og nyt både varmen og alle de vakre fargene!

   Svar
 6. Laila Ulvestad

  Takk for fine bilder og gode tips. Jeg skal t/rCartagena i april og tenker å reise rundt i området. Noen som har vært i regnskogen i nord? Andre tips til hva man bør gjøre og hvor det er fint å bo? Fine trekking-steder for fotturer? Min mann seiler så vi har båt, men tenker en kombinasjon av opphold på sjø og på land. Hilsen Laila

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Så spennende, Laila! Cartagena er absolutt et fint utgangspunkt for andre turer i området. Jeg har hørt det skal være veldig vakkert i Tayrona nasjonalpark som ligger ganske nærme Santa Marta. Øyene utenfor Cartagena har jeg også hørt skal være fine.
   Å ha båt i dette området må jo være helt topp! Ha en herlig tur! =)

   Svar

Legg igjen en kommentar