Skal du til Peru er Cusco det perfekte stedet å starte for å få en introduksjon til Inkariket og aklimatisere seg før Machu Picchu-besøket.

Det føles evig lenge siden jeg på barneskolen satt og jobbet med et skoleprosjektet om inkane. Likevel husker jeg fremdeles hvor eksotisk det hørtes ut å reise til Peru. Endelig, etter mange år og en lang og svingete busstur fra Arequipa var jeg kommet dit, til inkaenes gamle hovedstad og et av høydepunkene på Sør-Amerikaturen vår, Cusco!

Vi hadde hverken planlagt hvor lenge vi skulle bli, hvilken fottur vi skulle ta til Machu Picchu eller hvilke andre attraksjoner vi skulle se i området. Men Cusco er heldigvis en by man stort sett ikke trenger å planlegge mye for å besøke.

Her er 8 av de mest kjente attraksjonene og områdene vi var innom i Cusco: 

 

 

1. Plaza de Armas

Visste du at inkaene formet hovedstaden sin som en puma (sett ovenifra), og at Plaza de Armas var plassert i pumaens hjerte? Denne plassen som inkaene opprinnelig kalte Huacaypata var det kulturelle senteret i Inkariket. Nå, drøye 800 år senere, finnes byens sentrum akkurat på samme sted.

Etter at byen havnet i hendene på spanjolene i 1532 ble Plaza de Armas imidlertid omgjort en smule. Mange av inkabygningene ble revet og steinene gjenbrukt til flere store kirker rundt plassen. Går du i de trange sidegatene til plazaen kan du likevel fortsatt beundre de solide steinveggene. Men hold fingrene vekk fra de imponerende tynne sprekkene mellom steinene. Vakter er nemlig utplassert for å hindre tagging og for mye eksponering.

I dag er Plaza de Armas ikke overraskende en populær turistattraksjon, og tar du deg en spasertur over plassen kan du ikke unngå alle selgerne som tilbyr både gruppeturer, inkamassasje og selfiestenger. Stedet er likevel sjarmerende med ryddige blomsterbed, en vakker fontene, bueganger og bygninger i kolonistil.

 

 

2. San Blas

Mange turister velger å bo rundt Plaza de Armas når de er i Cusco, men dette er også byens dyreste området å bo og spise i. Følger du heller steintrappene østover fra Plaza de Armas kommer du inn i det koselige og roligere nabolaget, San Blas. De steinbelagte gatene her er så smale at bilene så vidt kan passere fotgjengere. Men bare du passer på å hvor du setter beina vil du definitivt nyte synet av alle de hvite myrbygningene med blåmalte vinduslemmer.

Mesteparten av tida i Cusco endte vi opp med å bo i dette området nær den store kirken, Iglesia de San Blas. Vi falt for Pantastico Bed & Bakery som hver morgen serverte nydelig ferskt brød av den litt grovere typen. Dette var en luksus vi visste å sette pris på etter tre måneder i Sør-Amerika med kun lyst brød! Denne enkle detaljen var også noe som tiltrakk en spesiell type besøkende; franskmenn. Under hele oppholdet vårt i Cusco ble vi derfor vant til å si bonjour istedenfor buenos dias i gangene på hostellet.

Det gjorde oss heller ingenting at nærmeste nabo var en av byens beste vegetarrestauranter, Green Point. Her kunne vi få i oss en treretters vegetarlunsj med drikke og salatbuffet for kun 15 soles (37 kroner). Det er noe backpackende vegetarianere setter pris på!

 

 

3. Sjokolademuseum

Befinner jeg meg i en by med et sjokolademuseum tar det ikke lang tid før smaksløkene mine begynner å dra meg i retning dette fristende brune gullet. En dag da regnet sprutet ned i Cuscos gater tilbragte vi derfor tiden på Choco Museo, et gratis museum med masse ulike sjokoladeprodukter. Det tok ikke lang tid før vi ble huket tak i av en av de ansatte og fikk en liten gratis guidet tur og masse smaksprøver på ulike typer råsjokolade, samt syltetøy og likør laget av sjokolade.

Lik mange andre sjokolademuseer har Choco Museo også en utstilling med forklaringer på hvordan prosessen fra bønne til sjokoladeplate foregår. Og ikke minst plakater om hvorfor sjokolade er godt for helsen (er det ikke sånt vi alle liker å lese når vi står og propper i oss sjokolade etter sjokolade?). Om ikke smaksprøvene var nok til å fylle magesekken er det også en sjokoladecafe som tilbyr diverse fristelser. Vi endte opp med en deilig sjokoladefondue!

Pris: Gratis

 

 

4. Sacsayhuaman

Cuscos mest kjente attraksjon uttales Sexy woman og ligger på en ås nord for sentrum. Hvis du ikke har noe mot et par oppoverbakker i tynn luft vil jeg anbefale gåturen opp gjennom de koselige smågatene. Vel igjennom billettkontrollen venter så en bratt steintrapp før du endelig når toppen av platået. For deg som håpte det skulle ligge ei heit dame her oppe, må jeg dessverre skuffe deg. Men en fantastisk utsikt over byen og en haug steiner plassert oppå hverandre er ganske imponerende det og.

Denne steinfestningen kalt Sacsayhuaman ble påbegynt allerede på 1100-tallet da Killke-kulturen holdt til i dalen. Senere tok inkaene over byggingen og brukte sin imponerende presisjons-byggeteknikk til å få de enorme steinene til å passe perfekt oppå hverandre til en nesten ugjennomtrengelig mur. Murene ble bygget i terasser, og var opprinnelig mye høyere enn det man ser i dag. Men da spanjolene etter hard kamp greide å erobre byen forsynte de seg grådig av steinmuren for å bygge sine egne bygninger.

Pris: 70 soles for en inkaruin, eller 130 soles for en 10-dagersbillett for denne ruinen og en del andre i området.

 

 

5. Kristusstatuen

På åsen bortenfor Sacsayhuaman står en fyr du helt sikker har sett før – Jesus, et langt ifra uvanlig syn i denne delen av verden. Følger du stien fra parkeringsplassen til Sacsayhuaman ned et dalsøkk og opp på andre siden kommer du til et utkikkspunkt som gir deg nok en panoramautsikt over byen.

Pris: Gratis

 

 

6. Inca Museo

På Inca Museo håpet jeg endelig jeg skulle få en ordentlig oversikt over Inkaperioden – dette var jo tross alt inkamuseet i inkaenes hovedstad! Men neida. Jeg ble veldig skuffet over hvor dårlig organisert museet var og at kun en del av gjenstandene hadde forklaringer på engelsk. Museet virket mer som en samling av gjenstander fra forskjellige pre-inka sivilisasjoner, og et par uferdige utstillinger av noen av inkaenes redskaper og ritualer. Jeg savnet en sammenheng!

Det var ikke lov å ta bilder der inne heller. Det er derfor du kun ser bilder fra utsiden under. Men hvis du ønsker å se litt mer av hva slags gjenstander inkaene lagde og brukte kan det være verdt å stikke en tur innom. Det er jo veldig lite av dette man får se på selve inkaruinene.

Pris: 10 soles (ca 25 kr)

 

 

7. Soltempelet Coricancha

En annen inka-attraksjon i Cusco er soltempelet, Coricancha, som var inkaenes første og viktigste tempel. Ikke overraskende ble også denne bygningen delvis erstattet med en katolsk kirke da spanjolene tok over byen. Det er derfor ikke mye av de opprinnelige tempelkompleksene til ære for både sola, månen, Venus, stjernene og regnbuen igjen, men Santo Domingo-kirken og en vakker hage ligger fortsatt her.

Mens jeg gikk mellom de gamle inkamurene og de nyere søylene ved kirkebygningen kunne jeg likevel ikke unngå å tenke på historiene om gullrommet. Det skal ha vært belagt med gull fra gulv til tak, inneholdt et gullalter og vært opplyst av en metallplate som reflekterte sollyset inn i rommet. Det var her inkaene oppbevarte de største skattene sine – skattene de griske spanjolene lengtet etter å finne. Og det gjorde de også da de tok over byen i 1532.

Senere ble stedet donert til Domenikanerne, som fortsatt holder til på tempelområdet og har åpnet både museum og kunstutstilling her.

Pris: 15 soles (ca 37 kr)

 

 

8. San Pedro marked

Hvis du vil gjøre noe helt annet enn å lære om inkaene og spise sjokolade kan du alltids ta en tur på San Pedro market. Følger du hovedgata sørvest fra Plaza de Armas kommer du rett til et stort åpent bygg som er fylt med små boder med suvenirer, frukt, juggel og dyrehoder. Her kan du også få deg et billig måltid eller et deilig glass med fersk juice. Men husk å prute!

 

Kart over Cusco attraksjoner:

 

Jeg har også flere anbefalinger til steder verdt å se i nærheten av Cusco, men det kommer mer om Sacred Valley, Salkantay Trek og Machu Picchu i egne innlegg!

Andre innlegg fra Peru

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. GlobetrotterElisa

  Åhh, vakre Cusco! En dag håper jeg at jeg kan ta turen tilbake hit. Jeg elsket denne inkabyen og hadde dessverre ikke så mye tid her, så jeg ser at jeg har mye igjen å utforske!

  Svar
 2. Lise-Marie

  En dag skal jeg hit! Peru står høyt oppe på «ønskelisten» over reisedestinasjoner. Så mange fine bilder.

  Svar
 3. Pauline

  Magisk fine bilder! Her har du virkelig fanget stemningen av Cusco! Det sjokoladet museet er jeg fortsatt skuffet over at jeg ikke fikk besøk, slik er det når man på sykehus.

  Er så morsomt at de Jesus statuene er i mange store byer i sør amerika. Jeg trudde det fantest bare en i Rio, før jeg begynt å reise i sør amerika. Likt godt det Google kartet det var smart!

  Svar
 4. Jørn - Bilivoka

  Utrolig fine bilder! Ser det er flere ting i Cusco jeg har gått glipp av. Håper å kunne komme tilbake hit og gå Lares trek senere. Coricancha så spesielt interessant ut!

  Svar
 5. Soletraveller

  Koselig gjensyn, og nå begynner det å bli noen år siden Soletraveller var der. 🙂
  Etter sykdom var dette stedet vi virkelig gikk inn for vegetarkostholdet vårt, som vi kjører med på reise 😀 Ikke undervurder en god grønnsakssuppe 😀
  Det var også her vi lærte navnene på de ulike måtene å servere egg på: huevos duros, fritos, revuletos …
  Cusco var en fryd for øyet og et deilig sted å oppholde seg en liten stund.

  Svar

Legg igjen en kommentar