Hva skal jeg gjøre med leiligheten, pus, jobben og posten når jeg reiser til sør-Amerika? Og hvilken reiseforsikring, back up-løsning og vaksiner trengs for et halvt års reise?

Nå er det bare drøye en måned igjen til alt må være klart til den store reisen! Steike! Likevel er det vanskelig å forstå at livet vårt snart vil bli helt forandret. Snart vil vi ikke lengre kunne ta en spasertur på Operaen eller reise hjem til familien på en times tid. Vi kommer heller til å befinne oss på et helt nytt kontinent med en fremmed kultur og nye attraksjoner å utforske.

Bildene i dette innlegget er fra mellom-Amerika på vår seks måneder jorda-rundt tur i 2010. Da kom vi nesten til sør-Amerika, men ikke helt. Siste stopp på den turen ble Panama City. Det blir spennende å se hvordan det igjen blir å reise seks måneder sammen som kjærester. Vi holdt ut på vår første tur. Dette blir den andre ultimate forholdstesten!

Men før den tid er det en del praktiske forberedelser som må løses. Flere av dem har heldigvis kommet i orden allerede. Andre trenger jeg fortsatt å finne en løsning på.

 

2016-06-12_0004

FØRST KORT OM REISEN

Avreise: 14. juli kl 17.05
Reiselengde: Omtrent 5,5 mnd
Første destinasjon: Rio de Janeiro
Reisefølge: Kjæresten min, Kenneth
Land vi tenker å besøke: Brasil, Paraguay, Bolivia, Chile (kanskje), Peru, Equador og Colombia.

 

1. Hva gjør vi med leiligheten?

Å slippe månedlige utgifter på en leilighet i Norge, enten leid eller eid, har mye å si for et reisebudsjettet! Vi var derfor tidlig klare på at vårt lille krypinn på Oslos beste østkant enten måtte selges eller leies ut. For å slippe å være bostedsløse når vi kommer hjem i desember, valgte vi først å prøve leiemarkedet. Vi var imidlertid spente på hvordan det skulle gå å leie ut en leilighet for en såpass kort periode.

Strategien vår var som følger:

 1. Word of mouth – Å nevne at vi trenger leieboere når vi prater om reisen til sør-Amerika med venner og bekjente. På den måten kunne ordet spres og kanskje noen ville være interessert.
 2. Facebook – Legge ut en statusoppdatering på hver våre profiler med info om leiligheten og et par bilder og håpe at folk deler videre.
 3. Finn.no – Sette oss ned og skrive en god annonse på Finn.no

Etter å ha prøvd strategi nummer en i noen måneder uten hell, gikk vi over på strategi nummer to. Heldigvis fikk vi napp hos en studiekamerat av Kenneth og hans kompis. De var interessert i å leie leiligheten vår frem til jul, og var villige til å binde seg for denne tiden i kontrakten. Topp!

 

2016-06-13_0001

2. Hva med posten?

Det er ikke massive mengder med udigital post jeg får for tiden, men det er jo alltids noen brev nå og da. Derfor må jeg finne ut hva jeg skal gjøre med posten min. Skal jeg melde adresseendring til en venn eller familie? Eller skal jeg bare la posten komme og be leietakerne ta vare på den til jeg kommer hjem? Hmm, jeg er fortsatt usikker på hva som er enklest her…

 

3. Trenger jeg påfyll av vaksiner?

Etter litt research om anbefalinger av vaksiner i sør-Amerika kom jeg frem til disse:

 • Hepatit A+B – Twinrix-vaksinen har jeg fra før, så den er grei!
 • Gulfeber – I flere land i sør-Amerika må man ha gulfebervaksine for å komme inn. Denne vaksinen tok jeg forrige gang jeg reiste til mellom-Amerika, og selv om det står at den kun varer i 10 år fortalte legen min nettopp at de nå blir sett på som livsvarige.
 • Tyfoidfeber – Denne vaksinen varer kun 3 år av gangen, og det er derfor tid for påfyll. Denne gangen tenkte jeg imidlertid å prøve tablettversjonen der tre tabletter tas første, tredje og femte dag på reisen. Da slipper jeg sprøyte i armen og møte opp enda en gang hos legen.

På helsenorge.no og i vaksinekortet står det når de siste vaksinene er tatt.

 

2016-06-12_0001

4. Hvilken reiseforsikring?

Siden vi skal være borte i en lengre periode vil ikke helårsreiseforsikringen dekke reisen lengre. De fleste helårsforsikringene har en begrensning på 45 eller 60 dager. Det samme gjelder reiseforsikringene på kredittkortene. Norwegiankortet jeg bruker dekker f.eks kun 90 dager på reise hvis man har betalt minst halve reisen med kredittkortet.

Jeg må derfor ty til en enkeltreiseforsikring. Tidligere har jeg brukt Europeiske og Gouda, men å betale 8000 kroner for rundt 6 mnd på reise synes jeg er i drøyeste laget! Derfor har jeg sett meg om etter andre løsninger. Etter en god del research har jeg bestemt meg for å prøve World Nomads som både har gode vilkår og en ålreit pris. De tilbyr to forskjellige dekninger, Standard og Explorer, hvor Explorer dekker enda litt flere aktiviteter og har enda litt høyere dekningsnivå. Prisen er imidlertid ganske lik mellom de to.

Reiseforsikring 6 mnd i sør-Amerika for en pers hos World Nomads:

 • Standard: 447 EUR
 • Explorer: 496 EUR

Jeg tror derfor jeg går for Explorer siden det bare er snakk om 50 euro ekstra.

Har du erfaring med World Nomads? Del gjerne!

I tillegg har jeg en verdigjenstandforsikring i DNB på kamerautstyret og Macen min, siden det er verdt en god del mer enn reisegodsforsikringen dekker.

 

5. Hvor skal pus bo?

Dette punktet var kanskje det mest kritiske for om det ble tur til sør-Amerika. Vi kunne jo ikke reise hvis vi ikke hadde et godt hjem til pus! Heldigvis funket strategi nummer en (fra leilighetsleien) her. Etter jeg hadde nevnt at vi trengte pusepass til en del forskjellige folk fikk jeg endelig napp hos ei venninne av ei venninne. Hun har passet en del katter tidligere, og gikk fint sammen med pus da hun var på besøk. Check!

 

2016-06-12_0002

8. Hva gjør jeg med mobilabonnementet mitt?

Selv om mobilprisene i Europa nå har gått vesentlig ned for oss nordmenn, er det fortsatt superdyrt å bruke telefonen i sør-Amerika. I de fleste landene vi skal til er det snakk om mellom 15 og 20 kroner minuttet! Jeg planlegger derfor å gjøre mitt norske mobilabonnement om til et kontantkort, og heller kjøpe lokale SIM-kort når jeg kommer til sør-Amerika. Da vil det bli mye billigere å surfe, sende SMS og ringe!

 

7. Hvordan fikse returbillett-utfordring i Brasil?

Dette punktet er jeg fortsatt ganske blank på. Vi har nemlig bestilt enveisbillett til Brasil, og har fått beskjed om at vi trenger en returbillett ved ankomst. Nå vet ikke jeg hvor strenge Brasil er på dette, men det er jo litt kjipt å reise helt til Rio og ikke slippe inn i landet.

Vi har ikke planer om å fly stort før vi skal hjem igjen, så her må vi finne en løsning med å bestille en bussbillett eller noe i den duren. Noen forslag?

 

2016-06-12_0003

8. Hvordan kan jeg ta trygg backup av bilder underveis?

Nettet i sør-Amerika er nok ikke av de raskeste. Derfor vet jeg ikke om skylagring er noe å satse på siden hver RAW-fil fra kameraet mitt er 42 MB store. Kanskje det vil gå i de store byene hvert fall? Jeg er usikker.

Slik det ser ut nå kommer jeg til å kjøpe en Lacie Rugged Mini 4TB og bruke den som hovedharddisk. I tillegg satser jeg på å ha med et par store minnekort, slik at jeg har dobbel backup til jeg (forhåpentligvis) får lastet bildene opp i skyen.

 

9. Hva med medlemskap, abonnementer og jobb?

Nå har det seg slik at jeg heldigvis fikk permisjon fra jobben på Scandinavian Photo ut året. I tillegg har jeg sagt opp SATS-abonnementet som hadde en måneds oppsigelse og et par magasiner. TV og internett-abonnementet vil likevel fortsette, siden det inngår i utleien av leiligheten vår.

Årsmedlemskap i klubber og organisasjoner lar jeg gå som vanlig siden disse allerede er betalt tidligere i år.

Er det noe vesentlig jeg har glemt tro?!

Les mer om reiserute, budsjett og målene for turen her!

 

23 Kommentarer

 1. Pauline Travels

  Hva med en buss billett ut av Brasil? Husket jeg hadde samme problemet selv, da jeg skulle til Argentina. Kjøpte derfor en båt billett til Uruguay for å være sikker. I Miami ble jeg stoppet på flyplassen og de begynt å spørre om returbillett. Jeg sa at jeg var norsk statsborger, og da var det greit. (Just in case, så hadde jeg en båt billett til Uruguay, noe jeg også ville besøke).

  Når du kommer til Sør-Amerika kjøpe lokale sim-kort så kan du være på nettet hele tiden også. Hyggelig å ha kartet på mobilen (dog nok, ikke ha mobilen oppe hvor som helst i gaten, de elsker å stjele iphone).

  Så kult Ingeborg!!! Gleder meg til å følge med på reisen deres!!! Så bra at det ordnet seg for pusen og leiligheten 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Haha, det ordner seg alltid når man er norsk ja! ^_^ Ja, tror det må bli å reservere en bussbillett til et eller annet naboland. De er vel ikke så dyre heller, vil jeg tro.

   Lokalt SIM-kort er gull. Men må man kjøpe nytt for hvert land tro, eller kan man bruke det samme i hele sør-Amerika?

   Hyggelig du vil følge oss på reisen, Pauline! 😀

   Svar
   • Pauline

    Ja kan være greit å ha en bussbillett, da er du i hvertfall sikker på at det ikke blir et problem. Det går helt sikker fint uten, det er de få prosenten om det ikke går fint, at jeg valgte å kjøpte båt billett.

    Det husker jeg faktisk ikke om jeg hadde nytt sim-kort for hvert land. Jeg hadde Argentina sim-kortet mitt i hele sør-amerika. I Chile er jeg ganske sikker på at det fungerte. Så i Ecuador brukte jeg bare Wifi på hotellet. I Asia måtte jeg bytte for hvert land.

    Ja det blir gøy å følge dere på tur!! 🙂

 2. Brita Melissa Botnen Søreng

  Jeg reiste på en enveisbillett til Brasil i 2012 og kan ikke huske å ha blitt spurt eller fått noe problemer med det. Kan hende det holder å oppgi landet man tenker avreise fra. Jeg vil tro det går bra! Det skal bli spennende å følge med på reisen deres. Klem Brita.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk for innspillet, Brita! Har hørt at noen har kommet inn uten returbillett ja, og det er jo bra. Men det er den lille uvitenheten jeg ikke liker. Det kan jo plutselig hende at vi er uheldige og møter på en streng flyplassperson.. Jeg får søke litt rundt og se om jeg finner noen billige bussbilletter. Hvis ikke får vi bare satse på at det går bra =)

   Svar
 3. Renates Reiser

  Skjønner det er mye som må ordnes før en slik stor reise! Det ser derimot ut som det beste er i boks 🙂 Supert at det ordnet seg med katten og leiligheten.

  Flyreiser er jo ganske dyrt i Sør-Amerika, så det ville jo vært kjipt å måtte kjøpe en slik (spesielt om dere ikke skal bruke den engang..), men som Pauline skriver så må det vel gå an å finne en billig bussreise eller noe å kjøpe som backup i tilfelle de er strenge på akkurat dette? Jeg kom inn i Brasil over landeveien fra Bolivia, og kan ikke huske å ha blitt spurt om noe utreisebillett fra landet (men da hadde jeg jo flybilletten fra Rio og hjem til Norge uansett). Men det kan jo variere hva de spør om alt etter hvor man reiser inn i Brasil? Håper det ordner seg uansett!

  Ønsker dere masse lykke til med resten av planleggingen, og jeg gleder meg veldig mye til å følge dere på reisen! Vil tro det blir en helt magisk tur!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Renate =) Ja, det var en lettelse da vi hadde ordnet både katten og leiligheten. Det gjorde liksom hele turen litt mer realistisk.

   Det returbillett-greine er noe surr altså! Jeg har hatt problem med det en gang før da jeg skulle inn i Vietnam. Det ble bare stress siden vi plutselig måtte kjøpe en returbillett ut av landet fra flyplassen. I tillegg måtte vi rote rundt i Saigon og finne kontoret der vi skulle få refundert billetten. Hadde vært greit å slippe det 😉

   Godt å høre at du også har sluppet inn i Brasil uten å vise returbillett da. Man skulle jo tro at Brasil skjønner at de fleste nordmenn ikke kommer til å slå seg ned i landet. Vi er jo gjerne godt etablerte i Norge med godt betalte jobber osv..

   Svar
 4. Katrine

  Jeg læser med og lader mig inspirere til vires egen tur om et halvt år. Puh skal bare liiiige sætte mig ned og koncentrere mig lidt om det norske. Men en god øvelse og tak for alle dine tips:)

  Svar
 5. FREEDOMtravel

  Jag känner igen det där med att det är mycket att förbereda! Innan vi reste Europa runt under ett år hyrde vi ut vår bostad, tog tjänstledigt från jobbet (men blev av med det), fixade MASSOR med sånt som försäkringar, telefonabonnemang, bil & parkering, räkningar osv osv. Det var mer att förbereda hemma än med själva resan 😉

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, det er mye å forberede, men det gjøres heldigvis med stor motivasjon siden vi skal på en spennende reise! Kan tenke meg det var mye å ordne før dere reiste et år i bobil ja! ?

   Svar
 6. Linda

  Hei!:) hvilken sekk bruker du på en så lang reise?:)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Linda!
   Du, jeg er faktisk fortsatt litt usikker. Jeg har en trillesekk kalt Osprey Ozone 75 som jeg vurderer, men det er mulig den er litt for liten. Kanskje jeg går for noe større.. Jeg skal komme med en oppdatering når jeg har bestemt meg 😉

   Svar
   • Linda

    Flott tusen takk for svar:-) venter i spenning på oppdateringen om hvilken ryggsekk de blir til slutt:-) ville du anbefalt osprey ozone 75 til mindre backpacker turer på ca 2-4 vekers turer? Alt ifra safari til storby:-)

   • Hamaca Reiseblogg

    Ja, jeg synes Ozone 75 er veldig praktisk på 2-4 ukers reiser. Jeg brukte den både på reisen i Kina og Tyrkia, og det fungerte veldig bra. Utrolig deilig å slippe og bære bagasjen hele tiden, må jeg innrømme 😉

   • Hamaca Reiseblogg

    Nå har vi endelig bestemt oss, Linda! Vi tar med en Ozone 75 og en Sojourn 80 liter – begge trillesekker. På den måten kan vi rulle enkelt rundt i byene, og bære bagasjen komfortabelt når vi er på dårligere underlag. Ozone 75 er veldig fin til kortere reiser også ja. Jeg hadde den blant annet med til Kina (3,5 uke) og Tyrkia (2 uker) og det var akkurat passe størrelse! =)

 7. Lise-Marie

  Det blir spennende å følge dere på denne reisen! Lykke til med resten av forberedelsene, ser ut som du er godt på vei 🙂 God tur!

  Svar
 8. Stig Eriksen

  Imponerende blogg du har. Har funnet mye spennende lesing der, og ikke minst inspirasjon (og dagdrømmer)!

  Har avsluttet et års reise i Sørøst Asia. Benyttet da reiseforsikring fra World Nomads. Det var det beste tilbudet jeg fant både ift. pris og betingelser. Nå var jeg så heldig at jeg var ikke ute for noen alvorlige hendelser slik at jeg trengte å bruke forsikringen. Hadde noen medisinske utgifter jeg ba om refusjon på, det gikk smertefritt og det var bare å legge inn krav på web og ta bilde av kvitteringer etc.

  Når det gjelder sekk så valgte jeg en Osprey Waypoint 80. Det valget angret jeg ikke på. Det er to sekker, hovedsekk på 60 liter og dagstursekk på 20 liter. Jeg hadde rundt 12 kilo i hovedsekken, derfor er det viktig å ikke velge for stor sekk. Den lille sekken har egen lomme for både pc og nettbrett. En meget god sekk til backpacking.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Stig!
   Takk for hyggelige ord om bloggen! Så godt å høre at du har god erfaring med World Nomads! Jeg bestilte akkurat forsikringen i går faktisk. Det virket som den dekket det meste (valgte Explorer).

   Osprey Waypoint er en fin backpackersekk. Brukte en slik på mine første backpackerturer også, og den veide faktisk også 12 kg da jeg dro fra Norge =) Nå tenker jeg imidlertid å bruke en trillesekk siden jeg synes det var så praktisk på min forrige langtur til Kina. Man blir litt lat med årene altså 😉

   Svar
 9. Eline Freim

  Hvordan ble erfaringen med denne reiseforsikringen, hvis dere var uheldige og fikk bruk for den da? Jeg er på utkikk etter reiseforsikring på 6 mnd selv nå 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar