Seks år etter vår første halvtårs backpackertur jorda rundt setter Kenneth og jeg ut på en ny langtur. Denne gangen for å backpacke i Sør-Amerika. Og avreise er allerede på torsdag!

Jeg husker følelsen da vi i november 2009 satt oss på flyet til Bangkok og skulle reise jorda rundt på et halvt år – det føles ut som vi skulle være borte en evighet, så lenge at jeg ikke kunne tenke meg hvordan livet ble etter reisen. Følelsen av frihet var enorm. Vi hadde laget et utkast til en reiseplan med destinasjoner vi ønsket å se, men vi visste også at vi kunne legge om ruta helt hvis vi fikk nye impulser.

Noen små bekymringer lurte likevel i bakhodet:

Ville jeg komme tilbake til gode gamle Norge igjen? Kom forholdet mellom Kenneth og meg til å holde? 

Heldigvis kom vi begge to levende hjem. Det var en skikkelig prøvelse på forholdet vårt å være sammen konstant – hver dag i 6 måneder, men med unntak av et par små krangler holdt vi sammen. Og det har vi gjort i 8 år nå! Det rare er at jeg nå har de samme bekymringene i hodet rett før denne langturen til Sør-Amerika også. Men etter å ha reist mye de siste årene vet jeg jo at det stort sett går bra.

 

2016-07-11_0003

På jorda rundt-reisen var vi innom 12 land på de drøye seks månedene vi var på tur. Reisen til Sør-Amerika tror jeg imidlertid vil bli ganske ulik den forrige. Ikke bare på grunn av destinasjonene, men også måten vi reiser på. Siden jorda rundt-reisen i 2009/2010 har reisevanene- og prioriteringene endret seg. Den gangen var målet å reise så billig som mulig og se nye steder hele tiden. Det er vel ofte slik backpackerkarrieren starter.

Men med årene har vi utviklet oss mer og mer i retning det som kalles en flashpacker;

«They (Flashpackers) travel with a backpack but they stay in nicer digs, carry fancy electronics, tend to be a bit older, have a bit more money to spend, and don’t cook in hostels every day.» Sitat fra NomadicMatt

På reisene mine nå om dagen bruker jeg gjerne litt mer penger på spennende mat, bor litt bedre (sjelden på sovesal), kan bruke mer penger på kule aktiviteter og har med meg betydelig mer elektronisk utstyr.

Jeg reiser også litt saktere enn før, setter av mer tid til å bli kjent med nye kulturer og verdsetter uventede reiseopplevelser over typiske turistattraksjoner. Selv om jeg har en del store attraksjoner på lista mi i Sør-Amerika, er det etter min erfaring sjelden dem man husker aller best fra en reise. Gode samtaler, uventede hendelser, følelsen av urørt natur, et smaksrikt måltid eller morsomme detaljer kan gi vel så godt reiseopplevelser!

En annen stor forskjell fra forrige tur er at vi nå begge har noe mer jobb-relatert å gjøre underveis. Kenneth skal skrive ferdig masteroppgave i jus, mens jeg skal blogge, lære mer spansk og drive mye med reisefotografering.

Ja, det var litt om hvordan vi kommer til å reise i Sør-Amerika. Her kommer litt om utgifter før avreise, foreløpig reiserute og budsjett for reisen i Sør-Amerika.

 

Forventet reiserute i Sør-Amerikasør-amerika-reise-kart

Jeg setter fortsatt stor pris på å ha frihet på reise. I god backpackerånd har vi derfor bare bestilt en enveisbillett til Rio de Janeiro, og tar alt på sparket videre derfra. Vi har likevel laget en plan-ish på hvordan vi ser for oss å tilbringe tiden i Sør-Amerika:

Ca 10 dager i Brasil – Vi starter i Rio de Janeiro. Deretter blir det mest sannsynlig Ilha Grande, Paranagua og Iguazu falls.
1 uke i Paraguay – Her har vi ikke funnet så mange interessante steder enda, derfor tar vi nok mye på sparket. Noen som har tips?
1-2 uker i Bolivia – Saltsjøen, La Paz, Titicaca og sikkert noen andre steder vi ramler innom.
2 måneder hvor vi bosetter oss i Peru, mest sannsynlig Lima. Kenneth skriver master, jeg jazzer opp spansklæringen. Vi drar til Machu Picchu, og forhåpentligvis Ica, noen nasjonalparker og en tur i jungelen.
1,5 måned et sted i Ecuador – Innom Quito, tur til Galapagos, kanskje Banos og sikkert noen andre interessante steder. I tillegg kommer Thomas på besøk til oss i november =)
3-4 uker på reise rundt i Colombia – Her er det mange steder jeg har lyst til å besøke, både inne i landet og langs kysten. Vi får se nærmere hvor vi ender opp!
Hjemreise rett før jul.

 

Utgifter før reisen til Sør-Amerika

Det går alltid en del penger til forberedelser av en lang tur. Dette er utgiftene mine til nå knyttet til reisen så langt:

 • Utstyr = ca 2500 kr for myggspray, solkrem, plaster, deodorant, minnekort, reisestativ, power bank og diverse andre småting. (Her er pakkelisten med alt utstyret jeg hadde med meg til Sør-Amerika)
 • Vaksiner = 420 kr. Jeg trengte bare tyfoidfebervaksine denne gangen.
 • Reiseforsikring = ca 4800 kr. World Nomads reiseforsikring for 6 måneders reise.
 • Flybillett fra Oslo til Rio = 4936 kr med Condor Airlines via Frankfurt.

= 12 656 kr

 

2016-07-11_0002

Hva slags reisebudsjett ser vi for oss?

Kostnadene varierer jo en del fra land til land i Sør-Amerika, og ut ifra hvor mye vi flytter på oss, men i gjennomsnitt håper vi å bruke omtrent dette per pers:

 • Bo: 100 kr natta
 • Mat: 100 kr
 • Transport: 75 kr
 • Aktiviteter: 75 kr

350 kr dagen

Store aktiviteter som Machu Picchu og Galapagos vil nok påvirke budsjettet en del. Selv om jeg ikke har noe fast øvre grense for hvor mye jeg har tenkt til å bruke kan vi jo regne ut omtrent hvor mye det vil koste:

165 dager x 350 kr = 57 750 kr.

Hvis jeg legger til utgiftene før reisen, flybillett hjem og et par større aktiviteter vil jeg tro vi havner på rundt 80 000 kr pr pers for de nesten 6 månedene i Sør-Amerika. Men dette kan som sagt forandre seg underveis ut ifra hva vi velger å gjøre.

 

2016-07-11_0001

Nå gjenstår bare utflytting, siste pakkingen og noen andre praktiske småting. Pus har allerede flyttet og flere andre avskjeder er tatt.

Steike, dette blir spennende! 

snapcode-hamacareise-SA

Kom gjerne med tips til hva vi bør se langs veien! =)

Andre innlegg fra Sør-Amerika:

36 Kommentarer

 1. Kaisa

  God tur!! Blir spennende å følge dere! Jeg og samboeren min reiser på en ett års jorda rundt reise om nøyaktig ett år. Mye planlegging som skal til, men som vi gleder oss! 🙂

  Svar
 2. Marthe

  Gleder meg til å følge med! Blir sikkert crazy times! Hvordan er spansk-kunnskapene dine? Jeg reiste gjennom mellom-Amerika uten å kunne et ord. Jeg skal ta et utvekslingsår i Spania før jeg beveger med til sør-Amerika, sånn at jeg kommer bedre ut enn sist. Hehe! God tur! 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tjæ, jeg kan noen ord fra forrige gang jeg reiste i mellom-Amerika, men håper å lære meg masse mer underveis 😉 Et utvekslingsår i Spania høres ikke dumt ut! Da vil du sikkert være godt rustet for sør-Amerika! 😀

   Svar
 3. Charlotte

  God tur! Blir spennende:) Dere skal ikke heller bo i Cusco da, de 2 månedene i Peru? Det ville ihvertfall jeg anbefalt:) Og så er Sucre også en koselig, fin by i Bolivia. Og ja, forresten, Potosi likte jeg også godt. Men bare for et lite besøk:) God reise!:)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tuuusen takk, Charlotte! 😀 Ja, vi kan jo vurdere Cusco også, men jeg har hørt det er en del dyrere å bo der? Sucre og Potosi har jeg også lest litt om ja – de høres spennende ut! Takk for tips! =)

   Svar
   • Charlotte

    Jo, det er nok mulig at det er dyrere der. Er jo mange turister. Men det er veldig verdt det? Jeg liker ikke Lima noe særlig da. Hvis dere skal lage mat hjemme og sånn, går jeg ut ifra at det ikke vil bli noe særlig dyrere. Da kjøper dere jo maten i butikken. Så kommer det vel litt an på hvordan man bor i Cusco; om man trekker seg litt unna alle turistene eller om man holder til midt i gryta. Blir spennende å se hvor dere ender opp?

   • Hamaca Reiseblogg

    Veldig sant, Charlotte! Det skal virkelig vurderes! Vi får ta en nærmere vurdering når vi får vært innom begge byene. Er enig i at Cusco høres koseligere ut =)

 4. Mona

  Hei,
  Høres ut som en spennende tur med mange fotomuligheter. Hva tar du med av kamerautstyr?
  God tur!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Mona! Ja, håper å få tatt mye bilder på veien. Satser på at det er mange gode motiver =) Jeg har med meg et Sony A7rII speilløst kamera, tre objektiver (16-35mm, 55mm og 70-200mm), et GoPro-kamera og et Ricoh Theta S (360-graders kamera). Hehe, satser på at jeg skal få greid å dokumentere litt underveis med disse 😉

   Svar
 5. Pauline

  Må ønske dere riktig god tur 🙂 🙂 Håper det blir en tur med mange flotte opplevelser! Så er jeg spent på om dere klarer budsjettet 🙂 Bienvenidos a Sudamerica y disfruta mucho!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk skal du ha, Pauline! Haha, veldig spent på om vi klarer budsjettet jeg og. Her i Brasil er vi et godt stykke over, men håper det jevner seg ut over tid 😉 Brasil er vel fort det dyreste landet i Sør-Amerika.

   Svar
 6. Lise-Marie

  Jeg er så spent på å følge dere på denne langturen! Har lagt deg til på snapchat og gleder meg til spennende snaps 🙂

  Svar
 7. Mai-Brit

  Åh, så utrolig misunnelige vi er – men vel unt! Det blir kjempe spennende å følge dere både på bloggen og snapchat. Vi lever igjennom dere fram til vi selv setter oss på flyet 21. august! Ønsker dere en kjempe fin tur! 🙂

  Svar
 8. Jørn

  Ahh, dette høres utrolig gøy ut. Skal selv gå Inca Trail og se Machu Picchu om et par måneder, men får dessverre ikke oppleve alt det andre spennende dere skal se (foreløpig!). Er spesielt misunnelig på Galapagos, det står høyt på egen ønskeliste. Har dere lagt noen planer for hvordan dere skal komme dere dit/oppholde dere der? Har hørt at det er mulig å overnatte i telt dersom man ønsker det, som høres ganske spennende ut, og ikke minst billig 😉

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Åja, kult! Kanskje vi møtes på Machu Picchu da! Vi skal heller ikke gå der før om et par måneder, tenker jeg 😉 Du har vel bestilt Inca Trail du da kanskje?
   Galapagos bør bli gøy ja! Vi hørte det er mulig å finne noen billigere «restplasser» i Quito hvis man er litt tålmodig, og det høres jo kjekt ut. Muligheten med telt på Galapagos har jeg ikke hørt om, men det må sjekkes opp! Takk for tips!
   God tur til Peru! =)

   Svar
 9. Markus Jansen

  Hei!
  Ser ut som det blir en spennende tur! Jeg har selv vært nylig i både Peru og Brasil hvor jeg besøkte Machu Picchu, Rio, Sao Paulo og Iguassofallene og jeg vil gjerne ta meg en tur tilbake til Sør-Amerika for å oppleve mer av det kontinentet har å by på! Jeg lurer på når dere har såpass god tid til å reise rundt der, hvorfor planlegger dere ikke å dra innom land som Chile og Argentina? I områder som Atacamaørkene, Patagonia og Buenos Aires som jeg har hørt veldig mye bra om 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Markus!
   Så kult at du også akkurat har vært i Sør-Amerika! Skjønner at det ga mersmak!
   Hvorfor vi ikke drar til Chile og Argentina? Jo, hehe. Jeg har vel egentlig tre grunner:

   1. Jeg synes Patagonia ser veldig fristende ut, må jeg innrømme, men bortsett fra det føler jeg den mest spennende kulturen er i nord (Bolivia, Peru, Colombia osv). Det blir en ganske lang omvei å dra langt ned i Argentina også, siden vi tenker å gjøre mesteparten av reisen med buss.
   2. Vi har planlagt å bosette oss i Peru og Ecuador for 2-3 mnd slik at kjæresten min får skrevet mastern sin, og da blir det ikke tid til å reise like mye. Jeg synes imidlertid det er greit da, siden jeg setter pris på å bli enda bedre kjent med noen av landa, pluss at jeg har tenkt til å lære meg spansk.
   3. Vi er begge vegetarianere, og vi vet at Argentina spesielt har veldig lite vegetarmat. Derfor tenkte vi også det var enklest å styre unna det landet.

   Du skal ikke se bort ifra at jeg tar meg en tur i sør senere en gang da 😉

   Svar
 10. Helene

  Så utrolig spennende. Gleder meg til å følge dere videre fra Rio (og til å høre mer om Rio). Jeg har lyst til å reise til Sør-Amerika selv (Rio og Buenos Aires først), hva tror du om å reise dit som jente alene?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Helene!
   Steike, ser denne kommentaren har gått meg hus forbi, beklager! Men nå kan jeg hvert fall svare deg ut ifra litt mer erfaring siden jeg har reist i Sør-Amerika et par måneder! Vi har møtt flere alenereisende i Sør-Amerika, og som forteller at det går helt fint. Min erfaring er at man bør ta litt flere forhåndsregler her enn i f.eks Asia. I storbyer er det ofte ikke trygt og ferdes ute om kvelden, og på dagtid bør man være forsiktig med å vise verdisaker pga tyverier.

   Mye av det man leser på nettet bør likevel tas med en klype salt. Vi har nå reist gjennom 7 land i Sør-Amerika, og ikke hatt noe problemer i det hele tatt. Hvis du ikke har reist så mye før ville jeg startet Sør-Amerikaturen i Peru. Her er ting lagt opp godt til turister, og det er lett å finne andre å henge sammen med.

   Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Linda! Nei, det ble ikke Galapagos denne gangen, selv om jeg hadde tenkt det før vi dro. Da vi kom til Ecuador fant vi ut at å reise dit på backpackerbudsjett ikke ville være så mye vits. Derfor sparer jeg heller besøket dit til en gang i fremtiden når jeg forhåpentligvis har bedre råd =)

   Svar

Legg igjen en kommentar