Asunción er ikke som hovedsteder flest hvor du har lange lister med attraksjoner å utforske. Likevel fant vi oss merkelig godt til rette i byen, blant annet på turens koseligste hostel og mest fargerike vegetarrestaurant.

Etter å ha tilbragt to uker i turistvante og attraksjonsspekkede byer i Brasil var det spennende å sette oss på bussen til en helt annerledes storby i Sør-Amerika. En by som viser en mer lokal side av kontinentet og som sjelden besøkes av turister.

Asunción er en av de eldste byene i Sør-Amerika og ble grunnlagt av den spanske erobreren, Juan de Ayolas, i 1537. Grunnen til at byen ble plassert akkurat her var rett og slett fordi Juan synes plassen ved Paraguay-elva var praktisk og menneskene som bodde der var hyggelige. Siden har byen blitt hjem til over en halv million innbyggere. Tross sin lange historie er Asunción likevel en av mindre kjente hovedstedene i Sør-Amerika.

 

2016-09-23_0010

Observasjoner i Asunción

Asunción er en fin by å utforske til fots. Her er en del interessante observasjoner og steder vi fant i løpet av oppholdet vårt i byen:

Trafikken er ganske gæærn. Med få trafikklys i byen og lite trafikkpoliti så det ut til å være den størstes rett. Vi forgjengere måtte derfor alltid passe på før vi krysset gata.

Byen var full av rosa trær. Vi var så heldige å besøke byen i blomstringen av lapacho-treet, et tre fylt med rosa blomster, og et typisk symbol på Paraguay.

Nesten ingen turister! Vi møtte kun et annet turist-par på våre gåturer i byen, og det føltes såpass spesielt at vi faktisk slo av en prat. Paret var tysk og de besøkte noen venner i byen. De få andre utlendingene vi møtte var på hostellet, og de var ikke typiske turister heller. De var frivillige på prosjekter enten i Asunción eller utenfor.

På mange gatehjørner rundt i byen står det væpnet politi. Jeg er usikker på hvorfor, men vi fikk ikke inntrykk av at det var for turistene hvert fall. Vertinnen vår opplyste oss om at det var to steder i byen vi ikke burde gå – to favelalignende steder oppe ved elva. Hun sa også at det var lurt å legge vegg dyrt utstyr hvis vi gikk i en gate uten andre mennesker. Likevel følte vi oss tryggere enn i storbyene i Brasil.

Parkene er som andre sted i Sør-Amerika. Parkene er gjerne kvadratiske plasser med benker, statuer, gressplen og noen selgere. Mange sitter og taster på telefonen her siden det finnes gratis wifi.

Presidentpalasset (Palacio de los López) i byen er et godt bevoktet stort rosa bygg med en velstelt hage utenfor.

 

2016-09-23_0018

2016-09-23_0011

Lik andre byer hadde også Asunción sin andel av gatekunst.

2016-09-23_0014

Et merkelig monument vi kom over i byen og et flott rosa tre.

2016-09-23_0017

Gatematen i Asunción består stort sett av grillet kjøtt.

2016-09-23_0016

2016-09-23_0015

Presidentpalasset til venstre og toppen av Panteón de los Heroes til høyre.

Panteón de los Heroes er et vakkert romerskinspirert bygg der landets viktigste ledere og helter er gravlagt. Under vårt besøk var bygget dessverre under restaurering og vi kunne derfor ikke gå inn.

Casa de la Independencia er et gratis museum i et gammelt kolonihus fra 1772. På innsiden finnes historiske gjenstander og møbler fra kolonitiden og tiden etter Paraguay ble selvstendig. Bakgården er pyntet med vakre blomster og inneholder et stort kart med planer og drømmer for framtidens Asunción.

Billig elektronikk. På grunn av smuglervirksomheten i landet ser det ut til å at prisene her er mye lavere enn i nabolandet, Brasil. Jeg kjøpte noen ørepropper med god kvalitet til under 200 kroner.

En populær snack i Asunción er chipa, et ostebrød fylt med forskjellig innhold.

Togmuseum: Den «attraksjonen» vi brukte mest tid på i Asunción var togmuseumet. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men det var overraskende interessant å utforske den over 150 år gamle toghistorien i landet.

Togmuseumet ligger i Saint Francis Station, et av byens mest ikoniske bygg. Stasjonen stod ferdig for 150 år siden, to år etter at det første toget i hele Sør-Amerika var på skinnene i Paraguay. Det var engelske ingeniører som ble hyret inn for å bygge togbanen som skulle gå fra Asunción til Paraguarí.

I dag er imidlertid ikke togstasjonen i bruk lengre, og har blitt omgjort til museum. I flere store rom er det mulig å se alt mulig av loggbøker, billetter, skrivemaskiner, bilder, togdeler og kommunikasjonsutstyr fra tiden da togbanen var i bruk. I toghallen står det også en gammel togvogn og et gammelt lokomotiv fra 1861 man kan utforske.

 

Inngangen til togmuseum i Asuncion

Den gamle togstasjonen fra 1863.

2016-09-23_0024

Gammelt togutstyr på togmuseum i Paraguay

2016-09-23_0023

2016-09-23_0025

Togmuseum i Asuncion Paraguay

Gammel togvogn i Asuncion Paraguay

Vår favorittrestaurant: Pink Cow

Er du i Asunción og på jakt etter et sunt og fargerikt måltid, bør du definitivt ta turen til Pink Cow! En mer fargesprakende og koselig restaurant skal du lete lenge etter! All maten på Pink Cow er vegetarisk, likevel finnes både sushi og burger på menyen. Rettene koster mellom 30-50.000 Guarani (45-75 kr).

 

Pink Cow vegetarrestaurant i Asuncion

2016-09-22_0006

vegetarmat i Asuncion Paraguay

Vårt favoritthostel: El Nomada Hostel

El Nomada er definitivt mitt favoritthostel til nå på turen. Innenfor en anonym dør i en vanlig gate i Asunción ligger en liten oase med grønt gress, svømmebasseng og hengekøyer. Det finnes flere oppholdsrom; blant annet TV-stue, lesekrok og felles kjøkken. Utendørs er flere sittegrupper, dartspill og andre aktiviteter.

Eierne er utrolig hyggelige og hjelpsomme med hva det måtte være. De lager også en herlig frokost med pannekaker og fersk fruktjuice til gjestene. Vi betalte 380 kr pr natt for et dobbeltrom med eget bad, en liten veranda med sitteplass og frokost. Det var litt over budsjett, men likevel vel verdt det!

 

2016-09-22_0002

good-hostel-in-Asuncion-El-Nomada

El Nomada Hostel i Asuncion

Mens vi var på El Nomada viste eieren oss også hvordan vi lager den lokale teen, tereré. Denne teen er utrolig populær blant befolkningen. Går du rundt i gatene i Asunción ser du alltid folk med store tekanner, enten i skinn eller plastikk, med en tekopp på siden.

Tereré/mate er ikke vann med te, slik vi er vant med, men omvendt – mye teblader med lite vann. Vannet som helles oppi tebladene er imidlertid ikke glovarmt, men iskaldt. Hvis flere samles sendes gjerne koppen rundt og alle drikker av samme sugerør.

 

Tereré te prosess

1. Kjøp en pose med Yerba Mate – enten vanlig, med mint eller forskjellige andre herbs som kan hjelpe for forskjellige smerter. I matbutikken i Paraguay finnes det gjerne hyller fulle av te. 

2. Det mest tradisjonelle er å bruke en kopp laget av et horn fra et dyr og et spesielt sølvsugerør.

 

Terere te i Paraguay

3. Fyll koppen 3/4 full med mate. Vipp koppen litt på siden slik at tebladene ligger skjevt. Skru sugerøret nedi slik at det nesten når bunnen av koppen. 

4. Hell kaldt vann med isbiter kun på den ene sida av koppen der det er minst mate – men ikke for mye. Det øverste laget med herbs skal ikke bli vått. Deretter fyller du på med mer vann så fort det er tomt. På den måten kan man beholde smaken i flere timer. Det er vanlig å spytte ut første slurken.

 

Hvordan lage terere te Paraguay

Et siste lite hosteltips…

På vårt andre opphold i Asunción bodde vi noen netter på La Casita de la Abuela, som også er et kjempekoselig og litt billigere hostel. Her betalte vi 210 kr pr natt for et dobbeltrom med privat bad og frokost.

La casita de la abuela i Asuncion

Så, er det verdt å reise innom Asunción?

Ja, det synes jeg. Asunción er en by man ikke trenger å stresse rundt i for å rekke alle attraksjonene, og det er deilig. Det er en by man kan observere hverdagslivet og lære mye bare ved å vandre gatelangs. Det er en by med koselige hosteller og lave priser. Og det er en by der man sjelden støter på andre turister, og spesielt ikke naboen!

Andre innlegg fra Paraguay

 

Relaterte artikler

5 Kommentarer

  1. Pauline

    Det her var jo en søt liten perle 🙂 Såg ut som en deilig by å slappe av et par dager med rolig utforsking. Flotte bilder som gir god stemning! 🙂

    Svar
  2. Geir

    Jeg kjenner på en dyp og gnagende misunnelse. Asuncion og Paraguay er den type land og by jeg sikler etter å besøke. Du ga meg ikke mindre lyst.

    Svar

Legg igjen en kommentar