spons-reisOm bare kameraet mitt også kunne fange lukter og smaker, ville dette innlegget vært en kulinarisk opplevelse i seg selv! Bli med på matlagingskurs i Marrakech! 

Advarsel! Dette innlegget kan gjøre deg sulten! (PS: oppskriftene finner du lengre ned i innlegget)

 

riad-chorfa-cooking-course

 

Etter å ha blitt ført gjennom souken (markedet) og diverse trange gater av guiden vår, stod plutselig hele gjengen av reisebloggere utenfor en stor tredør i en høy murvegg. Navnskiltet utenfor viste Riad Chorfa – dette var plassen vi skulle få innblikk i ordentlig marokkansk matlaging!

En riad er et klassisk marokkansk hus med en innvendig bakgård. Her kan det bo alt fra en liten familie på to rom til en storfamilie på 20 rom. Inne i en riad finnes ofte koselige sittegrupper, marokkanske fliser i fine mønstre, palmer eller andre typer trær, et basseng og en skillpadde eller to. Riad Chorfa var intet unntak. Tidligere hadde det bodd en større familie i denne riaden, men nå ble den brukt som hotell. Vi ønsket plutselig hele gjengen at det var dette stedet vi fikk bo på, ikke det upersonlige, store hotellet utenfor byen. Men det får bli neste gang.

Jeg ble virkelig forelsket i disse nydelige gjemte bakgårdene! Tenk å kunne få bygd et slikt hus i Norge! Med glasstak som kan dras for om vinteren!? Tenk så gull med konstant ly for vinden, en egen hage med grønnsaker og urter både vinters og sommertid og et flott lokale for en fest! Strømutgiftene om vinteren hadde nok blitt relativt høye da men..

 

Mathilde aka Mathildesreise nyter et glass myntete.

Dagen startet som den ofte gjør her i Marokko, med en kopp søt myntete helt elegant fra en vakker, marokkansk tekanne. Før vi kunne begynne selve matlagingen, måtte vi imidlertid ta turen til markedet. Å komme seg frem og tilbake til markedet med 15 reisebloggere var ikke bare bare. I souken i Marrakech kryr det av fotomotiver og små, skjønne kattunger, så det ble fort mer enn et stopp på veien!

Jeg hadde håpet på et stort, livlig matmarked med masse eksotiske matvarer, men jeg ble en smule skuffet da det kun viste seg å være en liten plass med et par boder rundt. Nå skal det sies at mine forventninger er i høyeste laget etter å ha sett alle de flotte markedene i India og Nepal da..

 

 

Med grønnsakene, kjøttet og brødet i hus var det bare å starte oppkuttingen. Snart fløy vi alle rundt med rosa eller blåblomstrede forkler, hver vår kniv og hvert vårt kamera. Alle ingrediensene fikk hver sin lille skål som så ble plassert utover et langbord. For en fargefest av krydder og grønnsaker! Mellom beina våre spankulerte små skillpadder som ble svært fornøyde om vi spanderte et ferskt salatblad eller to.

 

Hanne Marit aka Sekk og Sandaler og Elisabeth aka GlobtrotterElisa er i full gang med oppkuttinga!

Renate aka Randomjenta har ansvar for agurkkuttingen.

 

Våre verter stod for blandingen av ingrediensene. I mine øyne så det hele nokså greit ut – det eneste vi nordmenn kan slite litt med er å helle oppi NOK olje og krydder. Her snakker vi nemlig store mengder!

Henriette aka Coffee in a Cup rasper gulrøtter til gulrotsalaten, mens fotograf Monica dokumenterer marinadelagingen.

 

Vi fikk oppskrift på tre veldig gode grønnsaks-sideretter. Oppskriftene under er beregnet til fire personer:

 

Gulrotsalat
Dette er ikke salat sånn vi tenker salat i Norge, men en deilig stuinglignende siderett med herlig smak! Denne skal jeg definitivt prøve hjemme!

 • 1/2 kg gulrot
 • 1 ts persille, koriander, salt, cumin, paprika
 • 2 små fedd hvitløk
 • 1/2 glass presset sitron
 • 1/2 lite glass  olivenolje
 • 1 ts harissa (om du liker sterk mat)

Vask, skrell og riv gulrøttene. Kok i 15 minutter. Tilsett krydder, sitron og olje.

 

Auberginesalat
Selv om retten tar sin tid å lage er den absolutt verdt strevet! Auberginene blir etterhvert helt myke slik at det hele blir en jevn mos. Deilig!

 • 1/2 kg aubergine
 • 1 ts eddik
 • 1 ts persille, koriander, salt, pepper, paprika, cumin
 • hvitløk
 • 2 ss olivenolje og 2 ss vanlig olje

Skrell auberginene og kutt dem i kuber. Kok under lokk med krydderet, oljen og et stort glass vann i 30 min.

 

Tomat og agurksalat
Klassisk marokkansk salat som vi fikk servert på de fleste restaurantene. Enkelt og friskt!

 • 1/2 kg tomater
 • 1/2 kg agurk
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ts eddik
 • 1/2 ts salt og pepper

 

Ann-Mari aka Alltid Reiseklar gjør klar grillspydene.

 

Marinerte grillspyd med kylling og lammekjøtt:

Lammespyd

 • 750g lammekjøtt
 • 1 ss persille og koriander
 • et lite fedd hvitløk
 • 1 ts cumin, pepper, paprika og salt
 • 1 ss olivenolje

Kyllingspyd

 • 750g kyllingfillet
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ts cumin og paprika
 • litt safran, salt og persille
 • 1 sitron

Del kjøttet i biter. Bland kjøttet og resten av ingrediensene i en bolle. La hvile i 15 min. Ha så på grillspyd og stek på grillen.

 

2014-04-05_0025Satu aka To Destination Unknown i gang med skrellinga.

 

Enkel, men supergod dessert! Ferske marokkanske appelsiner med melis, kanel og en saft fra en grønn flaske. Snadder!

 

2014-04-09_0001

 

Andre innlegg fra Marokko:

 

Relaterte artikler

13 Kommentarer

 1. GlobetrotterElisa

  NÅ fikk jeg en akutt trang til å dra tilbake til denne rijaden for å lage mer mat! Dette var himmelsk! Utrolig mange fine bilder!

  Svar
 2. Randomjenta

  Herlige bilder! Maten var så nydelig! Riaden var også utrolig flott. Genialt det du skrev om å kunne hatt et slikt hus hjemme med glasstak over om vinteren 😉

  Prøvde å lage en del av rettene hjemme, men resultatet ble dessverre ikke like bra som i Marokko.. Men det er nok mine kunnskaper det står på og ikke selve maten/oppskriftene, haha. Skal prøve igjen når det blir grillsesong ute!

  (ser forresten ut som jeg er litt sint på de agurkene jeg kutter :p)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, hadde jo vært drømmen å ha en norsk rijad 😀

   Er synd man ofte blir skuffet når man prøver å lage utenlandske matretter i Norge – ting smaker liksom ikke det samme. Opplever det samme når jeg prøver å lage indisk, det blir aldri bedre enn det man finner i India altså! Mulig grillspydene blir bedre når du får dem på en ordentlig grill da 😉

   Svar
 3. Annette

  Wow, så flotte bildet du har fått av matlagingen – det hele så supert lekkert ut og nå ble jeg sulten igjen 🙂 Jeg har ikke fått testet ut rettene enda, men det skal jeg absolutt gjøre en helg når vi har litt bedre tid. Tviler på at det kanskje smaker like godt da atmosfæren også har mye å si for maten.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Annette! Atmosfæren og overaskelsesmomentet har helt klart mye å si som du sier.. Men krydderne vi kjøpte må jo prøves ut =)

   Svar
 4. Ann-Mari

  Vi ser alle veldig konsentrerte ut, tror jeg vi sier, det var jo ikke så mange sinte 🙂 Haha.
  Nydelige bilder, det var en skikkelig kjekk dag.
  Tomatsalaten blir ekstra god med fersk koriander i, og om man ikke er gjerrig med spisskummen blir det suverent. Men selvsagt, som så mye annet handler mat og vin om stemningen der og da.
  Renate: Tenn lykter, drikk rosevin, dim lyset, server maten på et lavt bord og du skal se at maten smaker ekstra bra 😉

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Haha, nei – sinte var dere forhåpentligvis ikke. Men de slue knivene var jo ikke så lette å jobbe med akkurat, så var viktig å holde konsentrasjonen 😉

   Svar
 5. ReiseLiv

  Reisen deres til Marokko ser bare helt fantastisk ut! Virker som dere lærte og opplevde masse 🙂 Kjempegøy å få være med på turen via nett!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Marokkoturen var veldig artig ja, Liv – synd du ikke fikk mulighet til å melde deg på. Men forhåpentligvis får vi flere reisesjanser. Det ser ikke så aller verst ut der du befinner deg heller da 😉 God tur videre!

   Svar
 6. Astridhjerte

  Kjempe god mat! Tenkte jeg skulle prøve noen av oppskriftene en dag i påsken 🙂

  Må le litt av det bildet når alle vi andre tar bilde;) bloggere på tur…. :p

  Svar
 7. Lise-Marie Lia

  Først og fremst er jeg veldig glad for at jeg rett før jeg begynte å lese, pusset tennene. Hvis ikke hadde jeg vært i kjøleskapet for å finne meg noe å spise!

  Fargesprakende, fristende og veldig inspirerende innlegg. Jeg blir veldig glad av alle fargene Marokko har å by på, det må jeg si. Og alle bildene dine gjorde maten ekstremt fristende, jeg vet at jeg så FORT været blir fint nok skal jeg grille kylling- eller lammespyd, nam nam.

  I tillegg var det supert at du la til linker til noen blogger. Jeg elsker reiseblogger, og skal titte innom hver og en av dem!

  Svar

Legg igjen en kommentar