Det har gått fem år siden jeg besøkte den mektige tempelbyen, Angkor Wat. Likevel har jeg aldri orket og sette meg ned for å lage et innlegg før nå. Jeg gikk nemlig berserk med kameraet. 600 bilder av STEIN var det jeg satt igjen med etter to dager! 

I dag har jeg imidlertid tatt en liten titt i det gigantiske bildearkivet fra Kambodsja. Det var ikke mye gull å finne, men jeg fikk skrapet sammen et par brukbare bilder, og ga dem en liten omgang i Lightroom. For Angkor Wat fortjener faktisk et eget innlegg på denne bloggen!

angkor-wat-watching-sunrise


Kan det bli for mye fotografering på reise?

JA! Så absolutt! Selv sliter jeg alltid med å begrense meg, og jeg ser stadig andre med samme problem. «Åh, jeg skal bare ta et bilde til av…». Det sies at man må ta en del dårlige bilder for å kunne finne de gode bildene, men ofte ender man opp med å ta de samme klisjebildene som er blitt tatt flere millioner ganger før.

Derfor tror jeg det kan være lurt å innføre fotofrie timer eller dager på en reise. Stopp knipsinga!! Gå heller og nyt de vakre steinruinene i Angkor Wat. Filosofér over hvor praktfullt stedet kan ha vært for 1000 år siden. Utforsk små hulerom inne i templene. Sett deg på tempeltrappen og studér arkitekturen eller de andre rare turistene som ikke greier å slutte og knipse. Og når du så har gjort det, DA kan du ta et par bilder av de stedene du liker ekstra godt, samt noen gøyale bilder av deg og dine reisekamerater. For hva skal du med alle de 600 steinbildene når du kommer hjem!? De gjør ikke noe annet enn å fylle opp harddisken din, jeg lover deg!

På mitt besøk i Kambodsja for fem år siden kjøpte vi et tredagerspass til Angkor Wat. De to første dagene stresset og knipset vi rundt for å rekke mest mulig på kort tid. Det var ikke før på den tredje dagen at vi endelig forsto at vi var dritt lei av å ta bilder av steinbygninger. Den siste dagen ble derfor tilbragt på favorittemplene våre. Vi greide endelig å senke farten og nyte øyeblikkene!

angkor-wat-sunrise

angkor-wat-steinfjes angkor-wat-artists angkor-wat-overview angkor-wat-stone-temples angkor-wat-walls angkor-wat-munkerangkor-wat-tuk-tukangkor-wat-main-temple
Så, hva husker jeg best fra Angkor Wat?

 • Jeg husker at området var STORT, mye større en jeg hadde trodd! På mange av de mindre templene var det ikke et eneste menneske å se! Vi brukte tuk-tuk for å komme oss fra tempel til tempel, men det var også mulig å sykle.
 • Jeg husker at det var veldig mange ulike templer, noe som gjorde det veldig vanskelig å holde styr på navn, alder og annen historie! Men utsmykningene var utrolig vakre, spesielt de store steinhodene.
 • Jeg husker «One dollaaaaa» – ungene som løp rundt og spurte deg om en dollar for alt mulig rart.
 • Jeg husker de massive trærne som med tiden hadde vokst sammen med steinbygningene – det var fascinerende!
 • Jeg husker baren Angkor What? i Siem Reap, der det ble litt for mange whiskey-buckets. Eller husker og husker.. jeg kan ikke si at jeg husker stort mellom jeg lå på barens do og spøy til jeg morgenen etter våknet i min egen seng..

angkor-wat-ruinsangkor-wat-sunset-munks

Relaterte artikler

14 Kommentarer

 1. ReiseLiv

  Å, bildene dine får meg til å drømme meg tilbake! Jeg elsket Angkor-parken!

  Jeg tror du har et poeng angående for mye fotografering på reise… Jeg synes også det der er veldig vanskelig. For det er jo så mye fint jeg vil ta bilder av, men så har jeg jo ikke lyst å se verden gjennom en kameralinse heller.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, er en veldig vanskelig balansegang det der. Spesielt som blogger også. Vi føler jo gjerne at vi må dokumentere ALT som skjer!

   Svar
 2. coffee in a cup

  jeg kunne ikke vært mer enig med deg, ingeborg! jo’a, øvelse gjør og mester og mange bilder må til, men det er søren i meg grenser.
  jeg har blitt mye flinkere til å begrense meg og det skjer oftere og oftere når jeg er på tur at jeg stopper opp, slapper av og bare kikker rundt, mens folk rundt meg knipser som gale, og det er så UTOLIG digg å bare nyte noen ganger 🙂
  og så er det jo ikke nødvendig å fylle opp harddisken no’ mer enn nødvendig. blir stresset nok som det er av å tenke på de mange hundre tusen bildene (no joke) som venter på å bli gått gjennom, ryddet opp i og backet opp – grøsser!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Så bra du har blitt flinkere til å begrense deg da! Bare at vi er klar over problemet tror jeg hjelper mye også. Da kan vi si til oss selv at nå skal jeg ta de og de bildene, og etter det legge bort kameraet for en stund =)

   Svar
 3. Mstraveltipsy

  Som du sier så må det en del dårlige bilder til før mna får noen bra, Jeg er ekspert på dårlige bilder og sitter ofte igjen med en hel del dårlige bilder og selv om jeg synes jeg tok mange bilder så angrer jeg på at jeg ikke nok flere. Jeg burde vel egentlig få et kurs i å bruke kameraet mitt jeg 🙂 Men du har masse flotte bilder her må jeg si:)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Kjenner meg igjen der – angrer alltid etterpå om det er noen artige situasjoner jeg glemte å ta bilde av. Men da får vi bare håpe at harddisken i hodet vårt lagrer det for oss i steden. Er ikke akkurat veldig fornøyd med en del av disse bildene her, men trøster meg med at jeg hvert fall har utviklet meg litt som fotograf på fem år…

   Svar
 4. Beate

  Kjenner meg helt igjen i det du sier. Etter bare noen dager er kameraet mitt fult, og jeg bruker lengre tid på å slette bildene enn å ta dem.. Har mange bilder fra Australia som jeg stresset med å ta, men de ble så dårlige og helt ubrukelige, bare fordi jeg ikke hadde tid til å holde kameraet mitt i ro, eller bildene så helt like ut.. Samme turistatraksjonene som alle andre;)
  De fineste minnene er jo dem man husker fra virkeligheten enn de man bare så på et uklart bilde eller gjennom en kameralinse!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, det er viktig å bevare våre mentale bilder i vår egen harddisk også, men jeg er alltid redd for at hjernen skal glemme dem.. Har faktisk hørt at man husker mindre fra et sted om man tar mye bilder da, og det er jo ikke bra!

   Svar
 5. Geir

  Fotostrategi er alltid lurt. Jeg tror på to knipsefaser: Når alt er nytt og spennende, og du ser ting med nye øyne, og når du har erfart stedet. Jeg venter ofte med å ta fram kameraet til jeg har latt et sted synke inn.
  Når det gjelder steder som Angkor syns jeg ofte de beste motivene er andre steder enn i selve attraksjonene. For meg har turistene blitt et tema i seg selv. Jeg syns du har fått fram dette «andre» som de aller fleste lar være å fotografere.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, enig i de to fasene! Man legger ofte ikke merke til de små detaljene i første fase, så da gjelder det å tilbringe mer tid eller komme tilbake til samme sted! Det gøyeste er jo å utfordre seg selv ved å unngå de typiske klisjebildene, og heller finne noen nye vinkler.. Morsomt det du sier med å gjøre turistene til et tema i seg selv – jeg liker å gjøre det jeg og! For de er jo ofte en naturlig del av miljøet man besøker, og da synes jeg man like godt kan ta dem med i bildet i mange sammenhenger.

   Svar
   • Geir

    Må kommentere denne: Morsomt at vi har samme tema vi jobber med. En dag må det bli bok av det :). Jeg arrangerte en workshop med John McDermott – han med de to store fotogalleriene i Siem Reap. Han har tatt noen fantastiske bilder i svarthvitt fra Angkor, og brukte perioden 2002-2004 til å gjennomfotografere stedet. Nå tok han ikke bilder der lenger fordi – som han sa – alt var utfotografert. Derfor oppsøker han andre steder som fremdeles ikke er nedrent av sånne som oss. Problemet er jo at når McDermott er ferdig der kommer vi etter og utfotograferer disse stedene også. En festlig runddans.

 6. Lise

  Kjenner meg igjen. Vil så gjerne ha det «scoope» av ett bilde.
  Selv for fem år siden syns jeg du hadde tatt kjempe fine bilder. Må ikke bli for selv kritisk heller.
  Jeg lager akkurat albumer fra fire år tilbake. Så da ligger jeg ikke så dårlig an. Haha. Gått over til fotobøker og syns det er veldig greit. Holder seg,morsomme å lage og tar ikke så plass. Blitt mange bilder i årenes løp.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, man blir veldig besatt på å ta gode bilder altså. Men da gjelder det å ta vare på bildene på en ordenlig måte i ettertid og, sånn som du gjør. Lage fotobøker eller ha en nettside med bilder er jo en fin måte å holde minnene i livet på =)

   Svar
 7. Lise-Marie Lia

  For noen fantastiske bilder! Det var et vakkert sted, det må jeg si. Skjønner godt at dere fant ut at det ble for mange bilder etter to dager og bare nøt det vakre stedet 🙂

  Jeg er også litt for glad i å knipse bilder av ALT når jeg er et sted, men jeg prøver så godt jeg kan å ikke BARE ta bilder. Jeg har ikke reist så mye i mitt liv, og gleder meg veldig til å reise til Kreta i sommer på første familietur siden 2. klasse 🙂 Kreta er nok ikke den mest greske øya i Hellas, men jeg skal nok klare å finne noe spennende å fotografere OG nyte uten kamera uansett!

  Svar

Legg igjen en kommentar