– Which subject do you study? spør guiden som skal vise oss rundt i Auroville.

– Religion and Power, svarer vi.

– Well, you won’t find any religon or power here, konstaterer guiden.

Sammen med klassen min på Kulturstudier i India besøker vi denne dagen et indisk samfunn litt utenom det vanlige, Auroville. Visjonen deres høres nokså enkel ut. Vekk med penger, konkurranse, materialistiske ting og eiendom. Inn med felles eierskap, samarbeid og likhet. Over 2000 mennesker fra 43 forskjellige nasjonaliteter lever sammen i Auroville i sør-vest India, som ble grunnlagt av «The Mother» i 1968.

Men er det egentlig mulig? Et sted uten religion eller politikk?

Byen satser stort på eksperimentering, og intensjonen er at Auroville skal bli selvforsynt av både varer og strøm.

På vei fra besøkssenteret til byens utkikkspunktet fikk vi se disse spesielle trærne som så ut til å vokse vilt både oppover, utover og nedover. Et og samme tre hadde mange stammer.

Klassebilde foran Aurovilles kjente symbol – den gylne golfballen. Hehe, neida. Den blir kalt Matrimandir, er gullforgylt og skal være opplyst av dagslyset innenfra bare ved hjelp av en stor glasskrystall.

Livet i Auroville ser nokså behagelig ut.

Byen har også et lite handleområde. Men utenfor får vi beskjed om å holde skoene på, helt motsatt av hva man opplever i resten av India.

Auroville er delt inn i fire deler. I den internasjonale delen bygger folk fra forskjellige nasjonaliteter spesielle bygninger inspirert av sitt eget hjemland ved hjelp av pengegaver.

Dette rakkverket stod på det amerikanske området, men ser mer ut som familien Wiltersens hus i Harry Potter spør du meg!

Den tibetanske delen.

Solar Kitchen er et felles spisested for alle i Auroville. Med et Aurovillekort får man gratis mat. All mat er økologisk og vegetar, og er laget ved hjelp av en fiffig damp og sol-oppfinnelse.

Her finnes ikke bare avfallssortering, men også avføringssortering. Solid til venstre og liquid til høyre. Dette ble igjen brukt til forskjellige formål som gjødsling.

I Auroville er det mye eksperimentering med ulike fagfelt. Et sted vi var innom fikk vi prøve lydmassasjer. Vibreringen fra instrumentenes tjukke strenger gir avslappende kiling gjennom kroppen..

Vi fikk også en omvisning av landbruket i Auroville. Økologisk jordbruk står ikke overraskende i fokus her.

I teorien må jeg si at dette prosjektet høres veldig flott ut, men hvor enkelt er det egentlig å gjennomføre i praksis? 

Se flere innlegg fra India HER

Relaterte artikler

3 Kommentarer

 1. Robin

  Konseptet virker jo veldig koselig, men jeg lurer på hvor de får evt. penger til å kjøpe de tingene de ikke produserer selv ? salg av selvdyrkede produkter eller lignende ?

  Svar
 2. Hamaca Reiseblogg

  Robin: Hehe, ja – de sier de får en del pengegaver, og de selger også selvdyrkede produkter (Auroville-produktene er populære i Pondicherry bland annet), så det er jo da bruk av penger, som egentlig er mot visjonen deres. Man kommer vel ikke utenom penger eller noe annen form for byttemiddel i verden i dag om man vil oppnå noe uansett.. det som er problemet 😉

  Svar
 3. Liv

  Haha, så morsomt at du synes det huset lignet på Hiet; huset til Wiltersen-familien! Det var det første jeg tenkte da jeg så det bildet på facebook :p

  Svar

Legg igjen en kommentar