Forlokkende Canggu. Hadde jeg ikke hatt en kjæreste som ventet hjemme i Norge, ville jeg kanskje bare blitt her.

Jeg ville leid meg en villa med svømmebasseng, sippet lokalbrygget V60-kaffe foran Macen på stamkaféen, tilbragt ettermiddager i saccosekk-solsengene på stranda, og levd lykkelig i alle mine dager.

Så behagelig. Så forlokkende. Så fristende.

 

Jeg følte det forrige gang jeg var i Indonesia også. Trangen til å bli lengre. Men det var i Ubud, det kulturelle hjertet av Bali. Der fant jeg roen gjennom en veldig lærerik og inspirerende yogaworkshop. Og før jeg visste ordet av det hadde to av mine totalt tre uker flydd forbi.

Denne gangen besøkte jeg Bali på grunn av en pressetur med Wonderful Indonesia. Etter et hektisk 8-dagers program til Borneo og Bali satt jeg igjen med fem dager på egenhånd. Jeg hadde ikke planlagt stort, men hørte gode ting om Canggu, et område nord for Kuta. Jeg bestilte meg et rom på et lite gjestehus og satt meg i en taxi.

Målet var å få ro til å kjenne på Bali-atmosfæren, bli kvitt halsbetennelsen jeg pådro meg rett etter ankomst, og få unna litt jobbing på Macen. Tre dager senere hadde jeg allerede funnet meg flere favorittkaféer, halsen min kjentes betydelig mindre sår og jeg hadde fått noen etterlengtede timer på stranden.

 

Også var følelsen der igjen. Et velbehag. En tilfredshet. Et ønske om å bli litt til. Noe som nesten var litt underlig med tanke på mengden av både trafikk og turister – noe jeg gjerne styrer unna på andre reiser.

Jeg hørte det samme fra andre også. En inder jeg pratet med sa han følte seg mye mer velkommen på Bali enn i Thailand. Og en nederlender jeg overhørte på kafé i morges snakket om hvor mange ganger han hadde vært her. Sist for bare et par måneder siden.

Hva er det med denne øya? Hvorfor får ikke hverken du eller jeg nok, og vi kommer tilbake igjen og igjen? 

Jo, jeg tror jeg vet grunnen. Eller grunnene. For det er mange.

 

La oss starte med det åpenbare. Det tropiske klimaet. Med temperaturer som i gjennomsnitt holder seg rundt 26-28 grader, og en god slump deilige soldager i løpet av året, er det ikke rart at kroppen din trives på Bali. Med mindre du støter på en taxisjåfør som har skrudd ACen på full guffe, vil du neppe føle snev av kulde mens du er her.

Også har du alle vekstene som bare spruter ut grønn energi. Det ser ut til å vokse og gro overalt, og balineserne er mestre på å temme den frodige vegetasjonen. Går du ned en liten sidegate er sjansen stor for at du står og skuer utover en vakker rismark. Hvert hus har også sin egen lille søte hage med potteplanter og flere altre der familien ofrer små blomsterdekorasjoner hver morgen.

Enten du booker et rom på et lokalt gjestehus, eller leier en villa, blir du garantert sjarmert av de koselige hagene og den balinesiske gjestfriheten. De som bor her fast ser ut til å foretrekke det siste – ha sin egen villa med et privat badebasseng, raskt wifi, air condition og ei vaskedame som dukker opp et par ganger i uka. Det høres kanskje dyrt ut, men ofte koster disse villaene ikke mer enn halve pris av det du betaler for en toroms på Grünerløkka.

 

Like utenfor på gata kryr det av kule kaféer. Lokalprodusert kaffe, ferske smoothies og retter fra alle verdens hjørner. Det er lett å bli fristet. Og når du tror du har funnet den beste, dukker det plutselig opp en enda bedre en.

Hadde det bare ikke vært for de tropiske plantene rundt inngangen til kaféene kunne de lett blitt forvekslet med de moderne kaffesjappene i vår del av verden.

Eller forresten. Det er flere ting som gjør de balinesiske kaféene enda bedre enn de hjemme. Servitørene for eksempel! Før du har rukket å trå over dørstokken lyser smilene mot deg. Men ikke bare sånne påklistrede service-smil. Nei, genuine, varme smil med øyekontakt. Og når du setter deg ned toppes velkomsten med et glass kaldt filtrert vann. Gratis.

Flere av kaféene er designet med egne rom med air condition, kjapt nett og stikkontakter. Ingen ser ut til å bry seg om hvor lenge du sitter der. Men det er bare å glemme å spørre noen på nabobordet om Wifi-passordet. De har mest sannsynlig vært der så lenge at de ikke husker det lengre. For selv om det finnes mange ferierende turister på Bali, virker det som Canggu har flest expats (utenlandsboende). Mange av dem lever av en nettrelatert business, og kunne jobbet fra hvor som helst i verden bare de har strøm og internett tilgjengelig. Digitale nomader, som det så fint heter. De skaper en kreativ energi i Canggu som det er vanskelig å finne i Norge.

 

Når regningen kommer trenger du sjelden å bekymre deg for store overraskelser. Har du drukket en V60-kaffe, is-latte eller andre spesialbrygg vil det mest sannsynlig koste deg rundt 15-20 kroner. Og enda kan du gjøre det billigere. Jammen får du ikke også 50% avslag kaffen hvis du deler et bilde fra kafé-besøket ditt på sosiale medier!

Kjennes nakken eller ryggen stiv etter jobbeøkta, vil en balinesisk massasje gjøre susen. Ofte trenger du ikke engang å lete etter et massasjestudio. De ligger gjerne etter hverandre, flere i hver gate. For 50 kroner timen får du ei sterk balinesisk dame som kan dra og kna på deg så lenge du måtte ønske.

Er du ekstra lat en dag kan du til og med bestille massasje hjem til deg. Eller få klesvasken hentet, ordnet håret og tilsend middag via en app på mobilen. Rett fra villaen din! Du kan også få skyss til stranda av en lokal scootersjåfør for eksempel. Bare et par tastetrykk på de lokale Uber-lignende appene, Grab og GoJek, og du befinner deg på favoritt-strandbaren. Turen har ikke kostet mer enn tre kroner.

 

Stranda i Canggu rekker så langt øyet kan se i begge retninger, og er hverken øde eller overbefolket. Det finnes definitivt penere strender. Den mørke vulkansanda gir ikke noe umiddelbar følelse av et tropisk paradis. Men likevel er det noe fengslende med å se de gigantiske dønningene slå inn over stranda.

Surfere er et dagligdags syn på Canggu-stranda. Bølgene bryter i perfekte virvler og ser ut til å tiltrekke seg folk fra de fleste verdenshjørner. Å bare skulle bade er imidlertid en utfordring, spesielt hvis du hater å få vann over hodet. Går du bare et par meter ut fra land er sannsynligheten stor for at du snart virvler rundt bølgene.

Langs stranda ligger et stort antall koselige strandbarer, hvor fargerike saccosekker formet som solsenger er plassert nedenfor. Her er det bare å slå seg ned, og ingen vil plage deg bare du bestiller noe i baren i løpet av dagen. Ved siden av deg i sacco-solsengene vil du gjerne ha selskap av nøttebrune 20-30 år gamle kropper med en Bintang (lokalt øl) eller en kald kokosnøtt i hånda. Ja, kokosnøttene er faktisk nedkjølte – for en luksus!

Å bestille en drink på stranda blir også om mulig enda bedre når du ser at den kommer med et bambus- papir- eller metallsugerør, istedenfor et i plastikk. Og ved siden av deg står et skilt som informerer om hvor skadelig plastikk er for livet i havet, og at stranden skal holdes ryddig. Hurra! Til Asia å være er dette nærmest et under!!

 

Når sulten melder seg er det lekende lett å velge de sunne alternativene i Canggu. Restaurantene har skjønt at vegansk og sunn mat selger – gjerne også økologisk og lokalprodusert. På menyene finner du derfor både smoothiebowls, avokadotoast, chiagrøt og masse fersk frukt. Du har Falafel-templer, italienske trattorias, sushiboder, tapasbarer og en haug warungs (lokale restauranter). Og det meste smaker herlig!

Med så mye god og billig mat tilgjengelig er det viktig å kunne holde kroppen i form også. Heldigvis er det kort vei mellom yogastudioene og fitness-senterne. Og stranda er alltid åpen for en joggetur eller en time på surfebrettet, hvis du skulle ønske det.

Mellom kafeene, restaurantene og massasjestudioene ligger også et stort antall spesialbutikker. Har du ikke drømt om å innrede din egen leilighet vil du hvert fall gjøre det nå! Her finner du designlamper, treutskjæringer, fargerike puter, macramé-blomsteroppheng, og alt annet du aldri trodde du skulle få lyst på. Utrolig nok er det sjelden trengsel – og du kan shoppe til langt utpå kvelden.

 

For et liv, hæ?

Det er nesten ubegripelig hvor behagelig det kan være. Et liv i sus og dus – kanskje det var dette de mente med begrepet?

Det virker som Bali kan tilfredsstille alle sansene dine på en gang! Du kan være omgitt av vakre omgivelser, smakfulle fristelser og en kreativ atmosfære året rundt. Alt du trenger er en liten slant penger oppspart, eller en jobb du kan ta med deg.

Frister det? 

Eller tenker du at livet kan bli FOR behagelig?

Relaterte artikler

10 Kommentarer

 1. Desirée travels

  Jeg har til gode å besøke Bali, men at jeg skal dit en dag, det er jeg bombesikker på. Nesten hver gang jeg ser et bilde jeg tenker «fy søren, så vakkert, hvor er det?!» hvor motivet er et frodig, grønt naturlandskap på Instagram viser det seg å være Bali. Det meste jeg har hørt om Bali har vært positivt, og ja… Jeg er i grunn klar til å dra hjem, pakke kofferten og dra dit med en gang, jeg? 😀

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tror du ville likt deg på Bali, Desirée! Det er så klart en del turister der, men utrolig mange vakre plasser også. Det er en grunn til at folk drar dit 😉

   Svar
 2. Jørn - Bilivoka

  Dette virker som et fantastisk sted. Frister det? Ja, selvfølgelig 😉 Føler ofte at mange steder enten er idylliske og enkle eller mer by og moderne, men dette høres jo ut som en veldig god kombinasjon av idyll og tilgang på moderne ting.
  Har fortsatt til gode å besøke Indonesia og det står selvfølgelig på ønskelisten. Må nok spare opp litt reisepenger først, men dette er bokmerket til den tid kommer 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, jeg tror det er noe med med, Jørn. En god blanding mellom det moderne og det enkle. Det er jo ganske utbygd i Canggu, men likevel litt landsbyfølelse siden rismarker ligger litt her og der.
   Du får ta turen innom neste gang du er i Asia 😉

   Svar
 3. Laila MA - Rundt Ekvator

  Jeg har fortsatt tilgode å besøke Indonesia men det er absolutt et av stedene som venter på listen min 🙂 Positivt med hensyn til søppel og plast. Det er trist med enkelte land og steder hvor søppel flyter. Canggu virker som et drømmested hvor man virkelig kan senke skuldrene. Flotte bilder og flott artikkel. Bra tips som noteres 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk skal du ha, Laila! Ja, det gledet meg å se at det tas tak i søppelproblematikken. Det er jo et stort problem på Bali fortsatt, men det ser ut som at det er en del fokus på miljøvennlig emballasje og søppelsortering der nå. Får håpe andre asiatiske land snart forstår at dette er nødvendig også. Er så trist når det flyter søppel overalt!

   Svar
 4. Marianne - Glimt av verden

  Jeg har fremdeles til gode å besøke Indonesia. Før kunne jeg ikke skjønne hvorfor «alle» skulle trenge seg sammen på Bali, når Indonesia består av 17 508 øyer. Men jo mer jeg leser om øya, jo mer lyst får jeg til å reise dit selv. Det høres ut som en herlig destinasjon!

  Svar
  • Thomaso

   Det finner du nok mange plasser, om du gidder å rote deg borti det. Jada, det tilbys ofte på gatehjørner i Kuta og Legian, men det er null problem å si nei takk.

   Svar
 5. Thomaso

  Hei igjen! Artig å lese artiklene dine. Så fryktelig lett å kjenne seg igjen i det du skriver. Om en drøy måned sitter jeg på flyet til Denpasar for femte året på rad hehe. Har besøkt en del andre øyer også, kan nærmest si jeg samler på Indonesiske øyer. Likevel må jeg alltid tilbake til Ubud, Agung og av alle ting, en Bintang på stranda ved Kuta, Seminyak eller Canggu for å se solnedgangen.

  Svar

Legg igjen en kommentar