Å reise handler ikke bare om opplevelser i nåtiden. Å se tilbake på historiske hendelser kan være vel så interessant. På skolen lærte vi om gamle faraoer, utdødde folkeslag og store kriger, men det var ikke like enkelt å forestille seg hvordan alt egentlig foregikk fra skolebenken.

Da jeg var i Vietnam besøkte vi flere minnesmerker fra Vietnamkrigen, blant annet Cu Chi tunnelene utenfor Ho Chi Minh. Å besøke stedet, krype inn i tunnelene og se bombene fra Vietnamkrigen ble en praktisk historietime i seg selv! Definitivt en mye bedre måte å lære på enn fra historieboka! cu-chi-vietnam Fra midten av 1800-tallet var Vietnam kolonisert av både franskmenn og japanere. Etter andre verdenskrig og en ny krig ble Vietnam i tillegg delt på midten. Men nå var det nok. I Nord-Vietnam bestemte en mann ved navn Ho Chi Minh og hans kommunistiske parti seg for å gjenforene landet. Vietnam startet forhandlinger om selvstendighet med Frankrike , men både Frankrike og USA fryktet kommunismen. Forhandlingene endte derfor i krig, og Frankrike måtte til slutt trekke seg ut. USA, som trodde på dominoteorien, var redd for at alle landene rundt Vietnam også ville bli kommunistiske om Vietnam ble det, og gikk derfor i krig selv.

cu-chi-trap-vietnam

cu-chi-vietnam2

Styret i den sørlige delen var heller ikke så keene på et kommunistisk land, og fikk da USA som sine allierte mot de Nord-vietnamesiske styrkene, Viet Cong (FNL). I 1961 sendte den amerikanske presidenten, J. F Kennedy de første amerikanske soldatene til Vietnam. I årene som fulgte ble USA trukket lengre og lengre inn i en utmattelses og geriljakrig mot Viet Cong og den nordvietnamesiske hæren.

cu-chi-bombs-vietnam

Viet Congs fordel var deres kjennskap til jungelen og deres egne kreative feller, kommunikasjonssystemer og tunneler. Cu Chi-tunnelene vi besøkte utenfor Ho Chi Minh er et eksempel på disse tunnellene. Amerikanerne slet hardt mot de lure Viet Cong-soldatene. Tunnelene var gravd ut for hånd, og laget på nivåer helt ned til 10 meter. I tillegg til 121 km (!!) med tunneler, hadde de også brønner, sykehus og kjøkken under bakken.

En del av tunnelene har i senere tid blitt gjort til krigsminnesmerker, og er populære turistattraksjoner. Men tunnelene vi fikk krype inn i var faktisk utvidet for å passe de større vestlige turistene (se bildet under). De orginale tunnelene gikk det så vidt an å krype inn i. Der nede levde altså de vietnamesiske soldatene dag og natt i mange år! Helt utrolig! Men det skal sies at veldig mange av dem sleit med både malaria, skorpioner og andre giftige dyr der nede.

cu-chi-vietnam6cu-chi-vietnam7

Røyken soldatene trengte å få ut av tunnelene, og oksygenen som måtte inn kom gjennom små ganger gjemt under termittuer og lignende. Ved inngangene til de små tunnelene la de også feller av forskjellige slag, i tilfelle amerikanerne kom. Dørfella på bildet nedenfor ser for eksempel ikke særlig deilig ut. Hvis en amerikaner åpnet Viet Congs dører, ble en trestokk (som på bildet under) med lange spiker slengt ned mot han. Når han tok imot med armen, ble det nederste ledded slengt inn mot… ja, you know.. Huff!

cu-chi-vietnam3

Selv om de underjordiske tunnelene har blitt en stor turistattraksjon i Vietnam, vekker de fort følelser og tanker om hvordan det var under Vietnamkrigen. Man greier så klart ikke å forestille seg noe i nærheten av slik det egentlig var. Bombelyder, monsunregn, frykten, klaustrofobien… men å besøke de faktiske stedene gir inntrykk!

Ikke langt unna var det mulig for turistene å prøveskyte med M16 rifle, men etter å ha gått rundt og sett på de elendige forholdene under Vietnamkrigen var ikke våpen det første jeg ville gripe etter!

cu-chi-vietnam5

I 1973 trakk USA seg tapende ut av Vietnam, og nordvietnameserne erobret deretter Saigon i 1975. Byen byttet så navn til Ho Chi Minh. Dette markerte slutten av Vietnamkrigen.

Var det riktig av USA å gå inn i Vietnam? Har USA lært noe av denne krigen? Hva ville skjedd om USA ikke gikk inn i Vietam? Det er ikke godt å si.. Det som er sikkert er at ca fem millioner mennesker døde i Vietnamkrigen, og tre millioner av dem var sivile! Ødeleggelsene var enorme, og landet måtte bygges opp fra bunden av igjen. 

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar