Få tegn til liv sees utenfor den svartmalte tredøren med et blått dragebanner hengende foran. Men navnet er ikke å ta feil av – Heianraku. Kan det virkelig stemme at dette er byens koseligste restaurant?

 

Takayama-Heianraku-restaurant2

 

Rett før mørket faller på ankommer vi Takayama, en liten fjellby omtrent midt på Japans hovedøy. Allerede noen skritt fra togvognen føles lufta betydelig kaldere enn i sør-Japan. Vi har akkurat vært igjennom en åtte timer lang togtur med tre togbytter fra kystbyen, Beppu. Nå er vi klare for en skikkelig middag!

Ofte har valg av restaurant her i Japan vært en utfordring, siden servitørene sjelden kan et eneste ord engelsk og alt vi forstår av menyene er noen små bilder. Faren ved å velge en vilkårlig restaurant og en rett som ser god ut på bildet, har ofte vist seg å føre til en ufrivillig «mandel i grøten». Plutselig dukker det opp en liten krabat med åtte armer og sugekopper… ingen av oss har enda lært oss å like konsistensen på blekksprut!

Nå vil vi imidlertid forkorte tiden vi bruker på restaurantleting. Et kjapt søk på Trip Advisor forteller oss at Heianraku er stedets førstevalg med engelske menyer og en hyggelig atmosfære. I tillegg ligger den kun 100 meter unna bosted vårt.

 

Takayama-Heianraku-restaurant9

 

Innenfor de to mørke tredørene blir vi møtt av en kvitrende kvinnestemme som hilser oss både på japansk og engelsk. Med noen kjappe bevegelser er bardisken foran oss ryddet og oppvasken fjernet. Med sine nå totalt seks gjester er stedet halvfullt. Atmosfæren slår oss fort som hjemmekoselig. Halvfulle flasker med ymse innhold, en lapp med svenske oversettelser og en rekke Hello Kitty-figurer er bare noen av tingene som er plassert rundt i lokalet.

Vi tar plass ved trebenken. Herfra har vi fullt innsyn til det vesle kjøkkenet der en mann med svart hodetørkle står i dampen fra en stor gryte. Snart kommer vår kimonokledde vertinne med te og to sammenrullede kluter til oss. Denne skikken har vist seg å være en nokså vanlig del av restaurantbesøket i Japan, noe vi virkelig har lært å sette pris på! Rene hender er alltid fint før et måltid.

 

Takayama-Heianraku-restaurant1

 

– This is a local speciality. Just a small potato, forteller vår søte vertinne, og setter en liten tallerken foran hver av oss. Ved siden av poteten ligger også en bit med deilig krydret aubergine. Restauranten har også to hele sider vegetarmeny – endelig litt grønnsaker! Er det noe jeg virkelig har lengtet etter i Japan er det noe annet enn kjøttskiver, nudler, ris og blekksprut! Hjemme liker jeg å spise måltider med overvekt av grønnsaker, noe som i Japan har vist seg svært vanskelig.

 

Takayama-Heianraku-restaurant10

 

Menyen er en blanding av japanske og kinesiske retter til 45 kroner stykket. Jeg velger stekte nudler og grønnsaker med en sterk saus, mens min kjøttelskende reisekamerat velger ris og svinekjøtt med sursøt saus. Heldigvis er det ingen «mandel i grøten» denne gangen. Selv om rettene er enkle, er de laget med omtanke og herlige smaker.

 

2014-10-17_0012

2014-10-17_0013

 

Snart er lokalet fullt. Det er fascinerende å se hvor sømløst og effektivt vårt japanske vertskap jobber sammen. I løpet av tida vi er i restauranten hører vi kun ordveksling mellom de to en eneste gang. Imponerende nok har Kimonodamen tid til både servering, noen små samtaler med gjestene, miksing av drinker, en rask titt på lokalnyhetene på TV’n i hjørnet og ikke minst å følge gjestene ut med et høflig bukk.

 

Takayama-Heianraku-restaurant12

 

Det er tydelig at pågangen til det vesle spisestedet er stor. Flere ganger må vertinnen vår beklage og fortelle nye gjester at stedet er fullt. Utenfor er det også satt opp et skilt om at «ingen bord ledig for øyeblikket». Men vi skjønner helt klart hvorfor. Koseligere sted med hyggeligere service skal man lete lenge etter!

 

Takayama-Heianraku-restaurant8

 

På vei ut skynter kaminodamen seg med å hente to små sjokolader fra en pose på disken.

– This is my favorite chocolate, sier hun med et smil, og gir en til hver av oss. Deretter følger hun oss helt ut av restauranten, bukker dypt og avslutter med «arigato» (takk).

 

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Maria fra Nerd Nomads

  Åh for en koselig og kul restaurant!! Denne gikk vi tydeligvis glipp av da vi var i Takayama. Kos dere masse i fine koselige Takyama, likte den byen kjempegodt! Og masse å se i nærheten med en kort busstur.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Vi likte oss godt i Takayama vi og! Koselig sted med hyggelige gater. Restauranten er nok ikke lett å finne hvis man ikke vet om den allerede.. Flaks vi sjekket Trip Advisor! =)

   Svar

Legg igjen en kommentar