Er det noe du alltid har hatt lyst til, men ikke har fått gjort enda? Tenkte meg det.. da er det like greit å gjøre det når du først er ute og reiser. Hva med fallskjermhopping, strikkhopping, dykking eller rafting? Opplevelser får man uansett ikke nok av her i livet!

Koh-Tao-dykking-Thailand2 Jeg har alltid hatt en drøm om å ta dykkerlappen. Badeløve, kalte de meg da jeg var liten. Jeg har alltid elsket alt det fine som finnes under vann. På Koh Tao i Thailand hadde jeg lest at det var fint å ta dykkersertifikat, så der slo jeg til! Jeg ville oppfylle drømmen min!

Om Koh Tao

Koh Tao er en liten øy med moderat turisme. Den er derfor perfekt for backpackere eller reisende som vil ta dykkersertifikat i et avslappende miljø, eller bare snorkle utenfor i det krystallklare vannet. Bostedene ligger nydelig til rett ved stranden. Sairee Beach er den lengste stranda på øya, og strekker seg 1,7 kilometer med hvit, finkornet sand.

Det er ikke vanskelig å finne et billig bosted på øya. Hvis du skal ta dykkerlappen er det mange dykkersjapper som tilbyr billigere eller gratis overnatting. Men pass deg for de aller billigste – noen kan ha sengelopper!

Da jeg var på Koh Tao dykket jeg med Big Blue Divingresort. De har instruktører fra mange forskjellige land, også skandinaviske! Min gruppe fikk en svensk instruktør ved navn Oskar. Han var en engasjert skøyer som hadde vært her på øya et par år allerede. For en deilig jobb det må være å være dykkeinstruktør…

Koh-Tao-dykking-Thailand3

Dykkerkurset

Open Water heter det første kurset man må ta for å kunne dykke alene til 18 meter. I Norge koster dette fort 3-4000 kroner har jeg hørt, men her på Koh Tao fikk vi det for 9600 bath (i underkant av 2000 kr), og dette var med teoribok på norsk (!!) pluss at litt av overnattingene under kurset ble sponset.

Open Water-dykkerkurset tar tre og en halv dag, og består av litt teori, teoriprøve, dykking på grunt vann og fire dykk til maks 18 meter. Etter å ha sett en film i starten, satt vi oss på restauranten til Big Blue, og fikk litt undervisning der. Før vi gikk hjem fikk vi leselekse til neste dag, og fikk se utstyret vi skulle bruke.

Koh-Tao-dykking-Thailand

Det er en del teori å sette seg inn i når man skal dykke, men motivasjon kommer raskt med en klasseromsutsikt som denne:

Koh-Tao-dykking-Thailand5

Dag 2 var vi allerede i vannet på 2-3 meters dyp og prøvde ut ustyret i praksis. Siden jeg alltid bare har snorklet var det en rar følelse å kunne puste under vann, og kunne være der lenger enn vanlig. For oss som er vant med bråk og lyd overalt, er det rart å komme ned i en helt rolig verden, der ting går i sakte film. Det eneste man hører er sin egen pust.

Vi øvde på å ta av oss maska under vann og sette den på igjen, og ta ut regulatoren (tingen du har i munnen som du får luft ut av) og ta den inn igjen. Deretter var det noen andre små oppgaver før vi var ferdig for dagen.

Dag 3 gikk vi igjennom siste teoridelen før vi hadde teoriprøva. Den var ikke veldig vanskelig, kun en avkryssningsprøve som tar en times tid. Deretter var det tid for vårt første ordentlige dykk!

Koh-Tao-dykking-Thailand4

Vi ble kjørt ut til dykkerbåten, og fikk lasta opp alt dykkerutstyret på Big Blues båt. 12 meter skulle vårt første dykk gå til, og alle var litt smånervøse da vi stod klare med dykkerutstyret på. Japanese Garden het dykkerstedet, og lå like ved den lille paradisøya vest for hovedøya.

Vi gikk ned fra en bauline og måtte trykkutligne ørene, mens vi sank dypere og dypere. Jeg hadde litt problemer med ørene første gangen, noe som kan være vanlig. Etter litt heftig blåsing og vriing på hue, var jeg heldigvis klar for å gå dypere jeg og. Vi svømte etter instruktøren vår en stund, før han stoppet opp og pekte på sandbunnen. Her skulle vi gjøre samme øvelsene som dagen før. Det kjentes et hakk skumlere siden vi nå var vel 10 meter nede. Her kunne vi ikke bare reise oss opp og få hodet over vann om vi hadde noen problemer. Alle klarte seg heldigvis greit her og.

Deretter ventet en liten styrkeprøve. Vi måtte bevise at vi kunne svømme og holde oss flytende en stund. Vi fikk beskjed om å svømme to runder rundt båten, og flyte i 10 minutter. Null stress!

Siste dag på kurset dro vi ut med dykkerbåten kl 7 på morgenen. Sola tittet så vidt over åsen, og det var enda litt kjølig da vi kjørte utover på havet. Vi kjørte en halvtime, men stoppet plutselig midt utpå sjøen – her skulle vi dykke! For å komme ut i vannet tok vi nå en skikkelig salto fra kanten av båten, mens vi ble filmet av et filmteam. Neste stopp – 18 meter under vann! Wow!

Når man befinner seg under vann er det vanskelig å forstå hvor dypt man er, derfor var dette dykket ikke så veldig annerledes fra dagen før. Vi hadde noen navigeringsøvelser, men ellers ble det mye lek der vi tok av maska og tok på solbriller (dette skulle så klart på dykkefilmen vi kunne kjøpe senere) og ta av svømmeføtter og bruke de som sverd eller surfebrett. Gøy å være vektløs!

Selv om navnet Koh Tao betyr skilpaddeøya etter havskilpaddene som levde her tidligere, så vi dessverre ingen skilpadder under dykkene våre. Men vi så mange spennende fisk og fine koraller.

Koh-Tao-dykking-Thailand6

Dagen ble avsluttet ved å oppsummere dykkene og føre de inn i en loggboken vi hadde fått. Teoriprøven var også bestått, fikk vi også beskjed om.  Open Water kurset var ferdig – jeg hadde greid det! Jippi! Nå gjenstod bare feiringen! 😀

Koh-Tao-dykking-Thailand7

Hvordan komme til Koh Tao:

For å komme seg til Koh Tao fra Bangkok, er en av de billigste måtene å kjøre buss til Chumphon (tar rundt 7 timer), som ligger på fastlandet rett utenfor Koh Tao. Deretter hopper man på en ferje (tar ca 3 timer). Dette kostet 700 thai bath i jan 09, altså rundt 130 kroner. Man kan også fly til naboøya Koh Samui og ta båt over derfra om man vil bruke kortere tid.

Relaterte artikler

10 Kommentarer

 1. seasoninspired

  wow! bloggen din er fantastisk! for noen flotte bilder! har lyst å selge alt jeg eier og dra ut igjen! 🙂 du er herved lagt til 🙂

  Svar
 2. Tonje

  God info 🙂 Du skriver veldig bra! Hva hadde skjedd om du strøk teoriprøven? Var det noe annen test?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Godt å høre at innleggene kan komme til nytte, Tonje! Teoriprøven til Open Water var nokså enkel, og om man i verste fall skulle stryke, er det nok bare å ta den på nytt. Med unntak av denne, var det stort sett bare å gjøre det dykkeinstruktøren ville vi skulle gjøre. Ta av og på maska under vann, ta ut og inn regulatoren, samt bevise at vi kunne svømme ved å svømme rundt båten. Null stess for oss nordmenn! =)

   Svar
 3. Reisende Familie

  Kom over bloggen din, da vi leter etter andre som er ute og reiser. Jeg skal til Koh Tao og utdannes til dykkerinstruktør, med mann og to barn på slep… Dette var spennende og inspirerende lesing, så nå er jeg enda mer gira! Bloggen din følges! Tusen takk 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Oi, så gøy! 😀 Vet selv hvor artig det er å få motivasjon og inspirasjon ved å lese på andres blogger før en reise, så er flott å høre at bloggen min kan gi samme følelse! 😉 Håper du får en kjempeflott tur – virkelig tøft av deg å dra med deg både mann og barn helt til Thailand! Koh Tao var veldig vakkert da jeg var der hvert fall, så jeg håper det ikke har forandret seg! =)

   Svar
 4. Susanne

  Kom over bloggen din! jeg skal ut på en 4 måneders reise nå 1 mars, og skal blant annet på koh tao og ha dykkekurs. Så veldig nyttig informasjon du har 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Susanne! Takk for hyggelig kommentar! Så kult du skal innom Koh Tao! Håper du får en like god opplevelse som da jeg var der ? Veldig fin øy!

   Svar
 5. Titti

  Morsomt å lese dette. Kan du si cirka hvor mange timer dere brukte per dag på teori og dykking? Jeg vurderer å ta et sånt kurs på Koh Tao eller Koh Samui i sommer.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Titti! Jeg anbefaler absolutt å ta et dykkerkurs! Da jeg tok Open Water på Koh Tao brukte jeg 3,5 dag, og de var ganske fylt opp med opplegg, enten med dykking eller teori. Vi startet ganske tidlig og var ferdig rundt middagstider. Derfor ville jeg ikke planlagt noe annet på samme tid ?

   Svar

Legg igjen en kommentar